Την καταδίκη των ελλήνων συνταγματαρχών της χούντας θυμήθηκαν τούρκοι αναλυτές μόλις ανακοινώθηκαν οι βαριές ποινές στους στρατηγούς της υπόθεσης Βαριοπούλα. «Οι φυλακές της Σηλυβρίας είναι ο δικός μας Κορυδαλλός», σχολίασε ο Τζενγκίζ Τζαντάρ. Ωστόσο την απόφαση έχει επισκιάσει η επιμονή της υπεράσπισης ότι στηρίχθηκε σε πλαστά στοιχεία.

«Πήραμε τη ζυγαριά από τα χέρια της Θέμιδος και της δώσαμε μια βαριοπούλα», σχολίαζε πολιτικός αναλυτής για τη δεύτερη μεγαλύτερη δίκη της Τουρκίας έπειτα από τη δίκη Εργκένεκον. Αν και μέχρι σήμερα στην Τουρκία, παρότι έγιναν τέσσερα πραξικοπήματα, κανένας δεν δικάστηκε και κανένας δεν τιμωρήθηκε, με τη δίκη της Βαριοπούλας δικάστηκαν επίδοξοι πραξικοπηματίες οι οποίοι κατέστρωσαν ανεπιτυχή σχέδια για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003. Από τους 365, καταδικάστηκαν οι 325. Οι τρεις σε 20 χρόνια φυλάκιση, οι 78 σε 18 χρόνια, οι 214 σε 16 χρόνια, ένας σε 15 χρόνια, 28 σε 13 χρόνια και ένας σε έξι χρόνια. Οι 24 εξ αυτών είναι εν ενεργεία αξιωματικοί. «Ισως αυτή η απόφαση να είναι ένα μήνυμα πως από δω και μπρος, ο Στρατός δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι του εναντίον της κυβέρνησης», σχολίαζε ο Μεχμέτ Μπάρλας. Δεν έλειψαν φυσικά και οι νέες αναλύσεις για το πόσο ισχυρός έναντι του Στρατού έχει γίνει πλέον ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως η απόφαση του δικαστηρίου δίχασε για άλλη μια φορά την Τουρκία ανάμεσα σε αυτούς που πανηγύρισαν επειδή τιμωρήθηκαν οι πραξικοπηματίες και σε εκείνους που εξοργίστηκαν επειδή τη θεωρούν ως τη μεγαλύτερη αδικία που έγινε ποτέ. Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι έχουν 100% δίκιο, αν και ουδείς φαίνεται να αμφισβητεί ότι υπήρξαν παραβιάσεις δικαίου κατά τη διάρκεια της δίκης. «Οι ισχυρισμοί για πλαστά στοιχεία δηλητηρίασαν τη δίκη», σχολίασε ο Αχμέτ Χακάν της «Χουριέτ». Για παράδειγμα, στο CD που αποτελούσε το βασικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης και στο οποίο ήταν καταγραμμένο το σχέδιο Βαριοπούλα του 2003 των στρατηγών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χαρακτήρες που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν από τη Microsoft το 2007. Στο ίδιο CD γίνεται επίσης αναφορά σε νοσοκομείο που το 2003 δεν είχε ιδρυθεί ακόμη…

Χθες μίλησε για πρώτη φορά και ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής τότε των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Λυπάμαι πολύ για την απόφαση αλλά δεν μπορώ να κρίνω το δικαστήριο», ήταν το σχόλιό του. Από κυβερνητικής πλευράς γίνονται σχόλια του τύπου «αναμένουμε να δούμε το αιτιολογικό της απόφασης» και «δεν είναι οριστική η απόφαση, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Ωστόσο η αντιπολίτευση οργισμένη κατηγορεί το κυβερνών κόμμα AKP ότι πέταξε την έννοια της δικαιοσύνης στα σκουπίδια. «Στη Σηλυβρία υπάρχουν δικαστές, εισαγγελέας, δικαστήριο, αλλά όχι δικαιοσύνη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Πιο ψύχραιμη αλλά με νόημα ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Κάτω από τις γέφυρες τρέχει πολύ νερό».