Την περασμένη Δευτέρα, για μία ακόμη φορά, κομμάτια από τον πρώτο όροφο ενός κινεζικού πυραύλου καταπλάκωσαν δύο σπίτια στη Σιτζιάνγκ, στη Νοτιοδυτική Κίνα –ευτυχώς, χωρίς τραυματίες. Επρόκειτο για τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία», ο οποίος μετέφερε στη Σελήνη το τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα «Κουνέλι από Νεφρίτη». Παρά το γεγονός ότι θραύσματα πυραυλικών κινητήρων πέφτουν σχεδόν συστηματικά σε δεκάδες κατοικημένες περιοχές, οι κινεζικές Αρχές επιμένουν να χρησιμοποιούν τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ και να θυσιάζουν την ασφάλεια των κατοίκων στον βωμό της ταχείας εξερεύνησης του Διαστήματος.

Καθορισμένη από κινέζους μηχανικούς, η ζώνη εκτόξευσης στη Σιτζιάνγκ της επαρχίας Χουνάν εκτείνεται σε μια έκταση 700 τ.χλμ., εκεί όπου κάποτε απλώνονταν μυριάδες απομονωμένα χωριά. Από το 1990, δεκάδες συντρίμμια –βάρους εκατοντάδων κιλών –έχουν πέσει σε αυτά τα χωριά, με αποτέλεσμα αμέτρητα σπίτια να καταστραφούν και τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Περίπου 180.000 πολίτες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν άρον άρον τα φτωχικά τους.

Παραδόξως, οι κινέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν διοριστεί να συλλέξουν τα κομμάτια τού… φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της χώρας, ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι με τα θύματα της τελευταίας εκτόξευσης προσφέροντας αποζημιώσεις αξίας 600 έως και 1.500 ευρώ, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Λίγα, πολύ λίγα, έσπευσε να σχολιάσει ο Ρεν Ζιλί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπεϊχάνγκ του Πεκίνου. Δεδομένων του τεράστιου κινδύνου και του μόνιμου φόβου του θανάτου, επισημαίνει, το κράτος θα έπρεπε να ασφαλίζει όλους τους κατοίκους αυτών των περιοχών. «Τι θα συμβεί εάν κάποιος σκοτωθεί;», αναρωτήθηκε μέσα από μια στήλη εφημερίδας.

Προφανώς, ο Ζιλί δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Το 2009, ένας κινέζος δημοσιογράφος, ο Ζανγκ Ζαμπό, έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα δεινά των κατοίκων της Σιτζιάνγκ υπό τον τίτλο «Ουρανοκατέβατο». Ανάμεσα στις μαρτυρίες ξεχώρισε εκείνη του δασκάλου Λιου Ρόνγκτσι, ο οποίος έχασε την 20χρονη κόρη του, όταν θραύσμα πυραύλου κυριολεκτικά θρυμμάτισε το κρανίο της. Ο Ρόνγκτσι πήρε «πολύ λίγα χρήματα» ως αποζημίωση.

ΟΜΕΡΤΑ. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσους ανθρώπους έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει τα ουρανοκατέβατα κομμάτια πυραύλων από το 1990. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η «Λιμπερασιόν», είναι βέβαιο ότι οι Αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην το μάθει και κανείς. Ο Ρόνγκτσι θυμάται λίγο μετά τον θάνατο της κόρης του μια επίσημη ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία «κανένας στη Σιτζιάνγκ δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε ποτέ από πτώση θραυσμάτων». «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω θυμώσει τόσο πολύ όσο όταν άκουσα αυτή την ανακοίνωση», αναφωνούσε σε εκείνο το ρεπορτάζ.

Διαστημικός ταχυδρόμος

Από την Κίνα εκτοξεύονται κυρίως ξένοι εμπορικοί δορυφόροι – περίπου 20τον χρόνο.Εκτός απότο Σιτζιάνγκ, η Κίνα διαθέτει ακόμη δύο διαστημικές βάσεις, το Τζιουκουάν, στην έρημο του Γκόμπι, και το Ουεντσάνγκ, στο νησί Χαϊνάν