Για την πιθανή έκρηξη βίας στη χτυπημένη από την ύφεση και τη λιτότητα χώρα του προειδοποιεί ο διάσημος ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, καθώς φαίνεται να ενώνει τη φωνή του με ένα λαϊκό κίνημα αποφασισμένο να σταματήσει τις τράπεζες από το να κάνουν εξώσεις σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον τις υποθήκες τους.

«Νομίζω ότι ολόκληρη η χώρα ανησυχεί για το ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής» δήλωσε ο Αλμοδόβαρ στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ» υπενθυμίζοντας ότι η ανεργία έφθασε την περασμένη εβδομάδα στο ποσοστό – ρεκόρ του 27%. «Κάθε μέρα που περνά έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν και άλλες προκλήσεις για να εκραγεί ο λαός», προσθέτει μιλώντας για τα τρία εκατομμύρια των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εισόδημα 3.650 ευρώ τον χρόνο. «Δεν υποκινώ κανέναν, το αντίθετο. Προσκαλώ τους πάντες να αντιδράσουν, αλλά με τον πιο ειρηνικό τρόπο», καταλήγει.

Ο διάσημος σκηνοθέτης υποστηρίζει μια αμφιλεγόμενη, αν και ειρηνική, εκστρατεία διαδηλώσεων έξω από σπίτια υπουργών, την οποία η κυβέρνηση του συντηρητικού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συνέκρινε με τη συμπεριφορά των Ναζί. «Και οι άνθρωποι που τους διώχνουν οι τράπεζες από τα σπίτια τους έχουν παιδιά. Και αυτά τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους και τα αδέλφια τους να σύρονται έξω στον δρόμο από την Αστυνομία».

Ο 63χρονος Αλμοδόβαρ περιγράφει πως αγωνιά μαζί με πολλούς συμπατριώτες του για τη διψήφια ύφεση που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Η κρίση χτυπά ιδιαίτερα σκληρά τους νέους, με την ανεργία σε όσους είναι κάτω των 25 ετών να φθάνει το 57%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι νέες θέσεις εργασίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται μόλις η ανάπτυξη φθάσει στο 1%, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το 2016. «Η περίοδος που μεσολαβεί από τη στιγμή που ο κόσμος καταλαβαίνει τι συμβαίνει μέχρις ότου αρχίσουν να περνούν σχετικοί νόμοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη», λέει. «Είναι μια αλλαγή που μπορεί να γίνει βίαια, αν και δεν θα έπρεπε».

Στην Ισπανία γίνονται περίπου 80 εξώσεις κάθε μέρα, δηλαδή 80 οικογένειες πετάγονται έξω από τα σπίτια τους, και αυτό σε μια χώρα όπου οι τέσσερις στους πέντε έχουν ιδιοκατοίκηση. Τα επιτόκια στις καθυστερούμενες οφειλές υποθηκών έχουν φθάσει στο 25%, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταδικάζει τον περασμένο μήνα κάποιες χρεώσεις ως καταχρηστικές και παράνομες. Αν και 1,4 εκατομμύρια Ισπανοί υπέγραψαν αίτημα να μπορούν οι πολίτες να ακυρώνουν τις υποθήκες παραδίδοντας τα κλειδιά του σπιτιού τους στην τράπεζα, οι εκπρόσωποι του κινήματος παραπονιούνται ότι ένας νέος νόμος που περνά αυτό τον καιρό από το Κοινοβούλιο επιτρέπει κάτι τέτοιο μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τις τράπεζες υπεύθυνες για την σημερινή κρίση στην Ισπανία. Τα δικά τους δάνεια προς τους κατασκευαστές την περίοδο της οικοδομικής άνθησης ήταν εκείνα που κατά κύριο λόγο ανάγκασαν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να ζητήσει τη διάσωση από την τρόικα πέρσι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ισπανικές τράπεζες θα κατέρρεαν.