Μερικά τραγούδια έχουν μια δύναμη και ζωντανεύουν. Ζουν τη δική τους ζωή που δεν μπορείς να προβλέψεις, σε στοιχειώνουν, σε κάνουν να νιώθεις ανατριχίλα, σε παίρνουν και σε πάνε αλλού. Και αν το «Wicked Game» δεν είναι από αυτά, τότε κανένα άλλο δεν είναι.

Η κιθάρα στην αρχή είναι πρώτα που σε αρπάζει από το χέρι. Πριν το καταλάβεις η μελωδία περνάει σιγά-σιγά κάτω από δέρμα και η φωνή του Κρις Αϊζακ, από τη στιγμή που την ακούς, δεν φεύγει από τα αυτιά σου.

Από τότε που το έγραψε ο Αϊζακ το τραγούδι δεν σταμάτησε να επιστρέφει με τρόπους πολλούς και διαφορετικούς, με διασκευές, απρόσμενες και ξαφνικές, με ταινίες, με διαφημίσεις, με εικόνες.

Ο Κρις Αϊζακ, ροκ εν ρολ ψυχή, σέρφερ και πρώην μποξέρ, έχει πει για το τραγούδι ότι είναι από αυτά που βγαίνουν εύκολα, χωρίς να σε παιδέψουν.

«Υπάρχουν άλλα τραγούδια που σε βασανίζουν, που δαγκώνεις το μολύβι, σβήνεις, γράφεις, δοκιμάζεις ιδέες και δεν έρχονται. Το «Wicked Game» δεν ήταν από αυτά» εξηγεί ο Κρις Αϊζακ στην ιστοσελίδα Songfacts.

Το έγραψε αργά μια νύχτα, περιμένοντας μια φίλη του που του τηλεφώνησε ότι ήθελε να τον δει. «Της είπα να έρθει, αλλά μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, σκέφτηκα αμέσως ότι δεν είχα κάνει καλά και ότι θα έμπλεκα πάλι σε μπελάδες γιατί αυτή η κοπέλα ήταν πάντα μπελάδες για μένα, αλλά να ‘μαι πάλι, είπα, πάλι προς τα εκεί πάω». Προς τα εκεί πήγαινε ο Κρις, με μια μόνο μικρή παράκαμψη για να γράψει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του.

«Ο κόσμος άρπαξε φωτιά και κανείς δεν μπορεί να με σώσει, εκτός από εσένα» λέει το τραγούδι. Ωσπου να φτάσει η κοπέλα στο σπίτι, ο Αϊζακ έχει γράψει το κομμάτι. «Νομίζω πως η φίλη μου μάλλον πειράχτηκε λίγο, καθώς έδειχνα πιο ενθουσιασμένος που είχα γράψει το τραγούδι από ό,τι που την είδα».

Οι κιθάρες στο «Wicked Game» μπορείς να πεις ότι βάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο ίδιος ο Αϊζακ παίζει και τις δύο ακουστικές κιθάρες, μια κλασική και μία σε στυλ Νάσβιλ, την οποία είχε πάρει από τον Τζεφ Γουότσον. Η εισαγωγή του «Wicked Game», αυτό το σημείο που σε κάνει να τεντώσεις τα αυτιά σου και να ακούσεις, είναι έργο του Τζέιμς Κάλβιν Γουίλσι, του τότε κιθαρίστα των Silvertone, της μπάντας του Αϊζακ. To ηχογράφησαν το 1988, στα στούντιο «Φάνταζι» στο Σαν Φρανσίσκο.

Εκεί επίσης έγινε πολλή δουλειά. Ενώ μάλιστα ακούς φυσικά όργανα και ήχο από μουσικούς που παίζουν αναλογικά, το τραγούδι είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του τι μπορεί κανείς να πετύχει στο στούντιο με λούπες, σαμπλ και γενικά αυτό που λέμε «παραγωγή στο στούντιο».

Η ιστορία του «Wicked Game» δεν τελειώνει όμως εδώ. Ακούστηκε και μέσα από το άλμπουμ «Heart Shaped World» και το εκτίμησαν οι φαν του Κρις και η ευρύτερη ροκ εν ρολ κοινότητα, αλλά δεν έμεινε εκεί.

Η πορεία του έμελλε να αλλάξει όταν έφτασε στα αυτιά του σκηνοθέτη με το φανατικό κοινό και τις παράξενες ιστορίες, Ντέιβιντ Λιντς, που εμπνεύστηκε από το μυστήριο στην ατμόσφαιρα της μελωδίας και το επέλεξε για την ταινία του «Ατίθαση καρδιά». Αυτό ήταν. Το κομμάτι έκανε γκελ στο σύμπαν του Λιντς και σε ένα κοινό πιο ψαγμένο – και μουσικά.

Ηταν αυτό και κάτι ακόμη. Το βίντεο. Το οποίο σκηνοθέτησε ο Χερμπ Ριτς σε μια παραλία της Χαβάης, με τον Κρις Αϊζακ και το μοντέλο Ελενα Κρίστενσεν σε πολύ καυτές στιγμές – ένα από τα πιο καλλιτεχνικά, ασπρόμαυρα βίντεο που έγιναν ποτέ. Ο Λιντς έδωσε τη σκηνοθετική του ματιά σε μια άλλη βερσιόν του τραγουδιού για την ταινία.

Wicked Game-στίχοι

Στίχοι, μουσική:

Chris Isaak

The world was on fire and no one could save me but you / It’s strange what desire will make foolish people do / Ι never dreamed that I’d meet somebody like you / And I never dreamed that I’d lose somebody like you

No, I don’t want to fall in love (This world is only gonna break your heart) / No, I don’t want to fall in love / With you

What a wicked game to play, to make me feel this way / What a wicked thing to do, to let me dream of you / What a wicked thing to say, you never felt this way / What a wicked thing to do, to make me dream of you

Ο κόσμος καιγόταν και κανείς δεν μπορούσε να με σώσει εκτός από σένα / Είναι παράξενο τι μπορεί ο πόθος να κάνει στους ανόητους ανθρώπους / Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα συναντούσα κάποια σαν εσένα / Και δεν ονειρεύτηκα ότι θα έχανα κάποια σαν εσένα

Οχι, δεν θέλω να ερωτευτώ (Αυτός ο κόσμος μόνο θα σου ραγίσει την καρδιά) / Οχι, δεν θέλω να ερωτευτώ / Εσένα

Τι πονηρό είναι το παιχνίδι που παίζεις και με κάνεις να νιώθω έτσι / Τι κακό είναι αυτό που κάνεις και μ’ αφήνεις να σε ονειρεύομαι / Τι κακό είναι αυτό που λες, ποτέ δεν ένιωσες έτσι / Τι κακό είναι αυτό που κάνεις και με κάνεις να σε ονειρεύομαι…
Την ίδια χρονιά

– Γκρεμίζεται το Τείχος του Βερολίνου (φωτογραφία) με εορταστικές εκδηλώσεις στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

– Ο Μπάτμαν δίνει τη μάχη του ενάντια στο κακό, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. Το κοστούμι του φοράει ο Μάικλ Κίτον. Και «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» φέρνει στο σινεμά όσους δεν πήγαν να δουν τον «Μπάτμαν».

– Η Μαντόνα παίρνει διαζύγιο από τον Σον Πεν.

– Οι Stone Roses κυκλοφορούν το «The Stone Roses» άλμπουμ τους και οι Nirvana το «Bleach».