Η σταδιακή επανεμφάνιση της κρατικής τηλεόρασης –με τις πρώτες εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης ως ενδιάμεσου φορέα μέχρι το οριστικό σχήμα –διαμορφώνει το πλαίσιο για έναν νέο κύκλο εντάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες μου από τα κομματικά στρατόπεδα αναφέρουν ότι «με την πρώτη σταγόνα της βροχής», για να χρησιμοποιήσω το στίχο του Ελύτη, δεν θα «σκοτωθεί το καλοκαίρι», όπως ήθελε ο ποιητής, αλλά θα σκοτώνονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων στα κανάλια για το… κρατικό κανάλι. Τουτέστιν, δεν θα πλήξουμε.

Ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα υπάρξουν υψηλοί τόνοι, που σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για μείζονα πολιτική επένδυση στο θέμα. Ακόμη και στα τυφλά, αν κριθεί από τα πρώτα σχόλια της «Αυγής». Στην κομματική εφημερίδα, π.χ., αναφέρθηκε χθες ότι στην πρώτη εκπομπή της ΔΤ «δεν υπήρχαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου», πράγμα ακριβές –ένα σύντομο πρόγραμμα ήταν άλλωστε. Αλλά η εφημερίδα συνέχισε με την εξής πρόβλεψη: «Αλλά και να πάνε θα είναι,όπως όλα δείχνουν, των δύο κυβερνητικών κομμάτων και μόνο». Και αυτή η πρόβλεψη θα αποδειχθεί «σωστή». Οχι όμως γιατί «όπως όλα δείχνουν», αλλά γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης –προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ –έχουν απαγορεύσει στους βουλευτές τους να μετέχουν.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι ανάλογης αξιοπιστίας ήταν και η κριτική, στην ίδια εφημερίδα, ότι η ΔΤ έκανε την πρώτη εκπομπή της «χωρίς βίντεο, χωρίς ζωντανές συνδέσεις, χωρίς τεχνικά μέσα». Αυτό που έλειπε από την εξόχως διαφωτιστική αυτή περιγραφή ήταν ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν επειδή, ως γνωστόν, μια ομάδα εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ συνεχίζει την κατάληψη στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Οι οποίες, φυσικά, θα περιέλθουν στη ΔΤ, οπότε θα έχει στη διάθεσή της και όσα απαιτούνται για την πληρότητα μιας εκπομπής ώστε να αποφεύγει την κριτική της «Αυγής».

Για να αναδείξουν την αναξιοπιστία αυτού του είδους της ενημέρωσης –την οποία θεωρούν κατευθυνόμενη από την Κουμουνδούρου –οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι στην ιστοσελίδα όσων κρατούν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ αναφέρθηκε ότι «ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τη νέα κρατική τηλεόραση παίρνει 451.250 ευρώ τον χρόνο», επικαλούμενοι μάλιστα και επιδεικνύοντας το αντίστοιχο ΦΕΚ της 13ης Αυγούστου 2013. Ασφαλώς όποιος το διαβάζει έτσι όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο καταλαβαίνει –και προφανώς αυτό θέλουν να καταλάβει οι συντάκτες –ότι ο Παντελής Καψής (φωτογραφία) αμείβεται με αυτό το τεράστιο ποσό!

Η αλήθεια βρίσκεται στο… ίδιο το ΦΕΚ που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες. Για την ακρίβεια ορίζεται ότι τα 451.250 ευρώ, που υπολογίζονται ως ετήσια δαπάνη, προβλέπονται για το σύνολο των εργαζομένων που θα απασχολεί ο υφυπουργός. Είναι, με άλλα λόγια, οι ετήσιοι μισθοί για δέκα υπάλληλους, πέντε ειδικούς συνεργάτες του υφυπουργού και άλλους πέντε αποσπασμένους. Πρόκειται για ολόκληρο το υφυπουργείο δηλαδή, και δεν είναι οι αποδοχές του Καψή. Προβλέπω ότι αν συνεχιστεί έτσι η πολιτική κόντρα, τότε η πολιτική και ο συνδικαλισμός θα υποστούν ένα ακόμη στραπάτσο.