Το μέλλον των κινητοποιήσεών της αποφασίζει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως διευκρινίζουν τώρα, δεν ήθελαν απλώς να μην απολυθούν από το Δημόσιο, αλλά διεκδικούν συμβάσεις μονίμων στο ΕΣΥ και παράλληλα το δικαίωμα να λειτουργούν το δικό τους ιατρείο στο μοντέλο των πανεπιστημιακών γιατρών. Χθες, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για 8.900 γιατρούς και εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ πουι εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στην Yγεία έως το 2020.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνθέτουν μέχρι στιγμής το παζλ του νέου ΕΟΠΥΥ, σε αυτόν θα παραμείνουν μόνο 1.100 εργαζόμενοι, κυρίως διοικητικοί, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες και τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια συνδιάσκεψης υψηλού επιπέδου για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τις αλλαγές που θα ολοκληρωθούν το 2020. «Η μεταρρύθμιση στην Υγεία δεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, δεν γίνεται επειδή την επέβαλε το Μνημόνιο, αλλά γίνεται επειδή την επέβαλε το δημόσιο συμφέρον, η ανάγκη προσφοράς πραγματικών υπηρεσιών στον έλληνα πολίτη και η ανάγκη οι υπηρεσίες αυτές να είναι προσβάσιμες από όλους», επεσήμανε.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Υγεία εν δράσει» εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), κράτη-μέλη της ΕΕ, την Task Force, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας και 250 έλληνες ειδικούς από τον χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι το να αναγκάζεσαι να κάνεις τέτοιου είδους αλλαγές στον χώρο της Υγείας παράλληλα με τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων «είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί η κοινωνία αντιδρά όταν βιώνει επί χρόνια ύφεση, όταν έχει να αντιμετωπίσει τόσο υψηλή ανεργία, όταν υπάρχει τέτοια μείωση του εισοδήματος».

ΕΠΤΑ ΑΞΟΝΕΣ. Οι επτά άξονες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για την Υγεία:

1Στρατηγικός σχεδιασµός ώστε να χρησιµοποιούνται οι πόροι του ΕΣΥ µε τον καλύτερο τρόπο.

2Εκσυγχρονισµός της διοίκησης και εξορθολογισµός της οικονοµικής διαχείρισης των νοσοκοµείων.

3 Ολοκλήρωση των συστηµάτων ηλεκτρονικής υγείας.

4 Ανάπτυξη ενός σύγχρονου, διαφανούς και αξιόπιστου συστήµατος τιµολόγησης και αποζηµίωσης των φαρµάκων.

5 Αποτελεσµατική διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού.

6 Εξορθολογισµός στην κοστολόγηση των νοσοκοµειακών παροχών µε την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και δοκιµασµένου συστήµατος οµοειδών διαγνωστικών οµάδων.

7 Αντιµετώπιση θεµάτων δηµόσιας υγείας πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσµατικά.

n Λόγω της μακράς απεργίας (τρεις εβδομάδες) των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα των ασφαλισμένων καθημερινά γιγαντώνονται και ήδη έχουν φτάσει καταγγελίες ασφαλισμένων ότι συμβεβλημένοι γιατροί δεν δέχονται επισκέψεις ισχυριζόμενοι ότι έχει κλείσει ο αριθμός των 400 ραντεβού που τους έχει δοθεί.

«Διάλογος μόνο αν τελειώσει η απεργία»

Για μία ακόμη φορά ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τη συνεργασίατων γιατρών γιανα προχωρήσειστις λεπτομέρειες

του μεταρρυθμι-στικού έργου.Οπως τους διαμήνυσε, όμως, θα πρέπει να σταματήσουν σήμερατην απεργία και αμέσως να ξεκινήσει ο διάλογος.