Με βασικό όπλο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς την Ανγκελα Μέρκελ σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο –και αναμένει ηχηρή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από τη γερμανίδα καγκελάριο, παρά την αμφισβήτηση από αξιωματούχους της τρόικας και τις βολές που συνεχίζουν να εξαπολύουν κατά της Αθήνας παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Βερολίνο, μεταφέροντας και το μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης Ομπάμα, Ουάσιγκτον, που διαβιβάσθηκε μέσω της αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ, η οποία πραγματοποίησε χθες επίσκεψη εξπρές στην Αθήνα για να μεταβεί και αυτή στη συνέχεια στη γερμανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, το μήνυμα στήριξης της Ουάσιγκτον στη χώρα μας και προσωπικά στον κ. Σαμαρά συνοδεύεται εκ νέου από αμερικανικές συστάσεις προς την Ευρώπη και ιδίως το Βερολίνο για απεγκλωβισμό από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τη σημερινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ ως έμπρακτη απόδειξη της θετικής διάθεσης του Βερολίνου. Το σκηνικό, άλλωστε, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προϊδεάζει για κινήσεις προσέγγισης και όχι για αποστασιοποίηση της καγκελαρίας. Η πρόσκληση σε γεύμα εργασίας και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν προαναγγέλλουν κύκλο πιέσεων. Αντιθέτως, προδιαθέτουν για την αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας – Βερολίνου και τη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός φρόντισε από χθες να προβάλει τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης. Οπως τόνισε στη συνάντηση με την Πένι Πρίτζκερ, η χώρα μας για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εξάλλου, φρόντισε να ενισχύσει το ελληνικό οπλοστάσιο, μεταφέροντας τη βεβαιότητα της κυβέρνησης Ομπάμα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. «Ο Πρωθυπουργός», τόνισε, «έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι των διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «δεν χρειάζονται μόνο περικοπές, αλλά και βήματα που προωθούν την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την επιχειρηματικότητα».

ΑΙΧΜΕΣ ΒΙΖΕΡ. Παράλληλα πάντως ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με «κατεστημένα συμφέροντα» και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ποιους τομείς η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί και σε ποιους παραμένει προβληματική, ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη». Για να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά. Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Οπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του λοιπού πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά», κατέληξε ο Βίζερ.