Την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016, τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την οριστικοποίηση 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο έως το τέλος του 2014, την επανεξέταση του συστήματος των εισφορών του ΟΑΕΕ με κατάργηση των εξαιρέσεων, το ενδεχόμενο διατήρησης του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε παράτασης προθεσμιών για φορολογικές υποχρεώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μόνον η διετής επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνεπάγεται επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ για εκατομμύρια φορολογουμένους.

Στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζεται ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικοί και συνδέονται με τα «κατεστημένα συμφέροντα», τις αντιξοότητες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και με την αναιμική οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των αντιστάσεων που συναντά η προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το μακροοικονομικό σενάριο δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την αξιολόγηση του Μαΐου και ότι αναμένεται ανάκαμψη το 2014, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,6%. Για τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2013 και το 2014 η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένουν αβέβαιες και υπογραμμίζει ότι «ελλείψει διορθωτικών μέτρων» θα προκύψει συνολικά για τα έτη 2013 και 2014 δημοσιονομικό κενό περίπου 0,5% του ΑΕΠ. Αν και αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εντοπίσει τα διορθωτικά μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αναφέρει πως εν συνεχεία θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 1,75% του ΑΕΠ το 2015 (3,8 δισ. ευρώ) που θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ το 2016 (4 δισ. ευρώ).

Η έκθεση της Κομισιόν τοποθετεί στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα και αναφέρει ότι θα προκύψει την άνοιξη του 2014. Ωστόσο ξεκαθαρίζει πως, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί στο ακέραιο, η δυναμική του χρέους θα μπει σε πτωτική πορεία το 2014 και το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2021.

Η «λυπητερή». Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του εισοδήματος) θα εξακολουθήσει να εισπράττεται έως το 2017 (για εισοδήματα του 2016), ενώ ξεκαθαρίζει πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΑ (χαράτσι) δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε θα επανέλθει το χαράτσι εντός του 2014. Ο νέος φόρος θα πρέπει να εισφέρει 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο αναφέρει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2014, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα ακολουθήσει η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε αποπληρωμή των οφειλών του δημόσιου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην αναθεώρηση του Κώδικα περί Δικηγόρων (κατάργηση ελάχιστων αμοιβών και απελευθέρωση διαφημίσεων) και στον προσδιορισμό των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε κινητικότητα. Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι ο στόχος εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 περιορίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ), ενώ «φουσκώνει» ο στόχος για το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται ότι οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει την δυνατότητα άσκησης βέτο από τον υπουργό Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις –πέραν του 5% των εργαζομένων κάθε μήνα για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζομένους -, το οποίο προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί.