Κίνητρο για διάβασμα

Η κόρη μου πηγαίνει στην Ε’ Δημοτικού και αρνείται πεισματικά να συγκεντρωθεί και να μελετήσει για το σχολείο.

Μαλώνουμε για να διαβάσει και αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η άρνηση ενός παιδιού να διαβάσει τα μαθήματά του μπορεί να προέρχεται από άλλους βαθύτερους λόγους που εμποδίζουν το παιδί και να μην είναι σύμπτωμα τεμπελιάς, ανεπάρκειας ή κακού/αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως πολλοί γονείς σπεύδουν λανθασμένα να κατηγορήσουν. Οφείλετε να διερευνήσετε ως γονείς τον λόγο για τον οποίο η κόρη σας έχει την άρνηση αυτήν. Αυτός μπορεί να σχετίζεται με μια γενικότερη έλλειψη κινήτρου για το σχολικό πλαίσιο, με αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, φόβο αποτυχίας ή τάσεις απόσυρσης από αγχωτικές για την ίδια καταστάσεις. Ενα μη υποστηρικτικό περιβάλλον που πιέζει το παιδί να διαβάσει δίχως να αναγνωρίζει τις εσωτερικές δυσκολίες του αδυνατεί να το καθοδηγήσει ως προς τους στόχους και τις ευθύνες του, με αποτέλεσμα να το κάνει να νιώθει ανεπαρκές και αποτυχημένο. Αντίστοιχα ένα αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο το παιδί νιώθει ότι η σχολική απόδοση ταυτίζεται με τη συνολική αυτοαξία του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την αυτοεκτίμησή του. Ορισμένα παιδιά, βέβαια, όντας πιο ανασφαλή, παθητικά και εξαρτώμενα από τους γονείς τους, χρειάζονται περισσότερο «σπρώξιμο» από άλλα στο διάβασμα. Εκεί ο γονιός θα πρέπει να προσέξει πώς θα ενισχύσει τη βούληση του παιδιού δίχως να την ευνουχίσει. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η δυσκολία στη μελέτη μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, μαθησιακών δυσκολιών, διάσπασης της προσοχής ή συναισθηματικών δυσκολιών ή προβλημάτων με ψυχιατρικό υπόβαθρο. Σας προτείνω να μη μελετάτε για την κόρη σας αλλά να ενισχύσετε την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή της. Πείτε της ότι αξίζει πολύ και ότι την αγαπάτε υπέρμετρα, ανεξάρτητα από την απόδοσή της στο σχολείο.

Παθητικότητα και απόλυση

Ο άντρας μου από τότε που απολύθηκε έχει καθηλωθεί στον καναπέ και στην τηλεόραση. Περιμένει από εμένα να κάνω τα πάντα και έχει αποσυρθεί από τις ευθύνες που μοιραζόμασταν προηγουμένως.

Είναι πιθανόν ο άνδρας σας να έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Η απόλυση αποτελεί ένα τραυματικό ορόσημο στη ζωή ενός άνδρα. Η απουσία παραγωγικής εργασίας και η αδυναμία ενός άνδρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό πρότυπο του φύλου του, που του επιτάσσει να φροντίζει για την ασφάλεια και την ευημερία της οικογένειάς του, βιώνονται μέσα του ως ισχυρές απώλειες. Απώλειες με πρακτικές και συμβολικές διαστάσεις. Απώλειες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση κατάθλιψης, ιδιαίτερα στα άτομα τα οποία είναι επιρρεπή σε αυτήν λόγω κληρονομικότητας, ιστορικού κατάθλιψης, πληγωμένης αυτοεκτίμησης, έλλειψης ικανοποίησης και πληρότητας από την έως τώρα πορεία της ζωής. Στους άνδρες, που η αυτοαξία τους ταυτίζεται σχεδόν αποκλειστικά με τη δυνατότητά τους να εργάζονται και να νιώθουν χρήσιμοι, η απώλεια βιώνεται με πιο επώδυνο τρόπο και οι ψυχικοί κίνδυνοι καραδοκούν. Μοναξιά, απομόνωση, παθητικότητα, θυμός, αίσθηση κοινωνικού αποκλεισμού, επιρρέπεια στις καταχρήσεις, αυτομομφή, μελαγχολία. Κινητοποιήστε τον σύζυγό σας να δραστηριοποιηθεί στην καθημερινότητα και τονίστε του ότι αυτό θα τον βοηθήσει να βγει από τον φαύλο κύκλο της ανημποριάς στον οποίο έχει παγιδευθεί. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι η πράξη είναι ο σύμμαχός του και όχι η αδράνεια. Ζητήστε βοήθεια ψυχιάτρου για την αξιολόγηση της βαρύτητας της κατάθλιψής του.

Παιδί και ύπνος

Ο γιος μου είναι 6 ετών και το βράδυ έχει περίσσια ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ηρεμήσει και να κοιμάται στις 11 το βράδυ. Το πρωί είναι κουρασμένος και δυσκολεύεται να πάει σχολείο.

Η περίσσια ενέργεια του γιου σας θα πρέπει να διοχετεύεται σε δραστηριότητες που τονώνουν την αυτοεκτίμησή του και απορροφούν τις ενδόμυχες εντάσεις του. Η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για δημιουργικότητα, συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, αθλητισμό και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Αντίθετα, παθητικές δραστηριότητες όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο μπορεί να εντείνουν την υπερκινητικότητα ορισμένων παιδιών. Φροντίστε να είναι πλήρες το απογευματινό πρόγραμμά του, καθώς και του Σαββατοκύριακου, με δραστηριότητες τις οποίες ο ίδιος θα επιλέξει. Οσο πιο πλήρης και κουρασμένος νιώθει στο τέλος της ημέρας τόσο πιο εύκολα θα κοιμηθεί. Η καθημερινή ρουτίνα του ύπνου νωρίς το βράδυ και πάντα την ίδια ώρα (π.χ., μπάνιο, φαγητό, παραμύθι) θα του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας που έχει ανάγκη να νιώθει.