«Η Αγιότης του Βενέδικτος ΙΣτ’» είναι πλέον «επίτιμος πάπας». Βρίσκεται ήδη στη βίλα Καστέλ Γκαντόλφο, τη θερινή κατοικία των επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέσα σε μια έκταση 55 εκταρίων στις όχθες της λίμνης Αλμπανο, 30 χιλιόμετρα νότια από τη Ρώμη.

Εγινε έτσι, στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), ο πρώτος Ποντίφικας εδώ και έξι αιώνες που παραιτείται από τη θέση αυτή αντί να παραμείνει επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως το θάνατό του.Είναι ο πρώτος Πάπας από τον Γρηγόριο ΙΒ΄το 1415 που παραιτείται του αξιώματός του, και ο δεύτερος Πάπας Βενέδικτος, με τον προηγούμενο να είναι ο Βενέδικτος Θ’.

Ενώ σήμαιναν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ένα λευκό ελικόπτερο που παραχώρησε η ιταλική κυβέρνησηδιακοσμημένο με μια σημαία στα χρώματα της Αγίας Έδρας, απογειώθηκε από το Βατικανό μεταφέροντας μέσα σε είκοσι λεπτάτον 85χρονο επίτιμο πάπα στη νέα του (προσωρινή) κατοικία, όπου τον συνόδευσε μόνο ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκαενσβάιν.

Προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερο ο Βενέδικτος ΙΣτ’ αποχαιρέτισε τους επισκόπους, τους υπαλλήλους του Βατικανού και τους ελβετούς φρουρούς του στην αυλή του Σαν Νταμάζο, στο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Έδρας.

Έστειλε επίσης το τελευταίο μήνυμά του μέσω του Twitter στους πιστούς όλου του κόσμου. «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ευτυχία να βάζετε τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής σας» έγραψε ο @pontfex.

Μόλις τακτοποιήθηκε στα διαμερίσματά του, στη βίλα Καστέλ Γκαντόλφο,ο Βενέδικτος ΙΣτ’ βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της, επευφημούμενος από χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστούς που κυμάτιζαν σημαίες. Απέναντί του, σ΄ένα σπίτι του χωριού,ενός από τα ωραιότερα χωριά της Ιταλίας,ένα πανό με τεράστια γράμματα έγραφε: «Ευχαριστούμε Βενέδικτε, είμαστε όλοι μαζί σου».

«Αγαπητοί φίλοι, είμαι χαρούμενος που είμαι μαζί σας, περικυκλωμένος από αυτήν την ομορφιά της δημιουργίας και τις ευχές σας που μου κάνουν τόσο καλό. Σας ευχαριστώ για τη φιλία και την στοργή σας. Ξέρετε ότι αυτή η ημέρα είναι διαφορετική για εμένα από τις προηγούμενες: Δεν είμαι πια ο Ανώτατος Ποντίφικας της Καθολικής Εκκλησίας, ή μάλλον θα είμαι ως τις 8 μ.μ. και μετά τίποτα. Είμαι απλά ένας προσκυνητής, ξεκινώντας το τελευταίο τμήμα του προσκυνήματός του στη Γη» είπε ο Βενέδικτος ΙΣτ’ λίγο πριν από τις 8 μ.μ. ώρα Ιταλίας (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισή του, τα τελευταία του λόγια ως Πάπας.

Η μόνη ένδειξη που σήμανε το τέλος της θητείας του ήταν η άμεση αποχώρηση της ελβετικής φρουράς από την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο. Την ίδια ακριβώς στιγμήο πιστός γραμματέας του Πάπα, γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, όπως αποκαλείται, ο καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε κλείδωνε και ασφάλιζε την πόρτα του παπικού διαμερίσματοςστο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Έδρας.

Η παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’ ισχύει από την Πέμπτη 20.00 τοπική ώρα.

Η επίσημη ισχύς της παραίτησής του ανοίγει την περίοδο της «κενής έδρας», κατά την οποία ο καρδινάλιος Καμεράριος αναλαμβάνει επικεφαλής της Αγίας Εδρας. Το βάρος αυτό πέφτει σήμερα στον καρδινάλιο Μπερτόνε.

Οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν την Παρασκευή τις προπαρασκευαστικές επαφές τους για να αποφασίσουν πότε θα συγκληθεί το κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα.

Θα επιστρέψει στο Βατικανό

Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα μείνει στο Καστέλ Γκαντόλφο για δύο μήνες και μετά θα επιστρέψει σε ένα μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, όπου θα αποσυρθεί στη μοναστική ζωή και την προσευχή.

«Θα ήθελα ακόμη να εργαστώ για το καλό της Εκκλησίας και για το κοινό καλό της ανθρωπότητας με την καρδιά μου, την αγάπη μου, την προσευχή μου και τις σκέψεις μου», τόνισε εγκαταλείποντας τούς συνεργάτες του.

***Νωρίτερα την Πέμπτη στο Ρέγκενσπουργκ της Γερμανίας οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την ιδιωτική κατοικία του Πάπα ΒενέδικτουΙΣτ’, που έχει γίνει πλέον μίνι-μουσείο και κέντρο μελέτης για τη διδασκαλία του.

Πριν γίνει Πάπας, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε την πρόθεση να επιστρέψει στο ιδιόκτητο διώροφο σπίτι με τον κήπο στα προάστια του Ρέγκενσμπουργκ, όταν θα τέλειωνε την καριέρα του ως καρδινάλιος του Βατικανού, δήλωσε ο Ρούντολφ Βοντερχόλζερ, επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ και επικεφαλής του κέντρου μελέτης.

Στις 19 Απριλίου του 2005 όμως, διαδέχτηκε τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’ (ο οποίος τον είχε καλέσει το 1981 να μείνει στηΡώμη σαν ανώτερός του σύμβουλος για θεολογικά θέματα) οπότεδώρισε το σπίτι για να γίνει κέντρο μελέτης.

Τα έπιπλα της δεκαετίας του 1960 έχουν αποκατασταθεί, ενώ υπάρχει και ένα αντίγραφο του παλιού γραφείου του.

Πάνω σε αυτό βρίσκεται μια έκδοση του 1962της Βίβλου στα ελληνικά που χρησιμοποιούσε ο Ράτσινγκερ και είναι γεμάτη σημειώσεις του.

Ο Ράτσινγκερ χειροτονήθηκε (ταυτόχρονα με τον μεγαλύτερο αδελφό του) μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία. Είναι βαθύς γνώστης των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας για 19 χρόνια. Από το 1958 ως το 1977, οπότε έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα ΠαύλοΣτ’.

Τον τίμησαν οι συμπατριώτες του

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και αρκετά μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παρέστησαν στο Βερολίνο σε μια λειτουργία προς τιμήν του Βενέδικτου ΙΣτ’ με την ευκαιρία της τελευταίας ημέρας του στο αξίωμα του Ποντίφικα.

Η καγκελάριος παρακολούθησε τη λειτουργία για τον συμπατριώτη της Γιόζεφ Ράτσινγκερ στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Εδβίγης, τη μεγαλύτερη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Πολλές εκατοντάδες πιστών, ανάμεσά τους ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του CSU, αδελφού Βαυαρικού κόμματος του CDU της Μέρκελ, και οι υπουργοί Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ήταν παρόντες στη λειτουργία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Γερμανών Επισκόπων και Αρχιεπίσκοπος του Φράιμπουργκ Ρόμπερτ Ζόλιτς ευχαρίστησε τον Βενέδικτο εξ ονόματος των Γερμανών για τα «καθαρά του λόγια» κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του το 2006 στο χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στο Άουσβιτς (Πολωνία), όπου περισσότεροι από 300.000 Εβραίοι έχασαν την ζωή τους.

Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ απέδωσε τότε τα ναζιστικά εγκλήματα και το «Ολοκαύτωμα» —είχε χρησιμοποιήσει αυτή ακριβώς τη λέξη— σε μια «ομάδα εγκληματιών» που είχε χρησιμοποιήσει το γερμανικό λαό «ως μέσο στη δίψα της για καταστροφή και εξουσία».