Καύσωνας και τη νύχτα


Η πιο καυτή ημέρα των τελευταίων εκατόν δέκα ετών ήταν η χθεσινή για την Αθήνα. Η θερμοκρασία έφτασε στο Σύνταγμα τους 46 βαθμούς καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Όμως, ο καύσωνας επέμεινε και τη νύχτα με αποτέλεσμα να καταγραφούν θερμοκρασίες που σε κανονικές συνθήκες αντιστοιχούν σε πολύ θερμά καλοκαιρινά μεσημέρια.


Λ ίγο μετά τις 2 το μεσημέρι χθες, στον μετεωρολογικό σταθμό του κέντρου της Αθήνας, στο Σύνταγμα, ο υδράργυρος έφθασε τους 46 βαθμούς Κελσίου. «Ποτέ άλλοτε, από το 1897 που κρατούνται αρχεία, δεν έχει καταγραφεί τόσο υψηλή θερμοκρασία. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του υδραργύρου είχε σημειωθεί στις 7 Ιουλίου 1988 και ήταν 45 βαθμοί Κελσίου», λέει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης.

Ανάλογο ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε και στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο. «Η μέγιστη τιμή εκεί ήταν 44,8 βαθμοί Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1897. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή είχε σημειωθεί στις 21 Ιουλίου 1916 και ήταν 43 βαθμοί», λέει ο μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος. «Ένα άλλο ρεκόρ που καταρρίφθηκε χθες ήταν αυτό της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος. «Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της Παλαιοχώρας, στην Κρήτη. Το απόγευμα της Δευτέρας η θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί Κελσίου. Όμως από τις 7 το

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΡΕΚΟΡ

Στο Άργος, στην Κόρινθο, στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Κατερίνη η νύχτα ήταν εξαιρετικά ζεστή με πρωτοφανείς, για νύχτα, θερμοκρασίες

απόγευμα και μετά εκτοξεύτηκε στους 38 βαθμούς όπου και παρέμεινε όλη τη νύχτα. Οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν τη θερμότερη νύχτα της ζωής τους, ίσως από τις θερμότερες όλου του πλανήτη». Όπως αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, «αυτή η νυχτερινή θερμοκρασία είναι χαρακτηριστική της έντασης του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Στο Άργος, στην Κόρινθο, στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Κατερίνη η νύχτα ήταν εξαιρετικά ζεστή. Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες ήταν πρωτοφανείς, όχι μόνο για την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάστηκε το φαινόμενο των καταβατών ανέμων. Πρόκειται για ανέμους που κατέβηκαν από γειτονικά στις πόλεις βουνά και συμπίεσαν θερμές αέριες μάζες προς την επιφάνεια του εδάφους».

Μαζί με τον υδράργυρο εκτινάχθηκε στα ύψη και η δυσφορία των πολιτών. Εκτός Αττικής, η πιο καυτή πόλη χθες ήταν το Άργος με 46 βαθμούς Κελσίου. Οι τοπικές συνθήκες στην πόλη αυτή ευνοούν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών. Όμως η χθεσινή τιμή ήταν ρεκόρ- μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Η δυσφορία που αισθάνονταν οι κάτοικοι ήταν μεγάλη αφού η υγρασία στην πόλη ήταν της τάξεως του 55%. «Σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η υγρασία υπερβαίνει το 30%, η δυσφορία είναι πολύ μεγάλη», υπογραμμίζει η μετεωρολόγος κ. Βάσω Κοτρώνη.

Χωρίς ρεύμα στο καμίνι


Τα βασανιστήρια από τον καύσωνα επέτεινε η ΔΕΗ: η αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν και παρά το γεγονός ότι αποφεύχθηκε χθες το γενικό μπλακάουτ, σχεδόν η μισή Ελλάδα έμεινε επί ώρες χωρίς ρεύμα.


Το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ και η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ενέργειας με νέες μονάδες που θα αντικαταστήσουν αρκετές από τις απαρχαιωμένες σημερινές μένει στα χαρτιά εδώ και τρία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» από αλλεπάλληλες βλάβες η ηλεκτροδότηση. Σε ορισμένες περιοχές όπως το Κάτω Χαλάνδρι και το Ψυχικό η διακοπή της ηλεκτροδότησης ξεπέρασε τις 9 ώρες, φθάνοντας στα όρια της αντοχής τους χιλιάδες πολίτες.

Περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, τα Βριλήσσια, ο Γέρακας, η Παλλήνη, η Φιλοθέη, η Αμφιάλη, η Νίκαια, η Βούλα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη, η Εκάλη, ο Διόνυσος, η Άνοιξη, το Νέο

30 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στις 13.43΄ η συνολική ζήτηση έφτασε τα 10.512 μεγαβάτ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατανάλωσης. Τουλάχιστον 30 περιοχές της Αττικής ήταν χωρίς ρεύμα

Ηράκλειο, του Ζωγράφου, η Νέα Σμύρνη, η περιοχή του Γκύζη, ο Χολαργός, το Μπραχάμι, ο Κορυδαλλός, ο Ταύρος, η Καλλιθέα, οι Αχαρνές αλλά και το κέντρο της Αθήνας έμεναν χωρίς ρεύμα όσο αυξανόταν η ζήτηση. Στις 13.43΄, οπότε η συνολική ζήτηση έφτασε τα 10.512 μεγαβάτ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατανάλωσης, τουλάχιστον 30 περιοχές της Αττικής ήταν χωρίς ρεύμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατανάλωση στην Αττική παρά το γεγονός ότι από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν 4.025 μεγαβάτ, αυξημένη κατά 124 μεγαβάτ σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, που είχε σημειώσει ρεκόρ φτάνοντας τα 3.891 μεγαβάτ.

Προβλήματα με μικρότερης διάρκειας διακοπές είχαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι περιοχών της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Θέρμης, της Περαίας αλλά και η Βιομηχανική Περιοχή. Επίσης ο Βόλος, περιοχές της Σπάρτης, της Λαμίας και της Λάρισας, ενώ το Ναύπλιο και το Άργος- εξαιτίας πυρκαγιάς- μέχρι αργά χθες ήταν χωρίς ρεύμα καθώς δεν ήταν εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Προβλήματα αντιμετώπισαν επίσης οι κάτοικοι της Κρήτης και της Λέσβου με ημίωρες διακοπές, καθώς στα δύο νησιά γινόταν όλη την ημέρα εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση εξαιτίας της υπερβολικής ζήτησης στην οποία δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οι μονάδες της ΔΕΗ.

Βλάβες στην Κρήτη

Στην Κρήτη βγήκαν εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 80 μεγαβατωρών λόγω βλαβών σε τρεις ατμοηλεκτρικές μονάδες στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και στον αεροστρόβιλο της μονάδας ΙV του ΑΗΣ Χανίων, ενώ υποχώρησε και η παρεχόμενη ισχύς από τις αιολικές μονάδες του νησιού από 70 μεγαβατώρες τη Δευτέρα σε 15 μεγαβατώρες χθες.

Πάντως την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρισκόταν «εν καμίνω» ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας- εξερχόμενος από την Κυβερνητική Επιτροπή- δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως η ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Για ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας ότι «τριάμισι χρόνια τώρα, αδιαφόρησαν για επενδύσεις στα δίκτυα διανομής της ΔΕΗ και εγκατέλειψαν κάθε επενδυτικό πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών με τις σύγχρονες μονάδες παραγωγής».

Άλλοι καίγονται και άλλοι πνίγονται


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα- καύσωνας και έντονες βροχοπτώσεις- που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τα σενάρια περί περιβαλλοντικών καταστροφών που ακούγονταν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια…


Oι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκάλεσαν μέχρι στιγμής τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων (είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, τέσσερις στην Ιταλία, ένας στην Τουρκία κι ένας στην Κύπρο). Στη Νότια Ιταλία το θερμόμετρο άγγιξε χθες τους 46 βαθμούς. Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει λόγω

ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το θερμόμετρο έφθασε τους 46 βαθμούς, την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 90 ετών για τη χώρα

της ζέστης και των νότιων ανέμων σε Σαρδηνία, Σικελία και Καλαβρία επιδεινώνουν την κατάσταση, κάνοντας τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Στη Ρουμανία, οι Αρχές έχουν κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό, προειδοποιώντας τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους τις μεσημεριανές ώρες. Μάλιστα, χθες στο Βουκουρέστι το θερμόμετρο έφθασε τους 46 βαθμούς, την υψηλότερη δηλαδή θερμοκρασία των τελευταίων 90 ετών για τη χώρα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Βουλγαρία. Στα βόρεια της χώρας η θερμοκρασία έφθασε τους 40 βαθμούς. Σε Κροατία και Σερβία η ασυνήθιστη για τις χώρες αυτές ζέστη προκάλεσε διαταραχές σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τα κέντρα πρώτων βοηθειών δέχτηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκατοντάδες κλήσεις, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Έκτακτα μέτρα

Τέλος, στην Τουρκία εξαιτίας του καύσωνα οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα, επιτρέποντας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και στις έγκυες γυναίκες να μην προσέλθουν στην εργασία τους στις δημόσιες υπηρεσίες τις τελευταίες τρεις ημέρες. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στην Κύπρο, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε και εκεί τους 40 βαθμούς.

