Την «απόλυτη στήριξη» του ΠΑΣΟΚ και του πρόεδρου του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του στην Ευρώπη με Μέρκελ και Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα, διαμηνύουν στελέχη της Ιπποκράτους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένος και επιδιώκει αυτή η – «χωρίς επιφυλάξεις» – στήριξη να σηματοδοτηθεί με συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση προτού ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός τις κρίσιμες επαφές του που ουσιαστικά αρχίζουν την Τετάρτη 22 Αυγούστου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που έρχεται στην Αθήνα. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, για δικούς του λόγους, διαμηνύει διά συνεργατών του ότι συνάντηση με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη δεν πρόκειται να γίνει προτού δει τον κ. Γιούνκερ, ενώ για το ενδιάμεσο πριν από την αναχώρησή του διάστημα, οι ίδιοι έλεγαν ότι θα υπάρξει επικοινωνία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα είναι τηλεφωνική ή διά ζώσης.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος με στόχο μια συνάντηση των τριών είχε ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη τριγωνικές τηλεφωνικές επαφές με στόχο αυτή να γίνει, όπως προτείνει ο κ. Βενιζέλος, είτε τη Δευτέρα 20 είτε την Τρίτη 21 Αυγούστου. Η επιδιωκόμενη συνάντηση ουσιαστικά συμπίπτει με την παρουσίαση από την κυβέρνηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την ποιοτική και χρονική «εξειδίκευση» του οποίου από την πλευρά των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – έχουν εκφραστεί από διαφορετικές προσεγγίσεις έως διαφωνίες, όπως π.χ. για την εφεδρεία. Εκ των πραγμάτων δηλαδή μέτρα και ευρωπαϊκές επαφές έχουν μια συνάφεια που θα δούμε παρακάτω.

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Οπως επισημαίνουν στελέχη της Ιπποκράτους, η επιδιωκόμενη συνάντηση των τριών – που όσο νωρίτερα γίνει, λένε, τόσο καλύτερα – δεν αποσκοπεί μόνο στην καταγραφή και κατάδειξη προς τα έξω της «κοινής στάσης και γραμμής» της Αθήνας «στα όσα θα θέσει ο Πρωθυπουργός» στις επαφές του. Σε αυτήν αφενός θα τεθεί στη διάθεση του Πρωθυπουργού να αποφασίσει, τουλάχιστον όσον αφορά τον κ. Βενιζέλο, αν χρειάζεται να γίνουν παράλληλες κινήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε ομογάλακτες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Είμαστε στη διάθεσή του για παρεμβάσεις αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί» επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε, θυμίζουν στελέχη του, έχει θέσει ζήτημα και επιμένει σε αυτό, σχετικά με την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, όπως παρατηρούν στο ΠΑΣΟΚ, είναι κρίμα που δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί και λειτουργήσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, με την επίσημη ονομασία Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που συμφωνήθηκε παλαιότερα μεταξύ των τριών αρχηγών.

Αφετέρου και παρ’ όλο που στην Ιπποκράτους (ή… παρά θίν’ αλός) οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αποφεύγουν μετά βδελυγμίας οτιδήποτε έχει σχέση με «όρο», επισημαίνουν ότι μια συνάντηση των τριών ενόψει των ευρωπαϊκών επαφών ενισχύει τη διαμόρφωση ενός «σταθερού πλαισίου» που για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο πρέπει να καλύπτει τέσσερα μέτωπα:

Πρώτον, την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να ξεπερνά τα τέσσερα έτη (από τα μέσα του 2012). Το επιχείρημα είναι προφανές, λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Με αυτήν, επισημαίνουν, αν πάρεις παράλληλα και αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα περιορισμού δαπανών σε στοχευμένους τομείς, μπορείς τις επόμενες περικοπές (μισθών, συντάξεων κ.λπ.) να τις αναπροσαρμόσεις σε νέους ρεαλιστικούς στόχους.

Δεύτερον, την απαίτηση από την ΕΕ επίτευξης ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Δεν είναι δυνατόν, λένε από την Ιπποκράτους, το επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών – και μέσω αυτών της πραγματικής οικονομίας – από την ΕΚΤ να είναι 4,5%, πολύ ψηλότερα από το παρελθόν και με πρωτοφανές «καπέλο».

Τρίτον, η υιοθέτηση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πλαισίου με δράσεις και από την ΕΕ που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ κ.λπ. προκειμένου να αποφευχθεί – με όλα τα παραπάνω – όσο γίνεται περισσότερο η περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης που υπονομεύει την αποδοτικότητα οποιωνδήποτε μέτρων και να υπάρξουν, λένε, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης – το ζητούμενο αποτέλεσμα των όποιων μέτρων.

n Τέταρτον, η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Για την επίτευξή της μέσα στη λαίλαπα των μέτρων είναι απαραίτητο τα μέτρα στην τελική τους μορφή να μην είναι οριζόντια, δηλαδή – λένε – να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να μη θιγούν ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι πρέπει να τρέξουν «πιο γρήγορα» δράσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως αυτεπιστασίες έργων από δήμους κ.λπ. και άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με 5μηνες συμβάσεις και οι οποίες αφορούν αρκετές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΜΕ διπλή στόχευση. Είναι φανερό, όπως άλλωστε προείπαμε, ότι το πλαίσιο με τα τέσσερα μέτωπα που επιδιώκει να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ έχει διπλή στόχευση – και τα μέτρα αυτά καθαυτά και το περίγραμμα των επαφών με την ΕΕ και τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ότι όλα αυτά δεν αποτελούν «όρους» αλλά πλαίσιο «αποτελεσματικής βοήθειας» προς την κυβέρνηση ενόψει και των ευρωπαϊκών επαφών αλλά και της εισόδου του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. Γι’ αυτό θεωρούν δεδομένη και μια «απολογιστική» συνάντηση των τριών και μετά τις κρίσιμες ευρωπαϊκές επαφές του κ. Σαμαρά.

Η εκτίμηση της Ιπποκράτους είναι ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και φέρνουν ως παράδειγμα τη «λείανση» που ήδη έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά τα αρχικώς λεχθέντα για την εφεδρεία. Από την Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι τώρα, μετά την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το οικονομικό επιτελείο μιλά μόνο για μορφή εφεδρείας σε οργανισμούς που καταργούνται και όχι γενικευμένα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα θα επιμείνει στην αρνητική του θέση και ότι εν τέλει η εφεδρεία θα πρέπει να συνδυαστεί απολύτως με την αξιολόγηση στο Δημόσιο.