Μία παμπ στο Πόρτσμουθ και ένα δεδικασμένο ίσως γίνουν οι αιτίες για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε σήμερα στην τηλεόραση αγώνες ποδοσφαίρου (και άλλες αθλητικές μεταδόσεις) και ταινίες σε πρώτη προβολή. Ο Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα ανταγωνισμού, διέταξε έρευνα σχετικά με τον τρόπο πώλησης των δικαιωμάτων μετάδοσης κορυφαίων αθλητικών γεγονότων και κινηματογραφικών μπλοκμπάστερ στα συνδρομητικά κανάλια στη Γηραιά Ηπειρο.

Και αυτό αφότου η ιδιοκτήτρια μιας παμπ στο Πόρτσμουθ κέρδισε το δικαίωμα να προβάλλει για τους πελάτες της στις οθόνες τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ μέσω της ελληνικής δορυφορικής πλατφόρμας Nova –ως συμφερότερης οικονομικά –και όχι μέσω της βρετανικής BSkyB που είχε τα δικαιώματα στη χώρα της.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του βάσκου πολιτικού, στο μικροσκόπιο μπαίνει ο ισχύων τρόπος πώλησης των αθλητικών μεταδόσεων, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε χώρα την αποκλειστικότητα αναλαμβάνει περιορισμένος αριθμός δικτύων. Κύρια ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το κατά πόσο το σύστημα αυτό συμβαδίζει με τους κανόνες περί μονοπωλίου των οπτικοακουστικών μέσων.

Αν και η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει αρκετά, σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει πως το μοντέλο αυτό παραβιάζει τους σχετικούς κανονισμούς τότε, σε πρώτη φάση, μπορεί να επιβάλει στα εμπλεκόμενα δίκτυα πρόστιμα ίσα με το 10% των εσόδων τους. Σε δεύτερη φάση μπορεί να υιοθετήσει νέο σχήμα που θα προβλέπει τη διαχείριση των δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τους αγώνες ή τις ταινίες της αρεσκείας τους όχι αποκλειστικά από κάποιο εγχώριο συνδρομητικό κανάλι αλλά από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό προτιμούν. Για παράδειγμα, εάν κάποιος Ελληνας θέλει να δει τις αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα είναι υποχρεωμένος να γίνει συνδρομητής της Nova, που διατηρεί σήμερα τα δικαιώματα μετάδοσης, αλλά θα μπορεί να προμηθευθεί αποκωδικοποιητή από το δίκτυο ΒΤ της Βρετανίας, εάν κρίνει πως τον συμφέρει.

Η νέα αυτή τακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έρχεται να εναρμονιστεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τον Οκτώβριο του 2011 δικαίωσε την ιδιοκτήτρια της παμπ Κάρεν Μέρφι, η οποία είχε καταφύγει στη λύση της ελληνικής πλατφόρμας επειδή έτσι έπρεπε να πληρώσει μόλις 954 ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που η αντίστοιχη συνδρομή στα κανάλια του Ρούπερτ Μέρντοκ ήταν 835 ευρώ τον μήνα.

Στη χώρα μας κύκλοι της τηλεοπτικής αγοράς εμφανίζονται συγκρατημένοι για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο. Οποιαδήποτε μεταβολή θα επιφέρει σημαντικές αλυσιδωτές εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σε περίπτωση που το αποτέλεσμά της καταδείξει στην ανάγκη αλλαγής των κανονισμών θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς το νέο μοντέλο και, για να αποφευχθούν παρερμηνείες, θα πρέπει να διασαφηνιστούν αρκετά επιμέρους θέματα όπως το πλαίσιο λειτουργίας, οι τιμές και τα οικονομικά πλαφόν ή η πρόσβαση των καταναλωτών στον εξοπλισμό.

Μέχρι σήμερα, ο κάθε φορέας που προσφέρει τηλεοπτικά προϊόντα όπως αθλητικές διοργανώσεις ή ταινίες μπλοκμπάστερ καθορίζει το πόσα κανάλια θα αναλάβουν τη μετάδοσή τους και επιλέγει συνήθως εκείνα που καταθέτουν την υψηλότερη προσφορά. Αν αλλάξει το ισχύον μοντέλο εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί σημαντικά και το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι συμβάσεις δικαιωμάτων έχουν σήμερα σαφείς περιορισμούς. Ο δικαιούχος μετάδοσης δεν μπορεί να εκπέμψει πέρα από τα εδαφικά όρια της χώρας που εκπέμπει. Ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα καναλιού οι αγώνες (π.χ. ποδοσφαίρου) είναι κλειδωμένοι για χρήστη από το εξωτερικό. «Αν ένας Ελληνας που βρίσκεται στο Λονδίνο θελήσει να δει αγώνα ελληνικής ομάδας –ή της Εθνικής –σε διεθνή διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λιγκ μέσω ιστοσελίδας ελληνικού καναλιού που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης δεν θα τα καταφέρει, διότι είναι «κλειδωμένος». Θα μπορεί όμως να τον παρακολουθήσει από σάιτ τηλεοπτικού σταθμού της Αγγλίας που έχει τα δικαιώματα για τη συγκεκριμένη χώρα», διευκρίνισε επιτελικό στέλεχος καναλιού.

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ TV

«Χάος στην αγορά των δικαιωμάτων»

Πιθανή απελευθέρωση στα δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών γεγονότωνθα προκαλούσε «χάοςστην αγορά δικαιωμάτωνκαι σε εκείνους στους οποίους καταλήγουν τα δικαιώματα, δηλαδή ομοσπονδίες και συλλόγους.Κανείς πλέον δεν θα αγόραζε αθλητικές μεταδόσεις. Ενδιαφέρουσα η ιδέα, επαναστατική, αλλά ανεφάρμοστη στην πράξη», υποστήριξε μιλώντας στα «ΝΕΑ» επιτελικό στέλεχος καναλιού.