Στον προθάλαμο πιθανής πτώχευσης μπαίνει και ο όμιλος Χατζηιωάννου καθώς και η θυγατρική του εταιρεία Sprider, η οποία με 91 καταστήματα και 1.500 εργαζόμενους δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση ειδών ένδυσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο ο όμιλος όσο και η θυγατρική του υπέβαλαν χθες αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για να προστατευτούν από τις απαιτήσεις πιστωτών και προμηθευτών και όπως ελπίζει η διοίκηση του ομίλου, «η εταιρεία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της».

Η συγκυρία βέβαια είναι πολύ δύσκολη για κάτι τέτοιο. Εκτός από την κρίση διαρκείας στην οποία έχει περιπέσει το ελληνικό λιανεμπόριο, ο όμιλος βρίσκεται απέναντι από δύο εχθρούς που είναι τα φθηνά κινέζικα προϊόντα και η μικρή πελατεία των μεγάλων καταστημάτων του ομίλου, ο οποίος κλείνει πάνω από τριάντα χρόνια ζωής. Ο όμιλος ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Δωρόθεο Χατζηιωάννου, ο οποίος ως μετανάστης δούλεψε σε εργοστάσιο καλτσοποιίας στη Γερμανία, απέκτησε την απαραίτητη τεχνογνωσία, επέστρεψε στην Ελλάδα και έστησε μια βιοτεχνία στα Λιόσια.

Στη συνέχεια αξιοποιώντας τα επενδυτικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου έστησε ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής καλτσών στην Ξάνθη, όπου παρήγε τα γνωστά εμπορικά σήματα Diana και Belinda.

To 1985 τα ηνία του ομίλου ανέλαβαν τα δύο παιδιά του, ο Σάκης και ο Σάββας.

Το 1998 αγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα την εταιρεία (βαφείο) Ηλιοφίν, η οποία έγινε το όχημα εισόδου του ομίλου στο Χρηματιστήριο.

Από τότε όλα πήγαιναν καλά και ακόμη καλύτερα όταν ο όμιλος Χατζηιωάννου απέκτησε από την οικογένεια Αργυρού την αλυσίδα Sprider, η οποία αριθμούσε τότε 20 καταστήματα.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν 110 για να μείνουν σήμερα 91 μετά το λουκέτο 19 καταστημάτων τα τελευταία τρία χρόνια, όταν άρχισαν να επιδεινώνονται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας λόγω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Η χαριστική βολή στην εταιρεία ήλθε στα μέσα του καλοκαιριού όταν οι ιδιοκτήτες της Sprider έμπλεξαν με τη Δικαιοσύνη, η οποία τους κατηγορεί ότι με προφανή δόλο επιχείρησαν να αποσπάσουν τα ασφάλιστρα των 16 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Φεβρουάριο στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας στην Ανθούσα.

Τα τελευταία τρία χρόνια που η οικονομική κρίση και η βουτιά της ζήτησης στον κλάδο της ένδυσης άγγιξε το 40%, οι αδελφοί Χατζηιωάννου προχώρησαν και σε δραματικές περικοπές των μισθολογικών δαπανών.

Οι δικαστικές «περιπέτειες» των Χατζηιωάννου αποτελούν την κορυφή του… παγόβουνου σε μία σειρά προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν, τα οποία αφορούν κυρίως την έλλειψη ρευστότητας που έχει πλήξει το σύνολο των επιχειρήσεων.

Το τελευταίο εννεάμηνο οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 22,4 εκατ. ευρώ από 5,25 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ο τζίρος μειώθηκε κατά 35%.