Η Ανγκελα Μέρκελ απέφευγε έως τώρα το θέμα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ακόμη και χθες είπε σε μια περιφερειακή εφημερίδα ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητείται νέα βοήθεια προς την Ελλάδα προτού λήξει το σημερινό πρόγραμμα, στα τέλη του 2014. Και ύστερα από λίγες ώρες ήλθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σπάσει το ταμπού. «Θα υπάρξει αναγκαστικά και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στο Αμβούργο, «ώστε να βοηθηθεί αυτή η χώρα να ανεβεί τον λόφο».

Ηταν πράγματι η πρώτη φορά που ανώτατο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Με τον τρόπο αυτόν, επισημαίνει ο ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στη Φρανκφούρτη Μάικλ Στιν, το πολιτικά τοξικό θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα «εισέβαλε» επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. Αυτό που έλυσε τη γλώσσα του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι ήταν η επιμονή του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο θέμα αυτό τηρεί ένοχη σιωπή.

«Ο Σόιμπλε άνοιξε τώρα πραγματικά τον ασκό του Αιόλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του SPD για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ. «Η κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο ήταν πάντα ενήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τις δηλώσεις του Σόιμπλε έσπευσε να σχολιάσει και ο ίδιος ο Στάινμπρουκ. «Εχω ξεκαθαρίσει ότι το να σωθεί η Ευρώπη και να διατηρηθεί ενωμένη η ήπειρος συνεπάγεται κάποιο κόστος και για εμάς τους Γερμανούς», τόνισε. «Τώρα είναι η στιγμή να πει η κυρία Μέρκελ την αλήθεια στον κόσμο». Ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν επιτέθηκε και αυτός στη Μέρκελ, κατηγορώντας την για «εξαπάτηση» και επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα δεν οδήγησε στη μείωση του χρέους. Ακόμη περισσότερο προχώρησε ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία, που έχει ταχθεί εναντίον της οικονομικής βοήθειας προς τον Νότο. «Ο Σόιμπλε δεν έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του και δεν μιλά ευθέως στον γερμανικό λαό», δήλωσε ο Μπερντ Λούκε.

Τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ εκτίμησε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας σε 10,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει μέρος του κενού αυτού με ομόλογα που θα εκδοθούν το 2014 και, κατά συνέπεια, ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί θα είναι μικρότερη. Πολλοί ειδικοί όμως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Ολα δείχνουν ότι η Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Και ένας από τους λόγους είναι ότι οι ψηφοφόροι εκτιμούν τη σκληρή γραμμή που έχει κρατήσει απέναντι σε χώρες σαν την Ελλάδα. Οπως επισημαίνει όμως το πρακτορείο Ρόιτερ, οποιαδήποτε υποψία ότι η Καγκελάριος κρύβει τους κινδύνους που έχει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειές της να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εξακολουθήσει να κυβερνά με τους Φιλελευθέρους.

«Η Ελλάδα είναι ένα επικίνδυνο θέμα», λέει ο Κλάους-Πέτερ Σέπνερ από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Emnid. «Δεν είναι έξυπνο να επαναφέρει κάποιος στο προσκήνιο αυτό το θέμα σε μια στιγμή που είχε επικρατήσει ηρεμία».