Πρώτες επαφές με την ιδιότητα του νέου ιδιοκτήτη του ΔΕΣΦΑ, και εν αναμονή πάντα της τελικής έγκρισης της εξαγοράς από τις Βρυξέλλες, θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, αντιπροσωπεία της Socar.

Η αντιπροσωπεία των Αζέρων, στην οποία μετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Κομισιόν, θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, και το Πάτημα Ελευσίνας. Σήμερα ή αύριο, θα έχει συνάντηση και με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, και το πιθανότερο είναι ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα υπάρξει ενημέρωση και για τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό TAP.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, έγινε αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για το TAP με το σκεπτικό ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ένα έργο που θα μεταφέρει ποσότητες κασπιακού αέριου στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση των ποσοτήτων του ρωσικού.

Στο μεταξύ χθες, η έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του μεριδίου που έχει ο όμιλος στο ΔΕΣΦΑ, κρίνοντας ως ικανοποιητική την προσφορά της Socar. Από το συνολικό ποσοστό 66% του ΔΕΣΦΑ που μεταβιβάζεται στη Socar, το 31% ανήκε στο Δημόσιο και το 35% στα ΕΛΠΕ.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Το πρώτο βήμα έγινε, ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον τέσσερις- πέντε ακόμη μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι περίπλοκες εγκρίσεις από τις κοινοτικές αρχές και να αλλάξει και επίσημα χέρια η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Στην καλύτερη περίπτωση, «εφόσον υπάρξει ταχύς βηματισμός» – όπως λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ- οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί παρά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αφού το εγχείρημα, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

Συγκεκριμένα, μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να φτάσει στα κοινοτικά γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, γνωστής ως DG Com, και του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER).

Η μεν DG Com (Αλμούνια) θα κρίνει κατά πόσο η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ο δε Ευρωπαίος Ρυθμιστής θα πιστοποιήσει κατά πόσο ο ΔΕΣΦΑ δεν λειτουργεί στο πλαίσιο μιας καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας.

Πρόκειται για εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς δεν έχει ξανατύχει στην Κομισιόν – από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι ενεργειακές οδηγίες – να κληθεί να εξετάσει τη μεταβίβαση ενός εθνικού διαχειριστή φυσικού αερίου σε εταιρεία που δεν ανήκει σε χώρα-μέλος. Πολύ περισσότερο, όταν η Socar, δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης του Έλληνα διαχειριστή, εκτός από παραγωγός φυσικού αερίου είναι και προμηθευτής.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο ακριβώς καθεστώς διέπει και τη Gazprom, που ελέγχεται γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού