Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν μπήκε στην πολιτική για να κάνει φίλους –ούτε καν στη διεθνή σκηνή, όπου οι δημόσιες σχέσεις μπορεί να αποδειχθούν καμιά φορά πολύ χρήσιμες. Ο μοναδικός ηγέτης που έδειχνε να τη συμπάθησε πραγματικά, ξεχειλίζοντας από θαυμασμό για το πρόσωπό της, ήταν ο ομοϊδεάτης της Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν τσιγκουνεύτηκε ποτέ τα θερμά λόγια για το πρόσωπό της. «Δεν είναι καταπληκτική;» είναι μία από τις φράσεις του που έχουν καταγραφεί για το πρόσωπό της. «Αυτή η σπουδαία κυρία δεν υπηρέτησε μόνο τη χώρα της πολύ καλά, υπηρέτησε εξίσου καλά και τον ελεύθερο κόσμο. Είναι πραγματικά μια μεγάλη πολιτικός. Θα διορθώσω αυτό που είπα. Είναι μια μεγάλη γυναίκα πολιτικός που έχει τη δική της θέση ανάμεσα στους μεγάλους άνδρες πολιτικούς», είχε πει σε μια άλλη περίπτωση.

Μόνο καλά λόγια για το πρόσωπό της είχε να πει και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ο δεύτερος καλύτερος «φίλος» της –τουλάχιστον σύμφωνα με τον ίδιο: «Αναπτύξαμε βαθμιαία μια προσωπική σχέση που έγινε πολύ φιλική. Στο τέλος είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και αυτό συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος ανάμεσα στη χώρα μας και στη Δύση, που συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Στενή ήταν, χωρίς αμφιβολία, και η σχέση της με τον Αουγκούστο Πινοτσέτ. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πέρασε αρκετά απογεύματα μετά το τέλος της πολιτικής της καριέρας πίνοντας τσάι με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής

Αντίθετα, η σχέση της Θάτσερ με τον Φρανσουά Μιτεράν χαρακτηριζόταν από πολικές θερμοκρασίες. Η Σιδηρά Κυρία και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να αποκαταστήσουν ένα είδος εμπιστοσύνης. Αυτό που τους ένωσε στο τέλος ήταν ο κοινός τους φόβος ότι η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην επανένωση της Γερμανίας. Εως τότε η μία δηλητηριώδης ατάκα διαδεχόταν την άλλη. Λέγεται ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της τότε ΕΟΚ, όπου εμφανίστηκε η Θάτσερ ζητώντας με επιμονή «τα λεφτά της πίσω», ο Μιτεράν άφησε κατά μέρος τη γαλατική ευγένεια αλλά διατήρησε την ψυχραιμία του: «Μην κάνετε έτσι, κυρία μου», φέρεται να της είπε. «Υπάρχουν κι άλλοι φτωχοί». Ο γάλλος πρώην πρόεδρος έβλεπε απέναντί του μια γυναίκα που είχε «τα χείλη της Μέριλιν Μονρόε αλλά το βλέμμα του Καλιγούλα».

Ούτε ο πολιτικός επίγονος του Μιτεράν έδειξε να έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό της. «Θα τη θυμάμαι πάντα για τη συμβολή της στην κατασκευή του τούνελ της Μάγχης», ήταν η μάλλον τυπική δήλωση του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Θα ανακαλύψει στην κόλαση αυτό που έκανε στους ανθρακωρύχους», ήταν το ελαφρώς άκομψο σχόλιο του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Παρά την αντίθεση της Θάτσερ στην επανένωση της Γερμανίας, ο καγκελάριος της επανένωσης Χέλμουτ Κολ αναγνώρισε χθες στο πρόσωπό της μια «μεγάλη πολιτικό και μια χαρισματική πρωθυπουργό». Την εποχή, πάντως, που πρωταγωνιστούσαν στις Συνόδους Κορυφής, ο γερμανός ηγέτης δήλωνε εξαντλημένος από την επιμονή της στις θέσεις της. Στην περίπτωσή του, ο χρόνος έκανε τη δουλειά του.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Αντίθετα, ο χρόνος δεν λειτούργησε το ίδιο για τον Κεν Λόουτς: «Πώς να της αποτίσουμε φόρο τιμής; Ιδιωτικοποιώντας την κηδεία της», δήλωσε ο βρετανός σκηνοθέτης, γνωστός για την ιδεολογική πίστη του στην Αριστερά. «Να ακολουθήσουμε τον ανταγωνισμό και να αναθέσουμε τη δουλειά σε αυτόν που θα έδινε τα λιγότερα. Αυτό θα έκανε και η ίδια», πρόσθεσε.