Νέα βιτρίνα αποκτά σε έναν χρόνο, τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, η Θεσσαλονίκη. Το νέο παραλιακό μέτωπο θα περιλαμβάνει οκτώ νέα πάρκα, από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τη Σαλαμίνα, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2013. Με την ολοκλήρωση του έργου που συμπληρώνει τους πέντε θεματικούς κήπους, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί στο τμήμα μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, θα αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς ένα αναμορφωμένο παραλιακό μέτωπο συνολικής έκτασης 5,5 τ. χλμ.

Η παραλία της πόλης αναμορφώνεται εκ βάθρων με πλακοστρώσεις, καθιστικά, αναψυκτήρια, χώρους αθλοπαιδιών, παιδότοπους, δενδροστοιχίες, φυτά και εικαστικές παρεμβάσεις, μέσα από τους κήπους, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική θεματική ενότητα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 20,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Η ταχύτητα με την οποία εκτελείται το έργο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς ο εργολάβος έχει οικονομικό κίνητρο για να τελειώσει νωρίτερα. Επιπλέον, πρώτη φορά προσελήφθη ο μελετητής ως σύμβουλος ώστε να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του έργου έχει παίξει η επιτροπή παρακολούθησης του δήμου, που συγκροτήθηκε από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων», είπε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Στα αξιοσημείωτα των εργασιών είναι η ανακύκλωση των υλικών από τις πρόδρομες εργασίες. Τα κράσπεδα που ξηλώνονται μπαίνουν σε σπαστήρα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για άλλες εργασίες. Με τον τρόπο αυτό δίνονται στο έργο οικολογικά χαρακτηριστικά, ενώ αποφεύγεται η μετακίνηση των χωμάτων, που θα είχε οικονομικές επιπτώσεις για το έργο αλλά και περιβαλλοντικές για όλη την πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που εντάσσεται στη φιλοσοφία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς τη θάλασσα, στόχος της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αποκαταστήσει και την… αμφίδρομη πορεία, από τη θάλασσα προς την πόλη. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έργα όπως να κατασκευαστούν δύο ή τρεις μαρίνες. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε ζωή στον Θερμαϊκό και να αποκαταστήσουμε πλήρως τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα», πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.