Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας, καθώς νέα στοιχεία γύρω από τη σύλληψη της ινδής υποπροξένου στη Νέα Υόρκη βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενα email, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στον ινδικό Τύπο και στο οποίο η ίδια η υποπρόξενος υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε σε ενδελεχή σωματικό έλεγχο, σαν να ήταν εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, ήρθε να ηλεκτρίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο κρατών. Αντιδρώντας άμεσα, η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε «τη φρίκη και τον αποτροπιασμό» της για την «οικτρή» μεταχείριση της 39χρονης Ντεβιάνι Χομπραγκάντε. Σε ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειάς της, η Ινδία ανακάλεσε σχεδόν όλα τα προνόμια των αμερικανών διπλωματών.

Η Ντεβιάνι Χομπραγκάντε συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα έξω από το σχολείο της κόρης της, στο Μανχάταν, με την κατηγορία ότι υπέβαλε πλαστά έγγραφα προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στην ινδή οικιακή βοηθό της. Σύμφωνα με τους αμερικανούς εισαγγελείς που διέταξαν τη σύλληψή της, η Χομπραγκάντε ισχυριζόταν ότι ο μηνιαίος μισθός της οικιακής βοηθού άγγιζε τα 4.500 δολάρια, ενώ στην πραγματικότητα έπαιρνε μόλις 537 ευρώ –λιγότερα από τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ. Αρκετές ώρες μετά τη σύλληψή της και τον «ταπεινωτικό σωματικό έλεγχο», η ινδή υποπρόξενος αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων.

«Ξέσπασα πολλές φορές σε κλάματα εξαιτίας του εξευτελισμού που αναγκάστηκα επανειλημμένως να υποστώ ενόσω μού περνούσαν χειροπέδες και μού έκαναν ενδελεχή σωματικό έλεγχο, μαζί με εγκληματίες και τοξικομανείς, παρά το γεγονός ότι επικαλέστηκα τη διπλωματική μου ασυλία», αναφέρει η Χομπραγκάντε στο email που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή χθες στο ινδικό Κοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε να διακόψει προσωρινά τις εργασίες του. Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Χουρσίντ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της προκειμένου να καταγγείλει τη σύλληψη –όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα, το Νέο Δελχί διόρισε τη Χομπραγκάντε στον ΟΗΕ προκειμένου να της προσφέρει πλήρη διπλωματική ασυλία. Ενα βήμα παραπέρα έκανε ο ηγέτης της ινδικής αντιπολίτευσης Αρούν Τζαϊτλέι, χαρακτηρίζοντάς τη σύλληψη καθαρή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης, με την οποία συνομολογήθηκε, το 1961, το Διπλωματικό Δίκαιο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ινδοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για ακόμη μια φορά έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Την προηγουμένη, η αστυνομία είχε απομακρύνει τα οδοφράγματα ασφαλείας έξω από την πρεσβεία, υποστηρίζοντας ότι εμπόδιζαν την κυκλοφορία.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή της Ινδίας, υποστηρίζει ανώτερος ινδός αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες την αυθεντικότητα του email, είναι η επιστροφή τής Χομπραγκάντε στη χώρα της.

Οι αμερικανικές Αρχές από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν τη σύλληψη, τον σωματικό έλεγχο και την κράτηση της ινδής υποπροξένου στο ίδιο κελί με άλλες κατηγορούμενες· όλα μέτρα τα οποία αποτελούν μέρος «της τυπικής διαδικασίας προσαγωγής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών της αμερικανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ ωστόσο, η Χομπραγκάντε δεν έχει πλήρη διπλωματική ασυλία. Χθες, μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ινδία το email, η Χαρφ επανήλθε με μια νέα δήλωση. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς στην Ινδία», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι την υπόθεση θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής οι ομοσπονδιακές Αρχές.