Εκλεισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τα σενάρια αλλαγών στη διαχείριση του Ζαππείου τα οποία ανέκυψαν μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Μετά την έκδοση της εγκυκλίου, οι βουλευτές Αδωνις Γεωργιάδης της και Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν ερωτήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να ενημερωθούν γιατί προτάθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η κατάργηση Εθνικού Κληροδοτήματος.

Η απάντηση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα ξεκαθάρισε ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 109 παρ. 1) «δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού».

Όπως έσπευσε να επισημάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, «σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα, όπως αυτή προκύπτει από τη διαθήκη του, η διοίκηση της περιουσίας του ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Συνεπώς η κατάργηση της Επιτροπής και η μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης της περιουσίας του Ευαγγέλη Ζάππα σε άλλο φορέα αντιβαίνει στη βούληση του διαθέτη και άρα στο άρθρο 109 παρ. 1 του Συντάγματος.»

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «η μόνη δυνατότητα διαφοροποίησης από τη βούληση του διαθέτη δίνεται με την παρ. 2 του άρθρου 109, σύμφωνα με την οποία κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση, για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερη της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένους της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε επίσης ότι σε εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης εξεδόθη ο ν. 455/1976 «περί επωφελεστέρας αξιοποιήσεως ή διαθέσεως των υπέρ κοινωφελούς σκοπού καταλειφθέντων ή δωρηθέντων περιουσιακών στοιχείων κατά το άρθρο 109 παρ. 2 του Συντάγματος».

«Από τα ως άνω προκύπτει ότι μόνο κατόπιν συνδρομής συγκεκριμένων προϋποθέσεων διαπιστωθέντων με δικαστική απόφαση είναι δυνατή η μερική διαφοροποίηση από τη βούληση του νομοθέτη» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξάλλου είχε επισημάνει ο βουλευτής Αδωνις Γεωργιάδης, «η Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων λειτουργεί με δικό της προϋπολογισμό και δεν επιχορηγείται από το Κράτος. Μάλιστα το Κληροδότημα καταβάλλει υψηλούς φόρους εισοδήματος εξαιτίας των ενοικίων που εισπράττει από τις αίθουσες Ζαππείου Μεγάρου, του αναψυκτηρίου ‘Αίγλη’, καθώς και των δύο περιπτέρων του, επί της οδού Αμαλίας. Από τα συγκεκριμένα έσοδα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού του, που δεν ξεπερνούν το 30% του προϋπολογισμού του, καθώς και τα έξοδα συντήρησης του Μεγάρου, του Κήπου του Ζαππείου και των Λόφων Αγρας και Αρδηττού».