Για όλους μας στη ζωή έρχεται η στιγμή μιας μεγάλης απόφασης. Μιας επιλογής που θα καθορίσει το μέλλον μας. Ο Ee-yo-on-nis Pa-pa-peh-troo, όπως προσπαθούν να εξηγήσουν οι Τέξας Λόνγκχορνς ότι προφέρεται το Ιωάννης Παπαπέτρου, καλείται να επιλέξει σωστά σε ένα τέτοιο, κρίσιμο, δίλημμα.

Η μία πόρτα οδηγεί στα εκατομμύρια που προσέφερε ο Ολυμπιακός στην οικογένειά του για να αποσπάσει την υπογραφή του και η άλλη (πόρτα) στην επιστροφή στο Οστιν και στο Κολέγιο του Τέξας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Αεροπόρος πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση.

Λες και έχει γεννηθεί για να απαντά σε τέτοια διλήμματα, το πιο χοτ όνομα των ημερών στο ελληνικό μπάσκετ τα προκαλεί εδώ και χρόνια. Ηταν – δεν ήταν 16 χρόνων όταν άρχισε να σκέφτεται το λεγόμενο… αμερικανικό όνειρο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιώργος, είχε κάνει το βήμα, αλλά ως κολεγιόπαιδο και όχι ως απόφοιτος της Α’ Λυκείου.

Μαθητής του δημόσιου σχολείου και όχι κάποιου αγγλόφωνου ιδιωτικού, με μέτριες επιδόσεις στα μαθήματα, προερχόμενος από οικογένεια που δεν τρέχουν τα λεφτά από τα… μπατζάκια της, ο Παπαπέτρου είχε ελάχιστες επιλογές. Για την ακρίβεια, μία: ένα σχολείο στη Φλόριδα, μακριά από τη Βοστώνη και τον αδελφό του.

«Εγώ θέλω να ζήσω το όνειρο. Δύσκολα, ξεδύσκολα, θα πάω!», είπε αποφασιστικά εκείνο το βράδυ του 2010, μετά την οικογενειακή σύσκεψη γύρω από τα εδέσματα που είχε ετοιμάσει η μητέρα του Νατάσα. Ο μικρός με το στρατιωτικό λουκ άκουσε συγγενείς και φίλους δίχως να αντιδρά και στο τέλος ανακοίνωσε την απόφασή του: Florida Air Academy. Και το ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ξεκίνησε για τον 16χρονο, ο οποίος έκανε την επιλογή του γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι σκληρό καθότι στρατιωτικό. Εξού και το military look που έχει αλλά το υποστηρίζει κιόλας με τη συμπεριφορά του.

Οι μαθητές της Αεροπορικής Σχολής συμπεριφέρονται σαν στρατιώτες τόσο στην τάξη όσο και στο γήπεδο, όπου προπονούνται τα χαράματα (λίγο μετά τις 6 π.μ.) και το απόγευμα (μετά το τέλος των μαθημάτων και των εργασιών).

Προπονητής της ομάδας, ένας γκουρού του μπάσκετ ονόματι Ομπιν Γκοπορό, ο οποίος έλκει τις ρίζες του από τα βάθη της Αφρικής. Στην Air Academy ο γιος του Αργύρη Παπαπέτρου (31 φορές διεθνής) αγωνιζόταν στην περιφέρεια και έμαθε να δουλεύει σκληρά και να μετατρέπει κάθε αδυναμία του σε πλεονέκτημα.

Ο Γκοπορό, παρότι γνωρίζει τον Μάικλ Τζόρνταν που του εμπιστεύεται το προπονητικό camp του αλλά και τα παιδιά του, δεν αναζητεί το χρήμα, ούτε επιθυμεί τη δόξα. Ακολουθεί ασκητική ζωή και είναι ταγμένος στο μπάσκετ. Σκοπός της ζωής του την προηγούμενη διετία ήταν να προσφέρει στο άθλημα έναν σπουδαίο μπασκετμπολίστα και γι’ αυτό πήρε υπό την προστασία του τον Παπαπέτρου.

Σχεδόν δέκα, μεταξύ των οποίων κορυφαία του NCAA, προσπάθησαν πέρυσι το καλοκαίρι να εξασφαλίσουν το «commitment» του (τη δέσμευση, κοινώς την απόφαση). Το George Mason ταξίδεψε στην Αθήνα για να το πετύχει. Ο πρώτος προπονητής, ο Πολ Χιούιτ, μαζί με τον βοηθό του, έμεινε εδώ για δύο νύχτες και δείπνησε ισάριθμες φορές με τους γονείς του. Ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να πειστεί ο μικρός να επιλέξει τους Πατριώτες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι δεν κατόρθωσε να τον πείσει ούτε ο σπουδαίος Μπιλ Σελφ των 3.856.000 δολαρίων ετησίως. Ο προπονητής του Κάνσας άσκησε όλη τη γοητεία του για να τα καταφέρει. Εβαλε πρώην παίκτες του και νυν ΝΒΑερ να του μιλήσουν και μετά του παρέθεσε δείπνο στην εκπληκτική βίλα του. Διάλεξε ένα από τα πανάκριβα ρετρό αυτοκίνητα που έχει στη συλλογή του για να τον μεταφέρει προσωπικά στο αεροδρόμιο και εκεί τον πίεσε να δεσμευθεί, προτού επισκεφθεί και το Τέξας, ότι θα αγωνιστεί στο Κάνσας.

«Κόουτς, θέλω να ζήσω και αυτή την εμπειρία. Θα πάω και θα αποφασίσω μετά», αποκρίθηκε ο 19χρονος προκαλώντας αμηχανία στον Σελφ. Στο Τέξας, από όπου αποφοίτησε ο Κέβιν Ντουράντ, άκουσε από τον προπονητή Ρικ Μπαρνς να του λέει ότι θα παίζουν για χάρη του τα συστήματα που είχαν για τον σουπερστάρ της Οκλαχόμα και διέγνωσε ότι θα είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Ετσι, όταν τον Οκτώβριο του 2011 ανακοίνωσε σε εθνικό δίκτυο την απόφασή του, ο έλληνας φόργουορντ πια φόρεσε το κλασικό αμερικανικό καπέλο των Τέξας και όχι του Κάνσας. Βρέθηκε για άλλη μία φορά μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση και την πήρε δίχως δισταγμό. Αν και πρωτοετής έγινε βασικός μέσα σε δύο μήνες, αλλάζοντας και το παιχνίδι του. Εβαλε μυϊκό όγκο και αγωνίζεται ως πάουερ και ενίοτε σμολ-φόργουοντ, όντως πλέον ένας all around παίκτης καθώς ξεκίνησε ως γκαρντ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Οταν πιστεύεις στα όνειρα

Ο Γιάννης Παπαπέτρου βρίσκεται σε νέο… σταυροδρόμι αλλά ουδείς αμφιβάλλει πως η επιλογή του θα είναι η ορθή. Εχει αποδείξει πως διαθέτει την ωριμότητα να κρίνει σωστά. Κυρίως όμως υποστηρίζει πως «το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους», όπως είπε κάποτε η σύζυγος του Ρούζβελτ, η Ελινόρ. Και το μέλλον ανήκει στον Παπαπέτρου!