18/4/2013

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, στο πλαίσιο του επιστημονικού τους έργου, συμμετείχαν και φέτος στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής με θέμα: «ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ιατρική εκτός νοσοκομείου», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ε.Ι.) στην Αίγλη Ζαππείου το Σάββατο 13 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ιωάννης Τούντας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, και έχοντας πλήρη επίγνωση των δεδομένων συνθηκών στο χώρο της ιατρικής σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η στροφή στην εξωνοσοκομειακή ιατρική, προκειμένου να μεταφερθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος της περίθαλψης εκτός νοσοκομείου με σκοπό να εξορθολογιστεί η νοσοκομειακή δαπάνη. Παραδέχτηκε πως το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια την εποχή που διανύουμε να αναπτύξει δικές του υποδομές και προκειμένουνα ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες χρειάζεται να συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από γόνιμες για τον ασθενή πρακτικές. Θεωρώ τόνισε ότι: “Πρωτοβουλίες, όπως αυτή των SOS ΙΑΤΡΩΝ, δύνανται να παίξουν ένα συμπληρωματικό ρόλο στις ανάγκες περίθαλψης του ελληνικού πληθυσμού”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής βράβευσε τους καθηγητές καρδιολογίας κ.κ Ευτ. Βορίδη και κ. Π. Τούτουζα, καθώς και τον κ. Αθ. Δρίτσα, Καρδιολόγο, συγγραφέα, συνθέτη. Εξηγώντας το σκεπτικό των βραβεύσεων ο ιδρυτής και Πρόεδρος των SOS Ιατρών Γιώργος Θεοχάρης τόνισε: «Τιμούμε γιατρούς με πολύτροπες προσωπικότητες, οι οποίοι πέραν των διακρίσεών τους ως γιατροί-ακαδημαϊκοί έχουν συγγράψει βιβλία κι έχουν εμπνεύσει με το έργο τους τις νεώτερες γενιές των ιατρών, ακολουθώντας ο καθένας τους ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, είτε κοσμικό είτε ασκητικό».

Ο κ. Ευτ. Βορίδης παραλαμβάνοντας το βραβείο του σχολίασε «Το έργο των SOS ΙΑΤΡΩΝ προβάλλει το πραγματικό κύρος της ιατρικής. Είναι τιμή μου που τόσο ικανοί, χρήσιμοι και αποδοτικοί συνάδελφοι δέχτηκαν να με βραβεύσουν», ενώ ο κ. Π. Τούτουζας επισήμανε «Εκείνο που έχει σημασία είναι να πας εσύ ο γιατρός στο σπίτι. Να πηγαίνεις εκεί, εκεί είναι η ιατρική, εκεί γεννήθηκε και εκεί υπάρχει».

Μια σοκαριστική εμπειρία που καταγράφεται με συχνότητα από το παρατηρητήριο των SOS ΙΑΤΡΩΝ στις κατ’ οίκον επισκέψεις είναι το Σύνδρομο του Διογένη, μια διαταραχή συμπεριφοράς που συνοδεύεται από ακραία παραμέληση της σωματικής υγιεινής και της οικιακής καθαριότητας, συλλεκτομανία συνήθως άχρηστων πραγμάτων και την απουσία αυτοκριτικής που ευνοεί τη νοσηρότητα. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ ασκώντας την ιατρική στο σπίτι διεισδύουν άμεσα στον κοινωνικό ιστό και τις καθημερινές δομές της ανθρώπινης οντότητας, συναντώντας κοινωνικά φαινόμενα όπως αυτό του Διογένη που εγείρουν το επιστημονικό ενδιαφέρον. Όπως εύστοχα σχολιάσθηκε στο συνέδριο οι «SOS ΙΑΤΡΟΙ μπαίνουν εκεί που δεν μπαίνει ο ήλιος».

Με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία στην επείγουσα εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση περιπτώσεων με ηλικιωμένους, στο Συνέδριο αναφέρθηκε η διαδικασία της Γηριατρικής εκτίμησης και η σχέση της με την επιλογή του μοντέλου νοσηλείας για τα άτομα μεγάλης ηλικίαςκαθώς και το Μετανοσοκομειακο Σύνδρομο. Σύμφωνα με Αμερικανική Έρευνα* που παρουσιάστηκε το 20% των ασθενών άνω των 65 ετών που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομείο, επανεισάγονται μέσα σε 30 ημέρες συνήθως όχι λόγω της αρχικής αιτίας εισαγωγής τους. Πολλά στοιχεία θέτουν την υποψία ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η απορρύθμιση των φυσιολογικών μηχανισμών του ασθενούς από καθ’ αυτή τη νοσηλεία και η αποκοπή τους από το οικείο περιβάλλον.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ μέσα από την καθημερινή και συνεχή συλλογή στοιχείων από τις κατ’ οίκον επισκέψεις τους έχουν αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης της γρίπης. Έγκαιρα μπορούν να εντοπίσουν αν κάποιο κύμα γρίπης φτάνει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά φέτος, μετά από 1 δεκαετία, δεν καταγράφηκε επιδημικό κύμα γρίπης, παρά μόνο αυξημένα περιστατικά γρίπης (επιπολασμός). Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τον ελλιπή εμβολιασμό και την έλλειψη θέρμανσης σε πολλά σπίτια δεν παρατηρήθηκε επιδημικό κύμα στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που συντέλεσε πιθανότατα στη μη εμφάνιση του επιδημικού κύματος ήταν ο εξαιρετικός καιρός του φετινού χειμώνα.

*Stephen F. Jencks,Mark V. Williams, Rehospitalizations among Patients in the Medicare Fee-for-Service Program,N Engl J Med 2009;360:1418-28