«Η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση» («The revolution won’t be televised») τραγουδούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Τζιλ Σκοτ Χέρον. Σήμερα όμως λίγοι νοιάζονται γι’ αυτό.

Η επανάσταση μεταδίδεται ήδη… online και συγκεκριμένα στο YouTube: ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα απλών χρηστών του Ιντερνετ «απειλεί» την παραδοσιακή τηλεόραση με τα βίντεο που ανεβάζει στον δημοφιλή ιστότοπο: από σάτιρα και αιχμηρά σχόλια μέχρι αυτοσχέδιες μουσικές παραστάσεις, σκετσάκια, ακόμη και μαγειρέματα online.

Η νέα τάση στο YouTube που έχει αρχίσει πια να γίνεται μόδα είναι τα ερασιτεχνικά βίντεο που φτιάχνουν και ανεβάζουν απλοί χρήστες: πρόκειται για «χειροποίητα» βιντεάκια τα οποία παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές και στη συνέχεια τα μοιράζονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Χιλιάδες άνθρωποι γίνονται οι «σταρ της διπλανής πόρτας» και εξελίσσονται σε μικρούς μεγιστάνες των μίντια. Ο Χανκ και ο Τζον Γκριν, δύο αδέλφια από τις ΗΠΑ, αποτελούν ένα από τα πολλά παραδείγματα: από το 2007 έως σήμερα έχουν ανεβάσει περισσότερα από 1.000 βίντεο στο YouTube, προσελκύοντας περισσότερους από 300 εκατ. θεατές.

Το YouTube γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005 και αγοράστηκε από την Google τον Δεκέμβριο του 2006 προς 1,65 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το 2012 ήταν η χρονιά της ενηλικίωσής του για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι εμείς, ως θεατές, δίνουμε όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στο περιεχόμενο που εμείς επιλέγουμε, εν αντιθέσει με αυτό που μας «σερβίρει» η τηλεόραση.

Η εικόνα της μαμάς, του μπαμπά και των παιδιών που κάθονται γύρω από το «κουτί» είναι αναχρονιστική. Το YouTube προσφέρει πρόσβαση σε εκατομμύρια «κανάλια» με περιεχόμενο για όλα τα γούστα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η τεχνολογία παρέχει πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στην παρακολούθηση περιεχομένου από το Διαδίκτυο.

Αν θέλετε να εφαρμόσετε τις συμβουλές για σωστό make up που περιέχονται σε ένα βίντεο, μπορείτε να κρατάτε στο ένα χέρι το smartphone σας και… να βάφεστε με το άλλο μπροστά στον καθρέφτη.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να γυρίσετε και να ανεβάσετε τα δικά σας «χειροποίητα» βίντεο. Πάρτε στα χέρια το κινητό σας τηλέφωνο και δημιουργήστε, μετατρέποντας τον εαυτό σας σε παραγωγό!