Η καθιέρωση point system (με μορφή επιδότησης όμως και όχι τιμωρίας όπου ισχύει στον ΚΟΚ) σε αθλητές και προπονητές και η προσπάθεια να ξεφύγει η ομοσπονδία από νοοτροπίες του δημοσίου, είναι τα κυριότερα στοιχεία του νέου αθλητικού σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ, εν΄όψει της διετίας 2014-2016.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Παναγόπουλος, υπενθύμισε ότι: «δεν υπάρχουν ανεπιθύμητοι προπονητές και όλοι είναι υπό την ομπρέλα μας. Απλά αν δεν δέχονται να συνεργαστούν στα πλαίσια της συλλογικότητας και της ομαδικότητας που θέλουμε δεν θα έχουν θέση ως ομοσπονδιακοί».

Η νέα, δυσμενής πραγματικότηταεπιβάλλει διαφορετικές προτεραιότητες, καινούριο τρόπο οργάνωσης και καινούριο τρόπο λειτουργίας.

Η φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού είναι ουσιαστικά η προγραμματισμένη πορεία στήριξης σωματείων, σωματειακών προπονητών, ομοσπονδιακών προπονητών και συνεργατών, αθλητριών και αθλητών καθώς και προσαρμογή του αγωνιστικού πλαισίου και του συστήματος αξιολόγησης.

Μέσα από την υλοποίηση αυτής της πορείας ο ΣΕΓΑΣ οδηγεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη στοχευμένη ανάδειξη αθλητριών και αθλητών τελικά και αποτελεσμάτων και δεν αρκείται στη διαχείριση τους, όταν και εάν προκύψουν.

Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος, το ομαδικό πνεύμα και η συλλογικότητα είναι το Α και το Ω στον νέο σχεδιασμό, που ήταν απαραίτητος μετά το 37% της μείωσης του προυπολογισμού (4.4 εκατ. ευρώ το 2013 από τα 7 εκατ. του 2012).

Κάπου εκεί, μπαίνει και το point system ιδιαίτερα των σωματειακών προπονητών, ώστε με βάση και τις επιδόσεις των αθλητών τους να πριμοδοτούνται οικονομικά με βάση πάντα βέβαια τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Φυσικά θα πρόκειται για επιδόσεις και διακρίσεις σε διοργανώσεις που θα καθορίζει ο ΣΕΓΑΣ, που έχει να κάνει με τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά όχι και για τα διεθνή μήτινγκ στα οποία απλά: «Πανηγυρίζουμε και εμείς ως φίλαθλοι του στίβου τις διακρίσεις των αθλητών μας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστής, που παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν από τους υπεύθυνους που είχε επικρατήσει νοοτροπία δημοσίου σε πολλούς τομείς της ομοσπονδίας και αυτό αλλάζει.

Δεν είναι τυχαίο ότι απλοποιείται η διοικητική δομή ενώ το βάρος πέφτει στο να υπάρχει ομαδικό πνεύμα και λειτουργία αλλά με πιστή τήρηση των κανονισμών.

Παράλληλα επεκτείνεται και γίνεται πιο σταθερή η συνεργασία εθνικών, ομοσπονδιακών και σωματειακών προπονητών ενώ πέραν της επιβράβευσης θα υπάρχει ειδικήστήριξη σε επίλεκτους αθλητές και αθλήτριες μικρών κατηγοριών.

Δεδομένου ότι στο σύστημα επιβράβευσης πόντων, κρύβονται παγίδες (π.χ. ένας προπονητής να χρησιμοποιεί συνέχεια έναν αθλητή που είναι πιο έμπειρος, σε σχέση με ένα ταλέντο, για να παίρνει τους βαθμούς – πόντους) θα υπάρξει από τον ΣΕΓΑΣ προσαρμογή συστήματος αξιολόγησης ώστε να αποφεύγεται η καταπόνησηαθλητριών και αθλητών λόγω βαθμοθηρίας.

Οι σωματειακοί προπονητέςαποτελούν την κρίσιμη και καθοριστική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πυραμίδα του ελληνικού στίβου.

«Ο ΣΕΓΑΣ, η μόνη πλέον ομοσπονδία στην Ελλάδα που χρηματοδοτεί το θεσμό αυτό, προχωρά σε δράσης επιμόρφωσης τους, αλλά και καθιερώνει σύστημα πριμοδότησης (με βάση point system και αντικειμενικά κριτήρια), προκειμένου να επιβραβεύεται η απόδοση τους,ανεξάρτητα από την οικονομική σχέση τους με τα Σωματεία.

Στόχος είναι η βελτίωση των οικονομικών παροχών σε εκείνους τους σωματειακούς προπονητές που αποτελούν το πιο παραγωγικό κομμάτι του οικοδομήματος του ελληνικού στίβου» επεσήμανε ο Κώστας Παναγόπουλος, θυμίζοντας ότι ο ΣΕΓΑΣ συνεργάζεται και με προπονητές που γυμνάζουν αθλήτριες και αθλητέςμε την έγκριση του και δεν είναι ομοσπονδιακοί ή σωματειακοί.

Οφείλουν βεβαίως να λειτουργούνστο πλαίσιο των κανονισμών και οδηγιών της επιτροπής εθνικών ομάδων και πάντα με βάση τους αγωνιστικούς στόχους της ομοσπονδίας.

Όπως όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για τον προπονητή του Κώστα Φιλιππίδη, Δημήτρη Κυτέα (ο οποίος πρόσφατα δημοσιοποίησε και επιστολή διαμαρτυρίας, λέγοντας πως δεν κλήθηκε ποτέ να απολογηθεί για κάτι) ήταν σαφής:

«Είναι από τους πλέον καταξιωμένους προπονητές και τον θέλουμε δίπλα μας και υπό την ομπρέλα της ομοσπονδίας. Δεν χρειάζεται να απολογηθεί για κάτι καθώς δεν έχει κάνει κάτι ούτε κατηγορείται για τίποτε. Απλά όλοι πρέπει να λειτουργούν υπό το πρίσμα της συνεργασίας που είπαμε».

Από τα σημαντικά στοιχεία που βγήκαν είναι και η συνεργασία με την IAAF έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να συμμετέχουν 200.000 παιδιά στα πλαίσια του kid’s Athletics (50.000 περίπου κάθε χρόνο για μια τετραετία).

Η αποκατάσταση του κλειστού της Παιανίας «καίει» το ΣΕΓΑΣ που έχει έτοιμη πρόταση προς την Πολιτεία ζητώντας βέβαια την ανακατασκευή του, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της στεγανοποιήσης του στεγάστρου στο κλειστό του ΟΑΚΑ.