Περιθώριο μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου έχουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό του Ελληνικού προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές τους.

Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση της Ελληνικόν ΑΕ και, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί στους τρεις εναπομείναντες επενδυτές, τη Lamda Developnet, την ισραηλινή Elbit και τη βρετανική London Regional Properties, το κείμενο της σύμβασης πώλησης προκειμένου να υποβάλουν την οικονομική προσφορά τους μαζί με το master plan τους, υπογεγραμμένο από έναν διάσημο αρχιτέκτονα.

Πρόκειται για το πολεοδομικό και χωροταξικό τους σχέδιο, στο οποίο θα πρέπει να περιγράφουν τις επενδύσεις που θα κάνουν, το είδος των χρήσεών τους και πόση επιφάνεια θα καλύψουν.

Αν κάποιο master plan προβλέπει επενδύσεις που δεν είναι σύμφωνες, για παράδειγμα, με τις χρήσεις γης, έτσι όπως τις καθορίζει ο νόμος για το Ελληνικό, η προσφορά δεν θα ανοιχθεί.

Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, είναι με ποιους θα συμμαχήσουν όσοι από τους τρεις ενδιαφερομένους καταθέσουν τελικά προσφορές. Είναι σαφές ότι μόνοι τους δεν έχουν τα μεγέθη για να χρηματοδοτήσουν μια επένδυση της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ και διάρκειας 10-15 ετών. «Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν έχουμε τουλάχιστον δύο προσφορές», λέει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για το πρότζεκτ μεγάλα επενδυτικά ονόματα, μεταξύ των οποίων και κάποια από τα funds με τα οποία είχε συναντηθεί πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του ετήσιου Επενδυτικού Φόρουμ για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των Third Point, Baupost Group, York Capital, Paulson & Co κ.ά.

Στη τελική σύμβαση πώλησης δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από το αρχικό σχέδιο.

Παραμένει η πρόβλεψη για δυνατότητα χωροθέτησης καζίνου, ενώ παρέχεται στους επενδυτές μια σειρά από εξασφαλίσεις έναντι του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια του επενδυτικού τους έργου δεν θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το Ελληνικό.

Θυμίζουμε ότι το ακίνητο του Ελληνικού έχει συνολική έκταση περίπου 6.200 στρεμμάτων (σ.σ.: σχεδόν δύο φορές το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο, που φτάνει τα 3.500 στρέμματα), ενώ εκτείνεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής και περιλαμβάνει μαρίνα 337 θέσεων.