Να αποφύγουμε τη σπατάλη και τα σκουπίδια δίνοντας μια δεύτερη ζωή σε αντικείμενα που βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση: αυτή είναι η ιδέα στην οποία βασίστηκε ο Ροζέρ Βιντεραλτέρ για να ιδρύσει, στη Μυλούζη της Αλσατίας, ένα Κατάστημα του Τζάμπα.

Στο κατάστημα αυτό, μοναδικό στη Γαλλία, οποιοσδήποτε πολίτης, πλούσιος ή φτωχός, μπορεί να πάρει τρία αντικείμενα της επιλογής του και να φύγει χωρίς να πληρώσει δεκάρα! Ο Βιντεραλτέρ είναι ένας οικολόγος που διετέλεσε από το 1977 ως το 2001 δήμαρχος στο Λούτερμπαχ, ένα προάστιο της Μυλούζης, και πήρε την ιδέα για τα καταστήματα αυτά από γερμανούς εναλλακτικούς. «Η ιδέα να επωφελούνται από αντικείμενα που αποθηκεύουμε στα υπόγεια ή στις σοφίτες μας αυτοί που τα έχουν ανάγκη μου φαίνεται αληθινά εύστοχη στην υπερκαταναλωτική κοινωνία μας. Ομως στο δικό μας Κατάστημα του Τζάμπα επιθυμούσα να προχωρήσω πέρα από τους κύκλους των εναλλακτικών και να ευνοήσω την κοινωνική μείξη», λέει ο 74χρονος Αλσατός, ο οποίος δηλώνει «πρώτα απ’ όλα πολίτης του κόσμου».

Για να ψωνίσεις στο Κατάστημα του Τζάμπα δεν χρειάζεται να είσαι άπορος. Η Μιρέιγ φροντίζει να μη φεύγει με άδεια χέρια κανένας από τους επισκέπτες, που φτάνουν τους 40 κάθε εβδομάδα, στις τρεις μισές ημέρες που είναι ανοικτό το κατάστημα. «Η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για όλους. Εχουμε τους τακτικούς πελάτες μας, όπως αυτή η οικογένεια από το Κόσοβο, ήρθαν σήμερα με τα δύο παιδιά τους», λέει η Μιρέιγ. Η οικογένεια φεύγει με πιατικά, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, πράγματα χρήσιμα στη δύσκολη καθημερινότητά της.

Ο Βιντεραλτέρ ζει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στη Μυλούζη, στο οποίο δεσπόζει μια φωτογραφία του Τσε. Τις προάλλες προκάλεσε αντιδράσεις όταν αποκάλυψε πως στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας είχε βοηθήσει το FLN, το αλγερινό Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο, κλέβοντας υλικό και δίνοντας πληροφορίες. Ως δήμαρχος του Λούτερμπαχ είχε ανακηρύξει την πόλη «αποπυρηνικοποιημένη» και ανέγειρε δίπλα στο Μνημείο των Πεσόντων ένα Μνημείο της Ζωής, «όπου ένας σιδεράς διαλύει όπλα και τα μετατρέπει σε λουλούδια».

Ιδρυσε το Κατάστημα του Τζάμπα το 2009, στηριζόμενος σε ενώσεις πολιτών. Στη συνέχεια βρήκε έναν χώρο και προσέλαβε τη Μιρέιγ, ο μισθός της οποίας επιδοτείται. Τα μηνιαία έξοδα λειτουργίας, της τάξεως των 500 ευρώ αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις, εξασφαλίζονται από δωρεές ιδιωτών. Και για πρώτη φορά η πόλη της Μυλούζης κατέβαλε το 2011 στο Κατάστημα του Τζάμπα επιχορήγηση 2.000 ευρώ. «Πρέπει να μάθουμε να ανακυκλώνουμε, να ξαναχρησιμοποιούμε αυτό που υπάρχει, ώστε να προωθήσουμε έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην αποανάπτυξη», λέει ο Βιντεραλτέρ. Η φιλοδοξία του είναι τα καταστήματα αυτά να διαδοθούν στη Γαλλία και στο εξωτερικό, χάρη σε εθελοντές που θα θελήσουν να αντιδράσουν στην κοινωνία της υπερκατανάλωσης δημιουργώντας σχέσεις που δεν είναι βασισμένες στο χρήμα.