Το ντόπινγκ δεν ήταν υπόθεση μόνο της Ανατολικής Γερμανίας. Οπως υποστηρίζει πανεπιστημιακή έρευνα, ήταν διαδεδομένο και στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, η κρατική αρωγή φρόντιζε για την ενίσχυση της επιστήμης!

Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» δημοσίευσε στοιχεία από μία έρευνα 800 σελίδων με τίτλο «Το ντόπινγκ στη Γερμανία από το 1950 έως σήμερα» και σε αυτή γίνεται αναφορά ακόμη και στην ποδοσφαιρική ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954.

Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να προωθήσουν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών προκειμένου να φέρουν διεθνείς επιτυχίες.

Μάλιστα, κάποιος υπουργός Εσωτερικών, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται, φέρεται να είπε: «Οι αθλητές μας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και υπηρεσίες με τους αθλητές του ανατολικού μπλοκ».

Για την έρευνα αυτή συνεργάστηκαν η γερμανική Ολυμπιακή Συνομοσπονδία και πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν δημοσιεύθηκε έως τώρα διότι υπεισέρχονται νομικά ζητήματα καθώς αναφέρονται ονόματα αθλητών, γιατρών και πολιτικών.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι για αρκετά χρόνια χρηματοδοτούνταν πειράματα με απαγορευμένες ουσίες, όπως αναβολικά στεροειδή, τεστοστερόνη, οιστρογόνα ή ντόπινγκ αίματος.

Σημειώνεται ότι άγνωστος αριθμός ποδοσφαιριστών από την ομάδα που κατέκτησε το 1954 το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε πάρει μεθαμφεταμίνη.

Το 1970 ιδρύθηκε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης των Σπορ, το οποίο εντάχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και προέβλεπε χρηματοδότηση για την έρευνα όσον αφορά τις απαγορευμένες ουσίες σε συνεργασία με εργαστήρια στο Φράιμπουργκ, στην Κολωνία και στο Σααρμπρίγκεν.

«Υπάρχει συστηματική σχέση μεταξύ της έρευνας των απαγορευμένων ουσιών και της χρήσης από τους αθλητές. Γι’ αυτό το αποκαλούμε συστηματικό ντόπινγκ», είπε πει πριν από έναν χρόνο στο Ασοσιέιτεντ Πρες o Γκίζελχερ Σπίτσερ, υπεύθυνος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Βέβαια, ντόπινγκ υπήρχε στη Γερμανία και πριν από την ίδρυση του Ινστιτούτου. Αμφεταμίνες χρησιμοποιούσαν και οι γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ γινόταν χρήση και από τη γερμανική ομάδα ποδοσφαίρου από τα τέλη της δεκαετίας του ’40.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μία επιστολή με ημερομηνία 29.11.1966, στην οποία ο πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Μιχαΐλο Αντζέγεβιτς, αναφέρει «ίχνη» από εφεδρίνη σε τρεις ποδοσφαιριστές της γερμανικής ομάδας κατά τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966.

Η γερμανική εφημερίδα σημείωσε επίσης ότι ένας γιατρός από το Φράιμπουργκ, ο Γιόζεφ Κίουλ, φέρεται ότι χορήγησε απαγορευμένες ουσίες και σε παιδιά ηλικίας 11 χρόνων! Η εφημερίδα πρόσθεσε, επίσης, ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 χορηγήθηκαν 1.200 ενέσεις Κόλμπε με ουσίες που δεν είχαν απαγορευτεί αλλά ήταν άγνωστες οι επιπτώσεις τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων –γεγονός που καθυστέρησε τη δημοσίευση της έρευνας – έχουν αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Ολυμπιακής Συνομοσπονδίας Τόμας Μπαχ έκανε έκκληση ώστε η έρευνα να δημοσιευθεί το συντομότερο.

«Ολη η προσπάθεια έγινε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα την τελική έρευνα», είπε.