Τη στιγμή που η Νοτιοανατολική Ευρώπη φλέγεται από το φονικό κύμα καύσωνα, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοθύελλες, τυφώνες και πλημμύρες πλήττουν την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα και τη Βρετανία, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς


ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για την εκδήλωση πυρκαγιών έχει δημιουργήσει ο καύσωνας σχεδόν στη μισή Ελλάδα και δεκάδες φωτιές εκδηλώθηκαν χθες σε πολλές περιοχές. Στη Σάρπη Χαλκιδικής, στο Αμαριανό Ναυπλίου και στη Δόμβραινα Βοιωτίας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατέκαιγαν ανεξέλεγκτες.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική και σε πολλές περιοχές της χώρας προειδοποιεί για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Για την Ανατολική και Δυτική Αττική, τα Κύθηρα, τους Νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει προειδοποίηση 4ου βαθμού, μόλις ένα βαθμό κάτω από την κατάσταση συναγερμού.

Ανεξέλεγκτη ήταν μέχρι αργά το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε στο Αμαριανό Ναυπλίου. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή απείλησε και τη Μονή Αγίου Αθανασίου η οποία και εκκενώθηκε.

Εκατοντάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης έχει αφήσει ήδη πίσω της και η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Καραούλι Ελευσίνας και η οποία δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 14 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα. Πυρκαγιά επίσης εκδηλώθηκε στα Δόμβραινα Βοιωτίας η οποία ήταν εκτός ελέγχου μέχρι αργά το βράδυ, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Λάρισα, Λιανοκλάδι και στην Πάρνηθα. Απείλησε σπίτια

Χθες επίσης τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαιγε ανεξέλεγκτη για πολλές ώρες και η μεγάλη πυρκαγιά στα χωριά Ρεβελαίικα και Λεπραίο Ηλείας. Από την πυρκαγιά απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, με τις φλόγες να φτάνουν 15 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια των χωριών. Οι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν για ολιγωρία την Πυροσβεστική, καθώς όπως λένε, έφθασε στο σημείο με 1 ώρα καθυστέρηση.

Τα πεζοδρόμια πυρακτώνουν την Αθήνα


ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ των πεζοδρομίων στην Αθήνα αυξάνουν τη θερμοκρασία ώς και κατά 7,5 βαθμούς Κελσίου. Λειτουργούν ως «θερμοσυσσωρευτές», παράγουν θερμότητα και κάνουν τις συνθήκες στην πόλη ασφυκτικές.

Αυτό απέδειξε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Φυσικού Αθήνας κ. Μάνθου Σανταμούρη κάνοντας το εξής πείραμα: Φωτογράφισε με υπέρυθρο φιλμ τέσσερις πλάκες πεζοδρομίου, που είχαν διαφορετική επικάλυψη. Η πρώτη είχε επικαλυφθεί με σκούρο (καφέ) χρώμα- τέτοιου είδους πλάκες υπάρχουν χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας. Τα δείγματα 2 και 3 ήταν βαμμένα με τα λεγόμενα ανακλαστικά επιχρίσματα. Το τελευταίο δείγμα ήταν μια κοινή λευκή πλάκα πεζοδρομίου από αυτές που υπάρχουν σε περιφερειακούς δήμους κυρίως και υπήρχαν παλαιότερα και στο κέντρο της Αθήνας. Όπως φάνηκε από τις φωτογραφίες στο υπέρυθρο φιλμ, η επικάλυψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θερμοκρασία που αναπτύσσουν οι επιφάνειες. «Η χρήση των λεγόμενων “ψυχρών υλικών”, δηλαδή υλικών που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, αποτελεί εύκολη και οικονομική λύση που οδηγεί στη μείωση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα όπως αυτός που διανύουμε αυτές τις ημέρες» λέει ο κ. Σανταμούρης.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η σκουρόχρωμη επιφάνεια αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία σε σχέση με μια όμοια ανοιχτόχρωμη. Η χρήση ανακλαστικού επιχρίσματος όμως μπορεί να μειώσει τη μέση θερμοκρασία της πλάκας κατά 4 βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη θερμοκρασία, μάλιστα, μπορεί να είναι έως και 7,5 βαθμούς χαμηλότερη από μια επιφάνεια χωρίς επικάλυψη. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, «η αύξηση της ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία μιας επιφάνειας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιφανειακής της θερμοκρασίας. Αυτό σε επίπεδο κτιρίου σημαίνει ότι εισέρχεται λιγότερη θερμότητα στο εσωτερικό του. Σε επίπεδο πόλης η ευρεία εφαρμογή ψυχρών υλικών μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα».

