Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου χαιρέτισε χθες τις παρατηρήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η διακυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι «δεν ήταν δημοκρατική», θεωρώντας τις οιωνό ότι η Ουάσιγκτον δεν θα διακόψει την ετήσια βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προς το Κάιρο. Την ίδια ώρα όμως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι δήλωνε ότι «οι πολιτικά υποκινούμενες συλλήψεις στην Αίγυπτο καθιστούν δύσκολη την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη χώρα». Στο ίδιο κλίμα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες φυλακίσεις και τα εντάλματα σύλληψης των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για εκδίκηση ή εξαίρεση οποιουδήποτε μεγάλου κόμματος ή κοινότητας στη χώρα».

Τα μάτια όλων, πάντως, στη χώρα των φαραώ είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον η οποία βαδίζει σε μια πολύ λεπτή γραμμή. Ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει τη χορήγηση βοήθειας σε χώρες όπου έχει ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με πραξικόπημα. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια. Ομως χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρότι σχολίασε αρνητικά τις συλλήψεις μελών από συγκεκριμένες ομάδες, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ισλαμιστή Μόρσι «μη δημοκρατική».

Τα τελευταία αυτά σχόλια έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από την προσωρινή κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τόνισε ότι αποδεικνύουν την αμερικανική υποκρισία: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αιγυπτιακός Στρατός να είχε προχωρήσει σε αυτό το πραξικόπημα εάν δεν είχαν δώσει το ΟΚ οι ΗΠΑ». Πάντως η Ουάσιγκτον έκανε γνωστό ότι προωθεί την παράδοση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16, που αποτελούν τμήμα της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο. Αναμένεται να παραδοθούν μέσα στον Αύγουστο, ενώ άλλα οκτώ πρόκειται να παραδοθούν τον Δεκέμβριο. Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε τις τελευταίες εννέα ημέρες τουλάχιστον οκτώ τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» κάνει λόγο για μαραθώνιες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι καθώς και πολλών άλλων αξιωματούχων, με τα μέλη της ισραηλινής ηγεσίας να ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον να μην παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο. Ολοι τόνισαν πως κάτι τέτοιο «θα έχει αρνητικές συνέπειες» στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Πάντως, παρότι ξεκίνησε το Ραμαζάνι εν μέσω ελπίδων ότι ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων θα βοηθήσει για την εκτόνωση της κρίσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε από τους οπαδούς της να πραγματοποιήσουν μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ ανάλογη έκκληση έκανε και το κίνημα Ταμαρόντ που πρωτοστάτησε στις μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες οδήγησαν τελικά στην απομάκρυνση του Μόρσι, αυξάνοντας τους φόβους για νέες συγκρούσεις.

Σήμα κινδύνου για την επάρκεια του ψωμιού

Τον κώδωνα του επισιτιστικού κινδύνου για την Αίγυπτο κρούει και η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κοινωνική αναταραχή και η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σίτου στον κόσμο.