To ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 χρόνια ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού.

Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ), με θέμα «Ο ιατρικός τουρισμός στην Πράξη».

Στη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, εγχείρημα που έχει ως κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ο ιατρικός τουρισμός εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της εκδήλωσης.

Όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αναπτυχθούν οι τουριστικές δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Περιγράφοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα, η υπουργός υπογράμμισε ότι θα υπάρξει αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, τόνωση των επενδύσεων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανάπτυξη του City Break αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, σκιαγραφώντας τους στόχους ανάπτυξης του κλάδου, σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή 3-5 έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.

Σε 10 έτη, πρόσθεσε ο κ. Τούντας, η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με την προσέλκυση 400.000 ασθενών.

Σημειώνεται, ότι παγκοσμίως τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από περίπου 5 εκατ. ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια.

Επισημαίνεται, ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία και Τουρκία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον ιατρικό τουρισμό, οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης.

Αντίθετα, η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική συνηθίζει να πληρώνει ιδιωτικά, κάτι που εξηγεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «με τον ιατρικό τουρισμό μπορούν να γίνουν θαύματα», εννοώντας ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για το τουριστικό προϊόν.

Εστιάζοντας στις δράσεις του υπουργείου του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία για απλοποίηση της αιμοκάθαρσης, όπως επίσης και επικαιροποίηση του πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, επισήμανε ότι η υπάρχουσα ιατρική υποδομή της χώρας, σε συνεργασία με το ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό, συνθέτουν ένα άκρως ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, ικανό να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, προσελκύοντας μεγάλο αριθμών τουριστών.