«Πηγαίνετε καλά, αλλά μη βιάζεστε για το κούρεμα», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε χθες στην Αθήνα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι για το Βερολίνο δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της τρόικας, αφού τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Εμμέσως πλην σαφώς ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε τη γερμανική στήριξη προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πρόωρη, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί επισήμως (από τα στοιχεία της Eurostat) η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, τα μηνύματα που έστειλε ο Σταϊνμάιερ με την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν πολλαπλά. Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, κύριος στόχος ήταν να διαπιστώσει από κοντά ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, αφού, όπως είπε, «η εικόνα που έχω είναι θολή». Ταυτόχρονα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξομολογήθηκε ότι ήθελε να επαναλάβει τη στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα σε μια κρίσιμη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, ανάμεσα στις γραμμές είπε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει στη μέση επειδή η ελληνική πλευρά διακηρύττει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Πάντως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέμεινε στις σχετικές αποφάσεις του Eurogroup που προβλέπουν συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, επαναλαμβάνοντας ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις. «Περιμένουμε τη Eurostat μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, καθώς και το ότι η Ελλάδα έχει πετύχει έλλειμμα χαμηλότερο του 3%. Μόλις αυτά επιβεβαιωθούν, θα ακολουθήσουμε ό,τι προβλέπεται στο συμφωνηθέν πρόγραμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στην τετ α τετ συνάντηση των δύο υπουργών που κράτησε περίπου μία ώρα συζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας όσο και θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας –με κυρίαρχο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης που καίει τους Γερμανούς –καθώς και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οπως είπε ο γερμανός υπουργός, «ο κ. Βενιζέλος μού δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα μήνυμα ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι τώρα μπορούμε να αποδείξουμε τη μακροχρόνια εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας». Ομως, πρόσθεσε, «δεν συζητήσαμε για τρίτα, τέταρτα ή πέμπτα πακέτα στήριξης». Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός, ο οποίος δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για το κούρεμα, άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο είναι ενοχλημένο από το γεγονός ότι η συζήτηση για το κούρεμα γίνεται δημόσια. Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση να βασιστεί στη μέχρι σήμερα καλή πορεία και να μη μιλά συνεχώς στην ελληνική και όχι μόνο κοινή γνώμη για νέα πακέτα βοήθειας. «Αυτό δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. Η διαφορά προσέγγισης για το ζήτημα του πολιτικού ελέγχου της τρόικας, εξάλλου, κατέστη και χθες εμφανής. Ο Σταϊνμάιερ ξεκαθάρισε πως για τη Γερμανία δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της τρόικας και ανάληψης του ρόλου της από άλλον θεσμό. «Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι άξια κριτικής. Παρά την κριτική που ασκείται για τη νομιμοποίησή της στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι ένα σημαντικό όργανο. Η τρόικα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτών», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι όταν η Αθήνα ασκεί κριτική στην τρόικα το κάνει επειδή θα ήθελε η διαπραγμάτευση να έχει και διακυβερνητική διάσταση. «Δεν ζητάμε πολιτικές χάρες», σημείωσε. Τόνισε, όμως, ότι «θέλουμε να έχουμε δυνατότητα απευθείας επαφής με κυβερνήσεις κρατών-μελών που παίζουν ρόλο και εν προκειμένω με τη Γερμανία. Αυτό προκειμένου τα τεχνικά δεδομένα να αξιολογούνται και από κοινωνική και πολιτική σκοπιά».

«Ξέρω το βάρος που επωμιστήκατε»

«Ηρθα γιατί ξέρω ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο για να σταθεί στα πόδια της. Το σέβομαι και το αναγνωρίζω. Χρειάζεται δυνατή ραχοκοκαλιά για να ξεπεράσει κανείς μια τέτοια κρίση», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στον έλληνα ομόλογό του είπε: «Ξέρω τι στηρίξατε και τι επωμιστήκατε»