Στην έκτακτη συνεδρίαση της ουκρανικής Βουλής, που είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα μεσούσης της έντασης, στρέφονται τα βλέμματα της χώρας και της Ευρώπης: Το Σώμα αναμένεται να αποσύρει τους σκληρότερους νόμους που ψήφισε για τις διαδηλώσεις, αλλά η πίεση της αντιπολίτευσης για επιπλέον κινήσεις παραμένει. Στο παρασκήνιο περνά η απειλή της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τους διαδηλωτές να έχουν σταματήσει την κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι υποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στο Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον ουκρανό πρόεδρο, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτκατης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίουν θεωρείται κρίσιμης σημασίας τη στιγμή που οι φόβοι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάκγης ενισχύονται στο Κίεβο. Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, οι ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

«Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ο,τι επιτύχαμε (χθες) είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας» δήλωσε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.