Ο κόσμος του βιβλίου επιβεβαίωσε, σε χθεσινή εκδήλωση, τη σε συντριπτικό ποσοστό συμφωνία του στο θέμα της διατήρησης της ενιαίας τιμής.

Οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης, Θανάσης Χειμωνάς, οι πρόεδροι των ενώσεων εκδοτών και βιβλιοπωλών Θάνος Ψυχογιός, Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Νίκας, Νίκος Σταθάτος, η Εταιρεία Συγγραφέων μέσω της γενικής γραμματέως της Αγγελικής Στρατηγοπούλου, αλλά και όσοι παρενέβησαν στη συζήτησή τους στη Στοά του Βιβλίου (που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος), ανάμεσά τους και οι Μίμης Ανδρουλάκης, Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα, Γιάννης Κιουρτσάκης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιώργος Ρωμαίος, Ελένη Τορόση, Φίλιππος Φιλίππου διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου προστατεύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, το ποιοτικό και αντιεμπορικό βιβλίο, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών σημείων πώλησης, δηλαδή και των μικρών βιβλιοπωλείων.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε μόνο ο βιβλιοπώλης Βαγγέλης Τρικεριώτης (Πρωτοπορία) που είχε ανέκαθεν εκπτωτική πολιτική (πριν από την καθιέρωση της ενιαίας τιμής) και που θεωρεί ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης είναι ανέφικτη η διατήρησή της. Αλλοι ομιλητές υποστήριξαν ότι προϊόντα πολιτισμού όπως το βιβλίο, αλλά και ο κινηματογράφος ή άλλες τέχνες καλώς προστατεύονται από διατάξεις που προωθούν την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό, βάζοντας ταυτόχρονα δίχτυ προστασίας απέναντι στην καθολική επιβολή εμπορικών κριτηρίων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά με το οποίο δηλώνεται απλώς ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ, με την οποία προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων, είναι υπό μελέτη και αξιολόγηση. Και δεν διευκρινίζεται αν θα εισαχθεί σχετική ρύθμιση κατάργησης της ενιαίας τιμής προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η εκτίμηση των βουλευτών που κατέθεσαν την ερώτηση είναι ότι, «με την απελευθέρωση των τιμών, οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων (όλες μαζί αγγίζουν σε πωλήσεις το 20% της συνολικής αγοράς) θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε βιβλία ταχείας κυκλοφορίας (best sellers) προσβλέποντας σε γρήγορα κέρδη, και έτσι θα πάρουν την πελατεία των μικρών βιβλιοπωλείων που θα κλείσουν».