Δυσβάσταχτο θεωρούν οι έλληνες ασθενείς το κόστος της θεραπείας για τον έλεγχο της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα μόνο το 57% από αυτούς να έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα τα λιπίδιά τους. Μάλιστα, σύμφωνα έρευνα που έκανε το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), το 13% εγκαταλείπει την αγωγή του και κινδυνεύει άμεσα με έμφραγμα.

Οπως επισήμανε ο καρδιολόγος Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής καρδιολογικής στο «Ερρίκος Ντυνάν», «τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα είναι ιδιαίτερα αδικημένα, καθώς είναι η μόνη ομάδα χρόνιων ασθενών που καταβάλει 25% συμμετοχή στις στατίνες, ενώ όλες οι άλλες ομάδες ασθενών πληρώνουν 10% συμμετοχή στα φάρμακά τους». Διευκρινίζεται ότι το συνολικό κόστος της θεραπείας με στατίνη για ένα μήνα κυμαίνεται από 25 έως 50 ευρώ.

«Αθώο» το κόκκινο κρέας, «ένοχο» το επεξεργασμένο

Την ίδια στιγμή, όπως θα παρουσιαστεί και στο συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, το κόκκινο κρέας δεν αυξάνει τελικά τη θνησιμότητα, όπως εκτιμούνταν μέχρι σήμερα, αλλά «τα επεξεργασμένα κρέατα όπως είναι η καπνιστή γαλοπούλα και το ζαμπόν», τόνισε ο Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής Β καρδιολογικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Οι έρευνες και τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο 17ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα γίνει στην Αθήνα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας θα αναφερθεί στη νέα μέθοδο μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω της ακτινομετρίας μικροκυμάτων που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bolton της Αγγλίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων( ΑΕΕ) είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και πάνω από το 50% αυτών οφείλονται σε αθηρωματική νόσο των καρωτίδων. Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου αποτελεί ένα νέο σημαντικό ερευνητικό πεδίο με στόχο την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης θα μιλήσει για τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σύμφωνα με τις οποίες -και αντίθετα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια. Σε υπερτασικούς ηλικίας άνω των 80 ετών, αν η πίεσή τους είναι πάνω από 160, μπορούμε να τους χορηγήσουμε αντιυπερτασικά φάρμακα για να πετύχουμε πίεση σε επίπεδα 140-150 mmHg, αρκεί να την ανέχονται καλά. Δεν φαίνεται όμως ότι η περαιτέρω μείωση της πίεσης έχει περισσότερα οφέλη. Αν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος αλλά κάτω των 80 ετών και σε καλή βιολογική κατάσταση, ο στόχος της πίεσης θα πρέπει να είναι <140 mmHg.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, επεσήμανε ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Ειδικότερα στην ανθεκτική υπέρταση πρόσθεσε, η οποία αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η οποία αφορά την κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation – RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία, ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.