Δεν είμαστε μόνο το Κολοσσαίο και η Ακρόπολη. Αντε να το πεις αυτό στους Γερμανούς, που βλέπουν μόνο ήλιο, θάλασσα και τεμπελιά στις χώρες του μεσογειακού Νότου… Το σημειώνω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Ενρίκο Λέτα ανέφερε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι παραπάνω από τα ιστορικά τους μνημεία.

Αυτά σε κλειστή συζήτηση που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προηγήθηκε της συνάντησης του ιταλού με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Τη διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος μου λένε ότι διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Λέτα εδώ και χρόνια, καθώς έχουν επανειλημμένα βρεθεί σε ευρωπαϊκά φόρουμ και ομιλίες. Εξού και σε ένδειξη σεβασμού προς τον προσκεκλημένο και φίλο του, προτού αρχίσει η συζήτηση, ο Τσούκαλης ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού ατυχήματος που κόστισε τη ζωή 38 ανθρώπων στην Καμπανία της Νότιας Ιταλίας.

Φανατικός ευρωπαϊστής και υπέρ της άποψης ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους «ευρωπαϊκούς θεσμούς», ο Λέτα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλοι θα βγουν δυνατότεροι από την κρίση. Ωστόσο, μαθαίνω ότι απηύθυνε σχεδόν δραματική έκκληση του τύπου «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Μάριο Ντράγκι να τα κάνει όλα μόνος του». Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι μόνο η ΕΚΤ λειτουργεί ως ευρωπαϊκός θεσμός.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς, η Αννα Διαμαντοπούλου (ως πρόεδρος του ευρωπαϊκής κατεύθυνσης θινκ τανκ Το Δίκτυο), οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, καθώς και αρκετοί ξένοι διπλωμάτες. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Λέτα, απαντώντας σε ερώτηση της Διαμαντοπούλου, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος. Η πρώην υπουργός αναρωτήθηκε αν το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας της Κεντροδεξιάς με την Κεντροαριστερά ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτίναξη της ψήφου προς τα άκρα στις ευρωεκλογές προκειμένου να εκφραστεί η δυσαρέσκεια. Ο Λέτα αρνήθηκε να αναφερθεί στην Ιταλία αλλά, όπως το έθεσε, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και στους άλλους…

Στη συνέχεια ο ιταλός Πρωθυπουργός πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, λίγο μετά τις 13.00, μου λένε ότι μπήκε στις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος στη συνέχεια είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό. Στο γεύμα που ακολούθησε παρόντες, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βενιζέλο, ήταν ακόμη ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Νίκος Δένδιας, καθώς και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος.

Το μενού ήταν μεσογειακό, με έντονες ελληνικές πινελιές. Κάπου ανάμεσα στα γεμιστά κολοκυθάκια και στα χόρτα ο Λέτα δήλωνε ξανά και ξανά τον ενθουσιασμό του για την προοπτική η ελληνική και η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συντονιστούν και να έχουν κοινή πορεία.

Κατά τα λοιπά, μεγάλο μέρος του γεύματος εξελίχθηκε σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και την κατάσταση στην περιοχή. Ο Σαμαράς έκανε την αρχή μιλώντας για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις απειλές για τους χριστιανικούς πληθυσμούς στην ευρύτερη περιοχή και ο Λέτα ακολούθησε.

Στο Μουσείο Ακρόπολης, πάντως, ο ιταλός Πρωθυπουργός δεν ξεναγήθηκε τελικά. Αδικα τον περίμενε ο Ακης Γεροντόπουλος για να του κάνει παρέα. Μαθαίνω ότι αντ’ αυτού εμφανίστηκε η σύζυγος του Ιταλού. Ο Λέτα αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα προκειμένου να μεταβεί στην Καμπανία, στον τραγικό τόπο του δυστυχήματος.

Διφορούμενες απουσίες

Ελαμψαν διά της απουσίας τους χθες αρκετοί από τους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (φωτογραφία). Μαθαίνω ότι απουσίαζαν οι 10 από τους 31. Ο λόγος που το σημειώνω είναι ότι στην Επιτροπή συζητείται το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, στο οποίο όμως κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει δρομολόγηση αλλαγών στο Δημόσιο με προεδρικά διατάγματα. Εξού και οι απουσίες προκάλεσαν αίσθηση. Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Ευαγγελία Αμανατίδου, οι οποίοι ήταν παρόντες, δεν έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν θόρυβο. Αυτό επειδή, όπως είπαν, η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. Το κλου ήταν η επισήμανση του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου, ο οποίος δήλωσε ότι ενημερώθηκε σχετικά από τα μέσα ενημέρωσης…

Χωρίς σκιτσογράφους

ο Περισσός

Ενός κακού μύρια έπονται. Στην προκειμένη περίπτωση, μιας απόλυσης μία παραίτηση έπεται. Αναφέρομαι στους σκιτσογράφους του «Ριζοσπάστη», οι οποίοι πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο. Για την ακρίβεια, ο βασικός σκιτσογράφος της εφημερίδας παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Είχε προηγηθεί η απόλυση του δεύτερου τη τάξει σκιτσογράφου πριν από περίπου δύο μήνες. Μάλιστα, ο πρώτος (Κώστας Γρηγοριάδης) δηλώνει ότι αποχωρεί «αρνούμενος να κοροϊδεύω τον εαυτό μου και το κόμμα μου». Ο παραιτηθείς σκιτσογράφος σε σχετικό κείμενο ασκεί κριτική στο ΚΚΕ που «μετά το τελευταίο του συνέδριο κλείστηκε στον εαυτό του», ενώ επικρίνει τον Περισσό για τις απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «ανεξάρτητα από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να απολύει τους εργαζομένους του, είτε είναι μέλη του είτε όχι». Εξού και ο ίδιος αποχωρεί τονίζοντας: «Αν διαφωνώ και δεν μιλάω, αν γελοιογραφώ και δεν εκφράζομαι, τότε κοροϊδεύω και το ίδιο το κόμμα αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό, και αυτό ένας κομμουνιστής δεν πρέπει να το κάνει ποτέ». Να υποθέσω ότι όσοι δεν είναι κομμουνιστές μπορούν να κοροϊδεύουν ανενόχλητοι;