Ο Πρεμ Γουάτσα απασχολεί ξανά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά επειδή φαίνεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεριδίου στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας BlackBerry, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν».

Ο μεγιστάνας των επενδύσεων της εταιρείας συμμετοχών Fairfax Financial Holdings με έδρα το Τορόντο του Καναδά, ο Πρεμ Γουάτσα, αρχίζει να διαφαίνεται ως ένας από τους κύριους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφοράς για την BlackBerry, καθώς αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία έξυπνων κινητών τηλεφώνων μπορεί να αγοραστεί τελικά από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Ο γεννημένος στην Ινδία Πρεμ Γουάτσα παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το Διοικητικό Συμβούλιο της BlackBerry, μόλις επτά μήνες αφού απέκτησε έδρα σε αυτό και πλέον αναμένεται να ενορχηστρώσει την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες. Αλλωστε η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του έχει φτάσει να ανέρχεται σήμερα σε 8,3 δισ. δολ., ποσό υψηλότερο από την κεφαλαιοποίηση της BrackBerry η οποία, ενώ είχε φτάσει έως τα 55 δισ. την προ κρίσης εποχή, σήμερα υπολογίζεται στα 6 δισ. δολ. Ο Πρεμ Γουάτσα όμως έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα: γνωρίζει καλά την BlackBerry λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί με τον ελληνικής καταγωγής ιδρυτή της, τον Μάικ Λαζαρίδη, τον οποίο αποκαλεί «καλό φίλο». Και οι δυο τους θεωρείται ότι είναι στελέχη τα οποία θέλουν να προστατέψουν την τεχνολογική κοινότητα που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Waterloo γύρω από την BlackBerry. Ο Πρεμ Γουάτσα είναι σήμερα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, θέση την οποία κατείχε πριν από αυτόν ο Μάικ Λαζαρίδης.

ΣΤΗΝ BLACKBERRY. Ο Πρεμ Γουάτσα, ο 62χρονος χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 850 εκατ. δολάρια για να αγοράσει κάτι λιγότερο από το 10% των μετοχών της BlackBerry και σήμερα, με βάση τις τιμές των μετοχών αυτών, βρίσκεται αντιμέτωπος με απώλειες που ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολάρια. Η πίστη του στην εταιρεία έξυπνων κινητών τηλεφώνων, όμως, φαίνεται ότι είναι μεγάλη. Ο ίδιος σημειώνει ότι η BlackBerry έχει καλά συστήματα ασφαλείας, μεγάλο χαρτοφυλάκιο με τεχνολογικές πατέντες, συνδρομητική βάση 76 εκατ. ανθρώπων, ενώ τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν κυβερνήσεις του Καναδά, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ολα αυτά τα δεδομένα κάνουν την BlackBerry «τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία του Καναδά», όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη επιστολή προς τους πελάτες της εταιρείας του.

Επιλογές κλειδιά. Ο Πρεμ Γουάτσα έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ολόκληρες περιουσίες επενδύοντας εκεί που άλλοι δεν μπορούν ή δεν τολμούν. Ως επενδυτής είναι πολύ επιτυχημένος, όπως δείχνουν τουλάχιστον επιλογές-κλειδιά από τις οποίες κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα. Από νωρίς άρχισε να προβληματίζεται για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και κατάφερε να προβλέψει την κατάρρευσή της το 2008, προτού συμβεί, χρησιμοποιώντας τα κέρδη που αποκόμισε από την κίνηση αυτή για να αγοράσει στη συνέχεια μετοχές οι οποίες μετά ακολούθησαν ανοδική πορεία. Επίσης, ως επικεφαλής της Fairfax αποφάσισε να εξαγοράσει 35% της Bank of Ireland από την ιρλανδική κυβέρνηση στο απόγειο της κρίσης, βγάζοντας χρήματα από την επένδυση αυτή. Τώρα μάλιστα πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα επειδή θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Ο χαρακτηρισμός του ως «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά» δεν είναι τυχαίος, αφού ο Γουάτσα είναι μεγάλος θαυμαστής του αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή. Οι ομοιότητές τους είναι σημαντικές. Και οι δύο δίνουν μεγάλο βάρος στην ασφάλεια και χρησιμοποιούν μετρητά για να αγοράσουν μετοχές. Παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους με συντηρητικό τρόπο και οι εταιρείες τους δωρίζουν απλόχερα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Επίσης εστιάζουν την προσοχή τους στη μακροπρόθεσμη αξία που θα έχουν για τους πελάτες τους οι επενδύσεις, αντί για το βραχυπρόθεσμο κέρδος που ενδιαφέρει πρωτίστως πολλούς άλλους ανταγωνιστές.

Γεννήθηκε το 1950 στο Χιμπεραμπάντ της Ινδίας. Μετά το λύκειο ο Γουάτσα έγινε αποδεκτός στο διάσημο τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας. Οσον καιρό φοιτούσε εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ναλίνι με την οποία έκανε τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο. Ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος με την ενασχόλησή του με τη χημεία και ο πατέρας του πρότεινε να πάει στον Καναδά όπου ήδη εργαζόταν ο αδελφός του. Ετσι ο Γουάτσα βρέθηκε σύντομα στο Οντάριο όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Western. Οταν τελείωσε τις σπουδές του εργάστηκε για μία δεκαετία ως επενδυτής και το 1985 ίδρυσε την Fairfax Financial Holdings Limited, η οποία έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά.