«Φοβάμαι ότι υπάρχει μία ομάδα συνδικαλιστών και ενδεχομένως πολιτικών στελεχών, που είναι αποφασισμένη να μην φύγει από το κτίριο ΕΡΤ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ.

Η πρόταση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ. Αναλυτικά, την καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει τις «άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια».

Την πρόταση υπέγραφε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παντελής Καψής τόνισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη συνδικαλιστική ομάδα αποφασισμένη να μείνει (στο Ραδιομέγαρο) μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε. Και προειδοποίησε: «Οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης, θα βρεθούν έξω και αυτό θα είναι αρνητικό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ο Παντελής Καψής υποστήριξε ότι «για να αναδιοργανωθεί έπρεπε να αναδιοργανωθεί εκ του μηδενός», καθώς «υπήρχε κουλτούρα αναξιοκρατίας, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», «ήταν πλέγμα παγιομένων δομών που εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργικής δουλειάς» και γι’ αυτό τώρα το νομοσχέδιο προβλέπει θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ ήταν μία συλλογή ανεξάρτητων φέουδων. Εχω φωνάξει τον διευθυντή του αρχείου και διαβεβαιώνω ότι δεν κινδυνεύει. Η ΕΡΤ όμως έχει πέντε αρχεία, ενώ χρειάζεται ένα» είπε χαρακτηριστικά ο Παντελής Καψής..

Προθεσμία Καψή στους εργαζομένους

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής είχε νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στους οποίους έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να αποκαταστηθεί η ελεύθερη πρόσβαση στο ραδιομέγαρο, ώστε να είναι εφικτή η εκπομπή σήματος από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 2.000 θέσεων εργαζομένων για το μεταβατικό φορέα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να είναι ελεύθερη η είσοδος στο ραδιομέγαρο, θα υπάρξει ένα «πρόχειρο δελτίο ειδήσεων» πριν το μεταβατικό στάδιο μέχρι την προκήρυξη των 2.000 θέσεων και εφόσον αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι, την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για το πλαφόν των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναμένεται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους.