Η πάλαι ποτέ «ρωσική αρκούδα» εξακολουθεί ώς έναν βαθμό να τρομάζει την Ευρώπη, όχι όμως και την Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε χθες στις Βρυξέλλες όπου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε το μεσημέρι, σε μάλλον ψυχρό κλίμα, με τους ιθύνοντες της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε, σε σαφώς ηπιότερο κλίμα, με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η διαφορά κλίματος δεν είναι ανεξήγητη, αφού τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη παραπέμπουν λίγο – πολύ στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Οι Βρυξέλλες θεωρούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για την επιδείνωση των σχέσεων της ΕΕ με την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι υποθάλπουν τις πρόσφατες βίαιες και εν πολλοίς αντιρωσικές εξεγέρσεις στο Κίεβο και στις άλλες ουκρανικές πόλεις. Αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας καχυποψίας ήταν το περιορισμένο εύρος της χθεσινής συνάντησης κορυφής ΕΕ – Ρωσίας που μετά βίας διήρκεσε τρεις ώρες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες συναντήσεις κρατούσαν δύο ημέρες.

Τούτου δοθέντος, ο πρόεδρος Πούτιν είχε την άνεση χρόνου για μια διμερή συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στον σύνδεσμο των ευρωπαίων βιομηχάνων Βusiness Europe. Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε θερμός με τον ρώσο πρόεδρο, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν ενθουσίασε τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία απέφυγαν ωστόσο να δημοσιοποιήσουν την ενόχλησή τους.

«Συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει» ήταν τα λόγια με τα οποία υποδέχθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους ο Α. Σαμαράς τον Βλ. Πούτιν. «Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε. Δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας» ανέφερε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Εκ παραλλήλου, ο Α. Σαμαράς φρόντισε να υπενθυμίσει στον ρώσο πρόεδρο ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom πωλεί το φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε τιμές εξαιρετικά ακριβές, κατά πολύ μάλιστα υψηλότερες από αυτές που εφαρμόζει στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και φυσικά στις άλλοτε χώρες-μέλη της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά μια μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΔΙΑ. Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε επικεντρώνεται κυρίως σε δύο τομείς: στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια, κυρίως σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε επίσης ότι για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν σύγχρονοι σιδηρόδρομοι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση για αγροτικά ελληνικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Σχετικά με τον τουρισμό, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από την ελληνορωσική συνεργασία είναι εντυπωσιακά.