Μεθαύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα επισκεφθεί το Βερολίνο. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από καιρό, αλλά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δίνει στην επίσκεψη αυτήν εντελώς άλλο χαρακτήρα. Ο Ναπολιτάνο είναι η μόνη σταθερά σε μια χώρα στην οποία, εκτός από τα χρέη, ήρθε και η ακυβερνησία.

Η προοπτική επανόδου του Μπερλουσκόνι στην εξουσία θεωρείται εφιάλτης για όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας. Είτε πρόκειται για τη Χριστιανοδημοκράτισσα Ανγκελα Μέρκελ, για την οποία ο Σίλβιο και προ κρίσης επεφύλασσε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σεξιστικού περιεχομένου, είτε πρόκειται για τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Οι Γερμανοί ποτέ δεν τα πήγαν καλά με τον πρωθυπουργό των μπούνγκα μπούνγκα πάρτι, αλλά οι προεκλογικές αντιγερμανικές κορόνες του Μπερλουσκόνι έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν ένα ιδιαίτερα «πικρό» εκλογικό αποτέλεσμα για τον Μάριο Μόντι αλλά και την ΕΕ. Ωστόσο ούτε η αναμενόμενη επικράτηση του κεντροαριστερού συνασπισμού του Μπερσάνι, την οποία θα ήθελε η Ευρώπη γιατί θα συνέχιζε κατά βάση τις μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώθηκε. Για τους εταίρους της Ιταλίας στην Ευρώπη, έγραψε η «Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ», «αυτό είναι άκρως ανησυχητικό, διότι η αστάθεια στην Ιταλία είναι δηλητήριο για τις προσπάθειες σταθεροποίησης του ευρώ».

«Ενας κλόουν μπαίνει στη Βουλή και τα κάνει όλα άνω-κάτω», έγραψε στην ιστοσελίδα του το «Σπίγκελ». «Ο Γκριλουσκόνι έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη πολλών νέων, στα ψηφοδέλτιά του είχε έξυπνες γυναίκες γύρω στα 30, μια επανάσταση για την ιταλική πολιτική. Είναι κατά του συστήματος, κατά των ΜΜΕ, κατά των εχθρών που παραμονεύουν παντού. Η οργή του πεζοδρομίου βρίσκεται πλέον στα κοινοβουλευτικά έδρανα».

«Η ασθένεια Μπερλουσκόνι δεν έχει θεραπευτεί. Αυτό σημαίνει για την Ευρώπη ότι η εμπιστοσύνη που επανέκτησε η Ιταλία με τη σφιχτή πολιτική λιτότητας του Μάριο Μόντι, αφότου εκδίωξε ντροπιασμένα από την εξουσία τον Μπερλουσκόνι, έχει και πάλι χαθεί», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ».

Από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών εξαρτάται και ο διάδοχος του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Εως τον Μάιο πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Ενα από τα σενάρια που βλέπουν γερμανοί σχολιαστές είναι ένα είδος μεγάλου συνασπισμού που θα προχωρήσει κάποια επείγοντα μέτρα, αλλά κυρίως θα μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Για τους οικονομικούς αναλυτές στη Γερμανία τα πράγματα είναι λίγο-πολύ δεδομένα. Η Ιταλία δεν έχει περιθώρια να καθυστερήσει άλλο τις μεταρρυθμίσεις, είναι η κυρίαρχη αντίληψη. «Οι Ιταλοί μπορεί να εργάζονται αρκετές ώρες, αλλά το αποτέλεσμα είναι φτωχό», υποστήριζε σε ανάλυσή του ο δημόσιος ειδησεογραφικός ραδιοφωνικός σταθμός BR5. Η Ιταλία έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της, με μεταρρυθμίσεις π.χ. στην αγορά εργασίας ανάλογες με εκείνες που πέρασε η Γερμανία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αλλά μετά το χθεσινό αποτέλεσμα τέτοιες βαθιές τομές φαίνεται να οδεύουν στις ελληνικές καλένδες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

«Τρενάκι του τρόμου»

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το «κλασικό, ιταλικό τρενάκι του τρόμου», αποφάνθηκε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa στην ανταπόκρισή του από τη Ρώμη. Μπορεί να μην είναι σαφές ποια θα είναι η κυβέρνηση στη Ρώμη αύριο, αλλά σήμερα ξέρουμε τον μεγάλο ηττημένο και τον μεγάλο νικητή των εκλογών, που δεν είναι άλλος από τη «λαϊκιστική κίνηση διαμαρτυρίας» του Μπέπε Γκρίλο.