Επτά τα θύματα της υπερβολικής ζέστης


ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, 64 ετών, κατέληξε χθες από θερμοπληξία ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των θυμάτων του καύσωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα τέσσερα. Ωστόσο, στη υπερβολική ζέστη αποδίδονται ακόμη δύο θάνατοι στην Κρήτη και άλλος ένας στην Αθήνα, αλλά χωρίς να έχουν διαπιστωθεί οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους.

Ο υδράργυρος, που έχει χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο 24ωρο, έχει οδηγήσει στα νοσοκομεία της χώρας (από τη Δευτέρα έως και χθες το πρωί), περισσότερους από 40 πολίτες, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης. Από αυτούς οι γιατροί έκριναν πως οι 34 πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία, ενώ οι πέντε διασωληνώθηκαν.

Μόνον στη Λαμία, όπου το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 44 βαθμούς Κελσίου, σημειώθηκαν πέντε περιστατικά θερμοπληξίας από τα οποία τρία νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, ένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα στην ανάνηψη. Μάλιστα, ο ένας από τους ασθενείς είναι μόνο 33 ετών, αλλά παρέμεινε έκθετος στον ήλιο πάνω από τέσσερις ώρες.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το ΕΚΑΒ δέχτηκε έως χθες αργά το βράδυ 21 κλήσεις για λιποθυμικά επεισόδια, 25 για δύσπνοια, 12 για καρδιολογικά προβλήματα και 10 για συμπτώματα πιθανής θερμοπληξίας.

Με βλάβη στον κλιματισμό 370 αστικά λεωφορεία!


ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ στα αμαξοστάσια, λόγω βλαβών στα κλιματιστικά τους μηχανήματα, έμειναν χθες, τη χειρότερη μέρα του καύσωνα, περίπου 370 αστικά λεωφορεία της Επιχείρησης Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ).

Τις ώρες που έλιωνε ακόμα και η άσφαλτος στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, περίπου το 20% των λεωφορείων που θα έπρεπε να εκτελούν δρομολόγια, βρίσκονταν παροπλισμένα στα έξι αμαξοστάσια της εταιρείας, λόγω βλαβών στα συστήματα κλιματισμού τους!

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ, προκειμένου να μη ματαιωθεί η χθεσινή προγραμματισμένη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΟΑΣΑ, με προσκεκλημένο τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Λιάπη, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την ενοικίαση λυόμενης κλιματιζόμενης εξέδρας!

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ενώ το σύνολο του στόλου των λεωφορείων (περιλαμβάνει 1.852 λεωφορεία)

διαθέτει κλιματιστικά, η έλλειψη ανταλλακτικών δεν επιτρέπει την έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών τους.

Φύσηξε λίβας – μειώθηκαν οι ρύποι


Ο ΚΑΥΤΟΣ αέρας που έπνεε χθες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές του όζοντος και του διοξειδίου του αζώτου που χτύπησαν κόκκινο τις τελευταίες μερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε ό,τι αφορά το όζον, με πρώτο όριο συναγερμού- τη λεγόμενη υπέρβαση ορίου ενημέρωσης- τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στη Νέα Σμύρνη όπου στις τρεις το μεσημέρι έφτασε τα 178 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Την ίδια ώρα κατεγράφησαν στον σταθμό των Θρακομακεδόνων 96 μικρογραμμάρια και στα Λιόσια 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Επίσης με όριο συναγερμού για το διοξείδιο του αζώτου τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κατεγράφησαν στον σταθμό των Πατησίων στις 11 το πρωί 234 μικρογραμμάρια (προχθές η τιμή ήταν 299 μικρογραμμάρια).

Ρεκόρ με 38 βαθμούς στο Νευροκόπι – συνηθισμένη ημέρα στη Χίο


ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ για τη βαρυχειμωνιά, αλλά, όπως λένε, δεν αιφνιδιάστηκαν από τον καύσωνα που δεν άφησε ανεπηρέαστους τους «Εσκιμώους» της Ελλάδας, τους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Το θερμόμετρο στην περιοχή των χαμηλών θερμοκρασιών- ρεκόρ άγγιξε χθες το μεσημέρι τους 38 βαθμούς.

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε, περιμέναμε την πολλή ζέστη», λέει ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν τη θερμή εισβολή με υπερκατανάλωση νερού, γεγονός που είχε ως συνέπεια να πέσει στα ψηλότερα σημεία του χωριού η πίεση.

Το πρόβλημα διορθώθηκε το βράδυ.

Κάποιους άλλους, όμως, ο καύσωνας τους επισκέφθηκε μόνο μέσω των δελτίων ειδήσεων, αφού το θερμόμετρο δεν ανέβηκε παραπάνω από το κανονικό για την εποχή.

Στη Χίο, που το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 32 βαθμούς, η χθεσινή ήταν «μια συνηθισμένη μέρα».