Τα νομικά επιτελεία της Αθηνάς Ωνάση και του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μπορεί να κατάφεραν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, βρίσκοντας τη νομική φόρμουλα για να αλλάξει χέρια ο θρυλικός Σκορπιός, αλλά τώρα –σύμφωνα με νομικούς –θα πρέπει να εξασφαλίσουν και την άδεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς όλες οι διαδικασίες.

«Για την πώληση ή έστω τη μεταβίβαση νησιών ή νησίδων, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ιδιωτικά ή ανήκουν στο Δημόσιο, απαιτείται η έγκριση και η υπογραφή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», λένε χαρακτηριστικά δικηγόροι, οι οποίοι έχουν γνώση της νομοθεσίας που διέπει τέτοιου είδους συμβάσεις. Οι ίδιοι νομικοί μάλιστα παραπέμπουν σε πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2013, χαράσσοντας κόκκινες γραμμές, η παραβίαση των οποίων μπορεί να… τορπιλίσει ακόμη και την εγκυρότητα.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στην «Κύρωση της συμφωνίας για εισαγωγή τροποποιήσεων σε μερικές διατάξεις της συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ». Στόχος της τροποποίησης, όπως επισημαίνεται στη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση, είναι η ρύθμιση της διαδικασίας που απαιτείται να ακολουθηθεί προκειμένου φυσικά ή νομικά πρόσωπα να αποκτήσουν ακόμη και ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία: «Για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο Δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων».

Με κοινή μάλιστα απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «ρυθμίζεται και κάθε άλλο σχετικό με την έκδοση της ανωτέρω αδείας θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη τροποποίηση υπάρχει και μία σημαντική ρήτρα για τους υποψήφιους επενδυτές σε ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα όσα ορίζει ο νόμος αυτό «συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ακυρότητα της δικαιοπραξίας». Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία, αν δεν ακολουθηθεί όλο το τυπικό που απαιτεί ο νόμος.

Μάλιστα, για τα δημόσια νησιά δεν προβλέπεται η μεταβίβαση της κυριότητας και της παραχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων, αλλά μόνο η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης.

Νομικοί, ερμηνεύοντας την αλυσίδα της νομοθεσίας που αφορά το επίμαχο θέμα, το οποίο ήρθε στο προσκήνιο μετά τη μεταβίβαση του Σκορπιού, εκτιμούν ότι ο δρόμος που περνάει από του υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να παρακαμφθεί, ακόμη και αν τα δύο μέρη επέλεξαν τη νομική φόρμουλα που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Σκορπιού με πρωταγωνίστριες την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση Αθηνά και την κόρη του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Γεκατερίνα Ριμπολόβλεβα.

Το μόνο που απομένει είναι να ακολουθηθεί όλη η διαδικασία και στην πράξη, εκτός αν τα νομικά επιτελεία βρουν άλλη λύση, με γνώμονα πάντα την καλύτερη προστασία των συμφερόντων των εντολέων που εκπροσωπούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Σκορπιός ετοιμάζεται ήδη να δεχθεί τους νέους ιδιοκτήτες του, αφού από χθες φορτηγά απομακρύνουν άχρηστα υλικά από το νησάκι.