Βαθιά οικονομική ανάσα θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη η διοργάνωση του 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ βετεράνων.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές στο περιθώριο της παρουσίασης του εθελοντικού προγράμματος του θεσμού, αναμένεται ρεκόρ συμμετοχών.

Ήδη έχουν εγγραφεί 146 ομάδες από 33 χώρες. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται γύρω στους 4000 επισκέπτες στα μέσα Ιουλίου λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Maxibasketball.

«Περιμένουμε 180-200 ομάδες συνολικά», εκτίμησε, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, Πάρις Πετράς.

Bάσει μετριοπαθών υπολογισμών, αθλητές, μέλη των οικογενειών τους και συνοδοί θα ξοδέψουν γύρω στα 7 εκατ. δολάρια.

Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος συμμετοχής των ομάδων στο πρωτάθλημα, η διαμονή, η διατροφή, μεταφορές και τουριστικά πακέτα.

Σε συνεργασία με το ΕΟΤ, τα μέλη των αποστολών θα έχουν αναλυτική ενημέρωση για εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξορμήσεις σε προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Βόρειας Ελλάδας έχουν δείξει μέλη των ομάδων από τη Λατινική Αμερική.

Αξιοσημείωτες είναι οι «διαστάσεις» της διοργάνωσης(12-21 Ιουλίου). Θα διεξαχθούν 450-500 ματς σε 15 κλειστά γήπεδα της Θεσσαλονίκης.

Προφανώς οι ανάγκες για προσφορά υπηρεσιών είναι αυξημένες. Στόχος, λοιπόν, είναι να ενεργοποιηθούν 1000 εθελοντές, προκειμένου να υποστηρίξουν τη διοργάνωση.

Η έναρξη εγγραφών στο πρόγραμμα εθελοντών ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα διεξαχθεί άρτια διοργάνωση. Έμεινα εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των δημόσιων μεταφορών και τα γήπεδα που επελέγησαν για τη διοργάνωση. Θα είναι τεράστια επιτυχία, αν υλοποιηθεί ο στόχος για 1000 εθελοντές.

Οι αθλητές και οι συνοδοί τους θα είναι οι «πρέσβεις» της Θεσσαλονίκης στο μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός απεσταλμένος στη Θεσσαλονίκη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Maxibasketball, Γιούχα Βετάνεν.

Αρωγοί στη διοργάνωση είναι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οργανισμοί, φορείς και σύλλογοι.

Ως παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής συμμετοχή στην κατηγορία του δήλωσε και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

«Μην προσθέτεις χρόνια στη ζωή σου. Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου», είναι το σύνθημα των βετεράνων καλαθοσφαιριστών που ασκούν το άθλημά τους υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας(www.fimba.net) αθλητών κάπως πιο προχωρημένης ηλικίας.

Η FIMBA ιδρύθηκε το 1991. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε στην Αργεντινή το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 32 ομάδων ανδρών από οκτώ χώρες.

Το πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη στο Νατάλ της Βραζιλίας το 2011 με τη συμμετοχή 161 ομάδων ανδρών και γυναικών από 33 χώρες.

Τον Ιούλιο είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει τους καλαθοσφαιριστές που εφαρμόζουν το σύνθημα της δια βίου άθλησης.

Μάλιστα, οι διοργανωτές δικαιολογημένα υπερηφανεύονται ότι η διοργάνωση δεν επιβαρύνει τα ταμεία του δημοσίου.

«Πρόκειται για πολυσύνθετη αθλητική διοργάνωση με έντονες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή σε πόλο έλξης αθλητικού τουρισμού», παρατήρησε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.