Ένα νέο είδος ενδογαστρικού μπαλονιού, το οποίο καταπίνει ο ασθενής σε μία κάψουλα, άρχισε να διατίθεται στη Βρετανία.

Το μπαλόνι επινόησαν ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας Obalon Therapeuticsκαι δεν χρειάζεται νάρκωση για να τοποθετηθεί.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ασθενείς είναι να καταπιούν μία κάψουλα μεγέθους όσο μία μεγάλη βιταμίνη, η οποία περιέχει το ξεφούσκωτο μπαλόνι.

Η κάψουλα είναι συνδεδεμένη με έναν καθετήρα, μέσω του οποίου φουσκώνεται το μπαλόνι έως ότου αποκτήσει μέγεθος μήλου μόλις φτάσει στο στομάχι.

Όταν φουσκώσει το μπαλόνι, η κάψουλα διαλύεται και ο καθετήρας αφαιρείται από το στόμα.

Το μπαλόνι παραμένει στο άνω τμήμα του στομάχου, παρέχοντας στους ασθενείς την αίσθηση του κορεσμού της πείνας – και η ελπίδα των επινοητών του είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα τρώνε λιγότερο και έτσι θα χάσουν βάρος.

Οι ασθενείς καταπίνουν ένα δεύτερο μπαλόνι 30 ημέρες έπειτα από την αρχική θεραπεία, ενώ υπάρχει δυνατότητα να καταπιούν και τρίτο όταν περάσουν 60 ημέρες από την αρχική κατάποση, αναλόγως με την απώλεια βάρους και το πόσο χορτάτοι νιώθουν.

Στο τέλος του θεραπευτικού προγράμματος, το οποίο συνολικά διαρκεί 90 ημέρες, τα μπαλόνια ξεφουσκώνουν και αφαιρούνται με γαστροσκόπηση.

Οι ειδικοί που εφαρμόζουν τη μέθοδο ελπίζουν ότι μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες θα έχουν μάθει οι ασθενείς να τρώνε λιγότερο, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το νέο βάρος και ίσως να αδυνατίσουν κι άλλο.

Η θεραπεία με δύο μπαλόνια Obalon κοστίζει από 3.600 ευρώ και προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα της Βρετανίας.

Η μέθοδος προορίζεται για ασθενείς οι οποίοι δεν είναι αρκετά παχύσαρκοι ώστε να μπορούν να κάνουν εγχείρηση για αδυνάτισμα ή οι οποίοι δεν μπορούν να χειρουργηθούν για ιατρικούς λόγους.

Κλινικές μελέτες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η μέση απώλεια βάρους στη διάρκεια του τριμήνου είναι σχεδόν 8 κιλά, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».