Μπορεί τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία του κράτους, τα οποία είναι και τα μόνα που εμπιστεύονται οι αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να δείχνουν ότι η Ελλάδα κάνει μεγάλα βήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης καθώς το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε εφέτος στο μισό, όμως υπάρχει κάτι που δεν φωτίζουν οι αριθμοί: πώς ακριβώς έγινε αυτό.

Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης μειώθηκε στα 7,1 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15 δισ. που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Δηλαδή, περιορίστηκε τουλάχιστον στο μισό, όταν από την άλλη τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν στα 26 δισ. ευρώ από 27,3 δισ. πέρυσι.

Η προσαρμογή αυτή, λοιπόν, προήλθε εξ ολοκλήρου από την περικοπή των δαπανών κατά 8 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέραν των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν φέτος πιο αυστηρά από ό,τι τα δυο προηγούμενα χρόνια του Μνημονίου, το γεγονός είναι ότι το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει. Και άρχισε να κόβει όχι μόνο τις δαπάνες που προβλέπονται στα μέτρα αλλά και τις δαπάνες που προβλέπονταν για δημόσιες επενδύσεις, τις οφειλές του προς τις εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και φόρων – σταμάτησε να πληρώνει ακόμη και τους προμηθευτές.

Με αυτή την άτυπη στάση πληρωμών που έγινε εξ ανάγκης, αφού από τον περασμένο Μάρτιο έχει παγώσει κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, ήταν φυσικό οι δαπάνες να πέσουν στα 32,6 δισ. ευρώ από 40,8 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011.

Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, η ύφεση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Και ο ασθενής δεν θ’ αντέξει…