Ο γερμανικός Τύπος φιλοξενεί σήμερα εκτενή δημοσιεύματα για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014 από τη Βουλή.

«Ανοιχτή αφήνει η τρόικα τη θέση της έναντι του προϋπολογισμού που ενέκρινε η ελληνική βουλή, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Διελκυστίνδα με την τρόικα στην Αθήνα».

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου έμειναν χωρίς ανταπόκριση από την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο. Στο ανοιχτά ζητήματα συγκαταλέγονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το δημοσιονομικό κενό και το μέλλον των ελλειμματικών κρατικών βιομηχανιών όπλων. Η τρόικα αμφισβητεί το ύψος των φορολογικών εσόδων που αναμένει η κυβέρνηση Σαμαρά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει και πάλι τους πλειστηριασμούς ακινήτων που σταμάτησαν το 2010.

«Η ΕΕ βλέπει ακόμα στην Ελλάδα ένα δημοσιονομικό κενό», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται: «Σύμφωνα με την Κομισιόν στον προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με άγνωστο μέχρι στιγμής ύψος. Θα πρέπει συνεπώς να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό για να είναι σε θέση η τρόικα να ολοκληρώσει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα «σε αναστολή»

Σε άλλο σημείο της Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται σχόλιο με τίτλο «Σε αναστολή», στο οποίο παρατηρείται: «Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ. Έτσι για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές. Την ίδια ώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά το ανέχονται, διότι ενόψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χωρίς όμως ένα νέο κούρεμα η κρίση δεν θα τερματιστεί.

«Δημιουργική λογιστική» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας taz με αφορμή τη έγκριση του προϋπολογισμού: «Η Ελλάδα αλλάζει την τακτική της, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Θέλει να αποφύγει νέες επιταγές για μέτρα λιτότητας. Το μόνο που αλλάζει είναι η επιχειρηματολογία. Οι Έλληνες δεν εμφανίζονται πλέον ως θύματα μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό: Όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε όπλο. Θεωρητικά τουλάχιστον η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, διότι πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος»