Η επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης φέρνει νέα δεδομένα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με αναδιάρθρωση των τραπεζών, εθελούσιες εξόδους αλλά και ανακατατάξεις στις θυγατρικές εκτός Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, μείωση των επιτοκίων στα δάνεια αλλά και περισσότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία ζήτησε από της διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς έβαλε στην ατζέντα της συνάντησης με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι πλέον οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Χθες εξάλλου επικυρώθηκε η τελική συμφωνία για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank από τη Eurobank, κλείνοντας τον κύκλο των συγχωνεύσεων στην παρούσα φάση. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να εξετάσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια και να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες εστίασαν στην ανάγκη η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με σταθερά βήματα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στο τέλος Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να καταθέσουν και οι τράπεζες τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Στα επιχειρηματικά σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες θα περιλαμβάνονται σίγουρα σχέδια εθελουσίας εξόδου, με στόχο συνολικά το προσωπικό των τραπεζών να μειωθεί κατά περίπου 20% με 25% κατά περίπτωση μέσα στην ερχόμενη τριετία. Στο ποσοστό αυτό υπολογίζονται και όσοι από τους τραπεζοϋπαλλήλους θα συνταξιοδοτηθούν, αλλά και πάλι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα αφορούν χιλιάδες εργαζομένους ανά τράπεζα.

Σημαντική αναδιάρθρωση θα γίνει και στα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα οποία θα μειωθούν επίσης κατά 20% με 25%, καθώς ήδη σε πολλές περιοχές –ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα –υπάρχει διπλοκάλυψη, κυρίως μετά το μπαράζ των συγχωνεύσεων. Οπως λένε τραπεζικά στελέχη, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καταστήματα του ίδιου ομίλου συνυπάρχουν σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο και στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης αυτά θα συγχωνευθούν.

Επιπλέον, ανακατατάξεις αναμένονται και στις θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς πρότεινε χθες, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, να γίνουν συγχωνεύσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος. Το θέμα των θυγατρικών στα Βαλκάνια συζητήθηκε και σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο οικονομικό επιτελείο, εν όψει των νέων συνομιλιών με την τρόικα.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Ενα ακόμη μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών είναι να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και μέσω αυτής να μειώσουν την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και από τον μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA). Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα είναι «κλειδί» για τη μείωση των επιτοκίων αλλά και για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Και προσθέτουν ότι η αναχρηματοδότηση έπαιξε σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, από την άλλη όμως οι διεθνείς αγορές χρήματος λαμβάνουν υπόψη και τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία της χώρας προκειμένου να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας.