«Καλά νέα. Εχουμε συμφωνία». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του στις 10.30 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ο Πολ Τόμσεν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επιβεβαιώνοντας την ανάλογη ανακοίνωση της συμφωνίας που είχε κάνει λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στο συνέδριο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η τελική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τομσεν, που αναχωρεί πλέον από την Αθήνα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δανός τεχνοκράτης είπε ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το δικό του τμήμα της δόσης, συγκεκριμένα για τα 1,8 δισ ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Νωρίτερα, στις 13 Μαΐου το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τα 4,2 δισ ευρώ που συμπληρώνουν τη δόση του πρώτου τριμήνου , ενώ από τον Απρίλιο αναμένεται να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ ευρώ που εκκρεμούν από το Μάρτιο.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαιτέρως για άλλη μια φορά στο θέμα του δημοσίου λέγοντας ότι ναι μεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων του κατά 150.000 ως το 2015 με τις φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις,αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν ανίκανοι υπάλληλοι για να τοποθετηθούν νέοι με γνώσεις.

Νωρίτερα, δίνοντας το στίγμα για το πού θα δοθεί έμφαση από τώρα και στο εξής ο κ. Τόμσεν ανέφερε, στο συνέδριο του Economist, τρεις τομείς:

Πρώτον, τη φοροδιαφυγή, όπου όπως είπε χρειάζεται να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα βούλησης και όχι μόνο δυνατοτήτων των αρχών, αφού στον τελευταίο αυτό τομέα παρέχεται αφειδώς τεχνική βοήθεια.

Δεύτερον,τις μεταρρυθμίσεις όπου πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με το άνοιγμα επαγγελμάτων και τις απελευθερώσεις αγορών και

Τρίτον, το δημόσιο τομέα. «Δεν καταλαβαίνω πώς σε μια χώρα με τόσο καλά εκπαιδευμένους νέους, υπάρχουν ταμπού για να φύγουν δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και με παραπτώματα», είπε.

Τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και ο κ. Στουρνάρας υποστήριξαν ότι «η ανάκαμψη θα επιστρέψει στη χώρα το 2014». Ο κ. Τομσεν το βάσισε στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να εμφανίσει φέτος ο προϋπολογισμός, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή 15 δισ. ευρώ καταθέσεων. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η αναμενόμενη επίπτωση της υπόθεσης της Κύπρου θα είναι 0,2-0,5% του ΑΕΠ και αυτό θα αντισταθμιστεί από την διαφαινόμενη καλύτερη από την προβλεφθείσα επίδοση στον τουρισμό.

Ο κ. Τομσεν έστειλε μάλιστα κι ένα θετικό μήνυμα στους μισθωτούς και συνταξιούχους, λέγοντας ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πιαστούν οι στόχοι για τη φοροδιαφυγή και επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Αλλωστε, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η προσαρμογή έγινε με άδικο τρόπο, την πλήρωσαν κυρίως τα χαμηλά στρώματα, ενώ η φοροδιαφυγή συνεχίσθηκε και δεν έπεσαν όσο αναμενόταν οι τιμές ως πρόσφατα.

Ο κ. Τομσεν άφησε να εννοηθεί ακόμη ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ένα νέο κούρεμα χρέους, λέγοντας ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιείται το πρόγραμμα».

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας, είπε, είναι το γεγονός ότι στους 12 μήνες που ξεκίνησε το δεύτερο πρόγραμμα, εκταμιεύθηκαν 130 δισ. ευρώ. Κανένα παράδειγμα άλλης χώρας δεν υπάρχει που να πλησίασε έστω αυτό το ποσό, είπε.

«Το ποτήρι είναι πολύ πιο πάνω από μισογεμάτο», κατέληξε.

Σε σχέση με το θέμα του πολλαπλασιαστή, ο κ. Τομσεν παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος , χρησιμοποιήθηκε ένας πολλαπλασιαστής του ΟΟΣΑ, όπως είπε, ενώ τελικά ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όμως, υποστήριξε ότι αυτό που έφταιξε για την βαθύτερη ύφεση ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, την οποία προκάλεσε τόσο η αναποφασιστικότητα στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και οι δηλώσεις πολιτικών ηγετών εκτός Ελλάδας ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε για άλλη μια φορά διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων και για την εξόφληση 8,5 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων ως το τέλος του χρόνου.

Ησυμφωνία

Το κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας για τη συμφωνίαέχειως εξής:

Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την τρίτη αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές, επί της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης και ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν.

Το κλιμάκιο της Τρόικας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επανεξέταση. Εξακολουθεί να διαφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014, με πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, κάτι που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η δημοσιονομική απόδοση είναι εντός των στόχων του προγράμματος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για το διάστημα 2013-14 που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας για την επέκταση της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας το 2013, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Είναι σημαντική η άμεση παρέμβαση σε παρεκκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να αποκτήσει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους και καθιέρωσης αποτελεσματικότερου και ευκολότερα εφαρμόσιμου συστήματος αποπληρωμής χρεών. Τούτο ήταν ένα από τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή, δεδομένης της σημασίας που έχει η βελτίωση της είσπραξης φόρων και η μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για επιπλέον μέτρα προσαρμογής.

Οι ενέργειες πλήρους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Το μεγαλύτερο τμήμα των 50 δισ. ευρώ που διατίθενται από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εκταμιευθεί στην Ελλάδα και έχουν διοχετευθεί στις τέσσερεις κύριες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Το κλιμάκιο της Τρόικας εκτιμά ότι αυτά θα διασφαλίσουν το επαρκές το κεφάλαιο ακόμη και σε περίπτωση σημαντικά δυσμενών εξελίξεων. Αυτά τα κεφαλαιουχικά αποθέματα, συνεπώς, θα διασφαλίσουν την προστασία και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων.

Στους λοιπούς τομείς που κάλυψε η επανεξέταση περιλαμβάνονται: (α) Η διοικητική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και την ενίσχυση της υπευθυνότητας με τον εκσυγχρονισμό της δομής, την κατάργηση θέσεων και τη μετάταξη προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων και αποδεδειγμένης ανικανότητας, μακρόχρονης απουσίας και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι αποτέλεσμα παύσης δραστηριότητας ή συγχώνευσης κρατικών φορέων που δεν υπάγονται στο πρόγραμμα κινητικότητας. (β) Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου. (γ) Η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας. Τέλος, (δ) οι μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους. Το κλιμάκιο συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ περιλαμβάνονται: στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης με την υποστήριξη της ΕΕ, πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, ένα πρόγραμμα παροχής πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανασφάλιστους και, τέλος, ένα σύστημα για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρεωμένων νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση.

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα να επιτευχθούν τα ορόσημα του Μαρτίου στο εγγύς μέλλον και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να συμφωνήσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ από το EFSF που απομένει από την προηγούμενη επανεξέταση.

Το κλιμάκιο της Τρόικας εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτή η βιωσιμότητα θα διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα με τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος και με τη δέσμευση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης του ποσοστού του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και εφόσον η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε το χρέος να διατηρηθεί σε προγραμματισμένη τροχιά.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνουν την επανεξέταση τον Μάιο.