«Η Ισπανία επιστρέφει στην εποχή του στρατηγού Φράνκο. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση για την ποινικοποίηση των αμβλώσεων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίζει τι θα κάνει μια γυναίκα με το σώμα της. Η μητρότητα είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Καμία γυναίκα δεν διακόπτει μια εγκυμοσύνη για ασήμαντους λόγους». Εκτός από ηθοποιός και θιασώτης της άποψης ότι η γυναίκα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για της σώμα της, η Πιλάρ Μπαρδέμ είναι επίσης μητέρα τριών παιδιών –ανάμεσά τους και ο διάσημος ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ. Ισπανίδες μητέρες σαν την Πιλάρ, ακτιβίστριες όπως οι Femen, αλλά και χιλιάδες άλλες ανώνυμες γυναίκες, οι οποίες αρνούνται να επιστρέψουν στον «τουρισμό των αμβλώσεων» της δεκαετίας του ’80, βγήκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους περίπου 20 ισπανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο Ραχόι, ο οποίος την Παρασκευή πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Εάν το μέτρο ψηφιστεί –σχεδόν βέβαιο, δεδομένου ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό Κοινοβούλιο –καμία Ισπανίδα δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, εκτός εάν αυτή είναι αποτέλεσμα βιασμού, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας ή εάν ανιχνευθούν ανωμαλίες στο έμβρυο.

Από το 1985 έως το 2010 η άμβλωση ήταν ποινικό αδίκημα στην Ισπανία. Οι Ισπανίδες δεν είχαν πολλά περιθώρια ελιγμού –είτε έπρεπε να «πείσουν» τους γιατρούς ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη χώρα όπου θα μπορούσαν να διακόψουν την κύησή τους νόμιμα. «Θα επιστρέψουμε ξανά στη δεκαετία του ’80, όταν οι Ισπανίδες πήγαιναν στην Αγγλία και τη Γαλλία για να κάνουν άμβλωση», επισημαίνει στους βρετανικούς «Τάιμς» ο επικεφαλής της ισπανικής Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Συμβαδίζοντας με την υπόλοιπη Ευρώπη, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ενέκρινε το 2010 νόμο ο οποίος επέτρεπε στις γυναίκες να κάνουν άμβλωση έως τις 14 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή έως τις 22 εβδομάδες σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι το έμβρυο είχε σοβαρές ανωμαλίες.

Σε αντίθεση με τις ισχυρισμούς των συντηρητικών κύκλων της χώρας, ο νόμος Θαπατέρο δεν ανέβασε τον αριθμό των αμβλώσεων σε «τρομακτικά επίπεδα». Απεναντίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε κάποιες πόλεις όπως η Μαδρίτη τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μείωση. Την ίδια ώρα, το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ισπανών αντιτίθεται στην αλλαγή της νομοθεσίας. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να γυρίσει τον χρόνο πίσω: η ποινικοποίηση των αμβλώσεων ήταν μια προεκλογική δέσμευση του Ραχόι, κυρίως απέναντι στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η οποία τον στήριξε στις εκλογές τού 2011.

Οι Femen

«Εάν μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να αποφασίζουμε, θα πρέπει να κάνουμε “άμβλωση” στην ηθικολογία, την Εκκλησία και οτιδήποτε άλλο περιορίζει την ελευθερία μας»