Με στόχο να διαμορφωθεί «μια ευρεία συμμαχία των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων», η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, η πολιτική κίνηση «Αριστερή Προοπτική» που συγκρότησαν πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που αποχώρησαν, έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο των πολιτικών θέσεών της.

Στο κείμενό τους,οι Ανδρέας Νεφελούδης, Στέφανος Μπαγεώργος, Θανάσης Ζαχαρόπουλος κ.ά – αλλά και ανένταχτοι από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, τονίζουν ότι η «Αριστερή Προοπτική» «δεν φιλοδοξεί να είναι ένα ακόμη κόμμα στο χώρο της αριστεράς, αλλά μια πολιτική κίνηση που επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση των μορφών διαλόγου, επικοινωνίας και συνεργασίας στον χώρο της αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να δώσει τη δική της μικρή ή μεγαλύτερη συμβολή σε μια νέα αναγεννητική προσπάθεια για τη χώρα».

Η πολιτική κίνηση προαναγγέλλει ότι κατά το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί πανελλαδική σύσκεψη για την έγκριση της ιδρυτικής διακήρυξης και την ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής.

Ήδη στην «Αριστερή Προοπτική» εντάχθηκε και ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Σερρών της ΔΗΜΑΡΖαχαρίας Κατσάνης, ο οποίος, έχοντας ήδη από καιρό εκφράσει τις διαφωνίες του με την πολιτική που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε την Κυριακή με επιστολή του στα κομματικά όργανα την παραίτησή του από τη θέση του και την αποχώρησή μου από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Τα στελέχη που συγκροτούν τη νέα πολιτική κίνηση επισημαίνουν ότι δεν μετέχει ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

Τι λένε στο ιδρυτικό τους κείμενο

Το στοίχημα της νέας πολιτικής περιόδου, σύμφωνα με την «Αριστερή Προοπτική», είναι η πολιτική και οργανωτική επικοινωνία του συνόλου των «πολύχρωμων» δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, για την διαμόρφωση «ενός νέου πόλου εξουσίας, μιας εναλλακτικής συμμαχίας για την αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Οι μετέχοντες στην κίνηση κρίνουν ότι η αριστερά για πρώτη φορά, στην νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας, μπορεί να αποτελέσει τον κορμό μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για την ανατροπή της υφεσιακής πορείας της χώρας και των μνημονίων.

θεωρούν ότι χρειάζεται να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συλλογική έκφραση του προοδευτικού κόσμου, των δυνάμεων που αποδεσμεύθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και εμπιστεύθηκαν την ΔΗΜΑΡ ή ενίσχυσαν συγκυριακά τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αισθάνθηκαν ότι εγκαταλείφθηκαν από την ΔΗΜΑΡ, αξιακά και προγραμματικά, είτε δεν πείθονται από το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ ότι , με την επιλογή της συμμετοχής στην κυβέρνηση και την γενικότερη πολιτική της στάση, έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που ήθελε να εκφράσει με την ίδρυσή της.

«Περιορίζεται σε παθητικό ρόλο και λειτουργεί ως αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης Σαμαρά», σημειώνουν. Και προσθέτουν: «Η κατάσταση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη. Η ΔΗΜΑΡ μεταλλάσσεται, με γοργούς ρυθμούς και μοιάζει περισσότερο με κόμμα του «κέντρου», ενός επικίνδυνα «άχρωμου» μεταρρυθμιστικού πόλου, χωρίς επιλογές πολιτικής, χωρίς στόχευση και χωρίς στρατηγική.

»Για τον κόσμο της αριστεράς και κυρίως της ανανεωτικής, μέσα από την οποία ξεπήδησε η ΔΗΜΑΡ, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκαθαρισμένα. Αυτό που γνωρίσαμε ως κόμμα της Δημοκρατικής και Αριστερής σκέψης δεν υπάρχει πια παρά μόνο στο όνομα».

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, στην χώρα μας συγκρούονται δύο κόσμοι: η πρόοδος με την συντήρηση, ένας διαχωρισμός που υπερβαίνει το γνωστό πολιτικό δίπολο «αριστερά – δεξιά», αφού, όπως σημειώνουν, η αντίθεση στις πολιτικές του μνημονίου διαπερνά οριζόντια τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις.

Αναφέρουν ότι στον συντηρητικό πολιτικό πόλο, συνωθούνται τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μετά και την τελευταία μεταγραφή σε αυτό τον πόλο της ΔΗΜΑΡ, μαζί με «προσωπικότητες» του λεγόμενου «νεομεταρρυθμιστικού» χώρου, που συμφωνεί με όλες τις κυβερνητικές επιλογές και πιέζει για πιο σκληρές, νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα επιλογές πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο, υπογραμμίζουν, ότι αυτός ο χώρος συγκροτείται από «πολιτικές «προσωπικότητες» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συμμετάσχει ενεργά στο σύστημα (Υπουργοί, στελέχη κρατικών φορέων κλπ) που έφερε την χώρα σε αυτή την πολιτική, ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή».

Και συμπληρώνουν: «Με αυτές τις δυνάμεις, όσο και αν αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστικές ή ψευδεπίγραφα δηλώνουν ότι ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση».

***Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της κίνησης έχουν επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειας για «ευρεία συμμαχία των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων» , με στελέχη της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς, με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.