Ακόμη μία ημέρα τρόμου έζησε χθες η Αίγυπτος, μόλις 48 ώρες μετά τη σφαγή στην Πλατεία Ραμπάα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής χιλιάδες ισλαμιστές κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για την ωμή επέμβαση του Στρατού αλλά και την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του φυλακισμένου ηγέτη τους. Παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον Στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αναζητήσει μια ειρηνική διέξοδο στην κρίση, η απάντηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση.

Τεθωρακισμένα άρματα μάχης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, θέσεις μάχης πήραν για ακόμη μία φορά οι δυνάμεις ασφαλείας κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων, ενώ στον ουρανό του Καΐρου εμφανίστηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα. Τα οδοφράγματα που έστηναν την ίδια ώρα ένοπλοι μουσουλμάνοι, καθώς και οι συγκρούσεις τους με υποστηρικτές του κοσμικού κράτους άφηναν μια πρώτη γεύση εμφύλιας σύρραξης. Με βάση έναν πρώτο απολογισμό νωρίς το απόγευμα, υπήρξαν 13 νεκροί. Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν σε τέμενος φέροντας τραύματα από σφαίρες. Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στη συνέχεια στους 17, μεταξύ των οποίων και άνδρες της Αστυνομίας, για να φτάσει λίγο αργότερα σε πολλές δεκάδες.

Ο νέος κύκλος αίματος προκάλεσε ισχυρό κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο, γεγονός που προκαλεί φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε «ντροπή για το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο» την κρίση στην Αίγυπτο τη στιγμή που εκατοντάδες τούρκοι πολίτες διαδήλωναν στους δρόμους της Αγκυρας καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή εις βάρος των ομοθρήσκων τους. «Αισθάνομαι βαθύτατη οδύνη για κάθε Αιγύπτιο που έχασε τη ζωή του», ανέφερε ο Γκιουλ.

Το Κάιρο απάντησε στην αντίδραση της Αγκυρας ανακοινώνοντας ότι ματαιώνει τις κοινές ναυτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, στο Πακιστάν, στο Σουδάν, στην Τυνησία και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Διαδήλωση υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι οργανώθηκε και στην Αυστρία από περίπου 500 μουσουλμάνους. «Γιατί οι ΗΠΑ στηρίζουν δικτάτορες στον μουσουλμανικό κόσμο;», έγραφαν στο πανό τους οι μουσουλμάνοι που διαδήλωσαν στο Καράτσι. Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου υποστήριζε σε ανακοίνωσή της ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους» και διαβεβαίωνε ότι επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία».

ΜΟΝΟ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Η μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει προς το παρόν μόνο στη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Ο σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ κάλεσε χθες τους Αραβες να κρατήσουν κοινή στάση απέναντι στην «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στη μεταβατική κυβέρνηση και αποδεικνύοντας ότι η αιγυπτιακή κρίση διχάζει τον αραβικό κόσμο. Η Σαουδική Αραβία ήταν ένας από τους πιστούς συμμάχους του Χόσνι Μουμπάρακ και ιστορικά έχει δύσκολη σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η ανατροπή του Μόρσι από την Προεδρία επικροτήθηκε από το Ριάντ με τη δέσμευση για χορήγηση 5 δισ. δολαρίων στο Κάιρο.

n Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία, 25 χριστιανικές εκκλησίες έγιναν στόχος επιθέσεων από ισλαμιστές το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου, ενώ στο στόχαστρο των φανατικών μπήκαν επίσης καταστήματα, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα αλλά και κατοικίες χριστιανών. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με βόμβες μολότοφ. Η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστηρίζει ότι χριστιανοί επιχειρηματίες χρηματοδότησαν τις διαδηλώσεις της 30ής Ιουνίου που οδήγησαν στην ανατροπή του Μόρσι.