Είχαν συμπληρωθεί δύο ημέρες από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όταν ο Φαχάτ Μοχάμεντ Κουμπί, 22χρονος μετανάστης από τη Σομαλία, σωριάστηκε στην Πλατεία Αττικής. Τρεις μαυροφορεμένοι άντρες του έφραξαν τον δρόμο. Ενας τον χτύπησε με μπουκάλι μπίρας στο κεφάλι. Οι άλλοι τον κλώτσησαν σε πρόσωπο και σώμα. «Μαύρε», του φώναζαν. «Πού νομίζεις ότι πας;».

Χθες, ο Κουμπί δεν είχε συνέλθει από την επίθεση. Ψηλός και αδύνατος, κουβαλούσε ακόμη τα σημάδια: ράμματα στο πίσω μέρος του κρανίου, μια χαρακιά στο αριστερό του μάγουλο, ένα πρήξιμο στο δεξί καλάμι. Οι αρβύλες που τον κλώτσησαν ήταν ενισχυμένες με σίδερο. Το κεφάλι του μυρμήγκιαζε από μια επίμονη ζαλάδα και όταν μιλούσε για εκείνη τη νύχτα σοβάρευε απότομα. «Εχω κι άλλους φίλους που τους χτύπησαν. Τρεις μήνες πριν ενός του έσπασαν τα δόντια. Δεν θέλω άλλο να κυκλοφορώ τη νύχτα. Τότε βγαίνουν οι ρατσιστές», είπε.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, όπου φρόντιζαν τις πληγές του. Δεκάδες μετανάστες συρρέουν εκεί για να βοηθηθούν από το πρόγραμμα «Enough» («Αρκετά») που παρέχει ιατρική και νομική κάλυψη σε θύματα ρατσιστικής βίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Οπως λέει ο κοινωνικός λειτουργός της οργάνωσης Τάσος Υφαντής, το 2013 οι Γιατροί του Κόσμοι δέχτηκαν 53 θύματα (οι μισές από αυτές τις καταγραφές έγιναν το καλοκαίρι) και το 2012 περιέθαλψαν 81 μετανάστες. «Πολλοί μετανάστες φοβούνται ενδεχόμενη απέλαση ή κράτηση και διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά. Βλέπουμε όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν κοινά στοιχεία: οι δράστες είναι νεαροί, επιβαίνουν σε μηχανές και συχνά χτυπούν με γυάλινα μπουκάλια», προσθέτει ο κ. Υφαντής.
Με μπουκάλι χτύπησαν και τον 23χρονο Πακιστανό Αχμέτ Ουακάρ στις 29 Αυγούστου, στην Αγία Βαρβάρα, δυόμισι εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ τρεις μαυροφορεμένοι νεαροί που επέβαιναν σε μηχανάκια του πέταξαν στο πρόσωπο ένα μπουκάλι μπίρα τραυματίζοντάς τον.
Ομοεθνείς του τον οδήγησαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο για ράμματα. «Ηταν ρατσιστές αυτοί που με χτύπησαν», λέει ο Ουακάρ. Και αυτός αποφεύγει να κυκλοφορεί τα βράδια.
Στον φάκελο της δικογραφίας για τη δράση της Χρυσής Αυγής έχει περιληφθεί μεταξύ άλλων ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας που κατέγραψαν οι Γιατροί του Κόσμου στις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με την αναφορά ο 34χρονος Y.O. με καταγωγή από την Μπουρκίνα Φάσο επέβαινε στο λεωφορείο 305.

Ηταν 11.30 τη νύχτα όταν λίγο πριν από τη στάση για την Παλλήνη τέσσερις άνδρες πλησίασαν τον μετανάστη. Του είπαν ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή και του ζήτησαν τα χαρτιά του. Επειτα οι δύο από τους τέσσερις τον γρονθοκόπησαν μέχρι να ματώσει και τον απείλησαν ότι την επόμενη φορά θα τον μαχαιρώσουν. «Το συμβάν διεκόπη από συνεπιβάτες που έβαλαν τις φωνές στους θύτες», γράφουν οι Γιατροί του Κόσμου στην αναφορά τους. «Ο οδηγός δεν έκανε καμία ενέργεια για να εμποδίσει τους δράστες. Στην επόμενη στάση άνοιξε την πόρτα και εκείνοι αποβιβάστηκαν. Το θύμα βρίσκεται από το 2007 στην Ελλάδα, όπου έλαβε και τη ροζ κάρτα».

ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος λέει ότι από το 1996 αντιρατσιστικές οργανώσεις ζητούσαν να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση με αφορμή παρόμοιες επιθέσεις μελών της νεοναζιστικής παράταξης. Παράλληλα παρατηρεί ότι οι Αρχές ολιγώρησαν στην περίπτωση της δολοφονίας του Σαχτζάτ Λουκμάν.
Στις 17 Ιανουαρίου 2013 δύο άντρες που επέβαιναν σε μηχανή σταμάτησαν τα ξημερώματα στα Πετράλωνα τον 27χρονο Πακιστανό που κατευθυνόταν με το ποδήλατό του στη δουλειά.
Οι δύο άντρες που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν και σκότωσαν τον Λουκμάν συνελήφθησαν και έχουν προφυλακιστεί. Ο ένας ήταν πυροσβέστης. Στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Το περιστατικό βρίσκεται και στη λίστα των 33 επιθέσεων μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής που είχε στείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στον Αρειο Πάγο.
Ωστόσο ο κ. Ζώτος επισημαίνει ότι για αυτή την υπόθεση δεν δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμετείχαν και σε άλλα χτυπήματα. Ούτε ζητήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, όπως έγινε μετά τη δολοφονία του Φύσσα στο Κερατσίνι. «Θέλουμε να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, αλλά και εκείνοι που έδωσαν εντολές. Ελπίζουμε εδώ και λίγες μέρες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», λέει ο ξάδελφος του Λουκμάν, Ασφάκ Αχμέτ.

Το ρατσιστικό κίνητρο

«Στις περισσότερες περιπτώσεις δύσκολα φαίνεται το ρατσιστικό κίνητρο των επιθέσεων καθώς οι αστυνομικοί που καταφθάνουν στο σημείο καταγράφουν συνήθως ως λόγο τη ληστεία», παρατηρεί ο κοινωνικός λειτουργός των Γιατρών του Κόσμου Τάσος Υφαντής που υποδέχεται δεκάδες θύματα ρατσιστικής βίας στα γραφεία τη μη κυβερνητικής οργάνωσης.