Πριν από έναν χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει οδηγίες και περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από αθλητές και διαπιστευμένους των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ χθες, μετά τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από τη διοργάνωση, οι διχασμένοι χρήστες του Διαδικτύου προσπαθούσαν να ξεμπλέξουν το κουβάρι της πολιτικής ορθότητας, της ελευθερίας του λόγου και της αμετροέπειας.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2011 αναφέρεται ότι κάθε ανάρτηση σε blogs, twitter ή facebook πρέπει να γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, σε μορφή ημερολογίου και να μην περιέχει σχόλια για άλλους αθλητές. Ακόμη, κάθε δημοσίευση πρέπει «να εναρμονίζεται με το ολυμπιακό ιδεώδες, να μην είναι προσβλητική και να μην περιέχει χυδαίες λέξεις ή εικόνες», και οι αθλητές να παίρνουν άδεια από τους συναθλητές τους προτού ανεβάσουν κάποια φωτογραφία που τους αφορά στο Διαδίκτυο. Η διαπίστευση κάθε παραβάτη, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μπορεί να κατάσχεται χωρίς προειδοποίηση, ενώ και οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς. Η ελληνική επιτροπή ζήτησε από τους αθλητές να μη δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο απόψεις τους για θέματα που δεν αφορούν τους Αγώνες.

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος δήλωσε ότι η 23χρονη άλτρια τιμωρήθηκε επειδή οι δηλώσεις της «αντίκεινται στο ολυμπιακό ιδεώδες». Σύμφωνα με νομικούς που ειδικεύονται στο αθλητικό δίκαιο, συμπεριφορές που ίσως θεωρηθούν ανάρμοστες (χωρίς να ορίζεται με ακρίβεια ποιες είναι αυτές) μπορεί να αποτελέσουν λόγο αποβολής. Από τη στιγμή που άνοιξε το ολυμπιακό χωριό αρμόδιο όργανο για το ζήτημα είναι η ΕΟΕ και όχι η ομοσπονδία στίβου, όπως και συνέβη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ. Στην περίπτωση της Παπαχρήστου ωστόσο ο δικηγόρος Νίκος Κόλλιας, μέλος της ομάδας υπεράσπισης των Κώστα Κεντέρη και Χρήστου Τζέκου το 2004, λέει ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζουν οι νόμοι, αλλά και οι κανονισμοί της ΔΟΕ. «Η αθλήτρια έπρεπε να κληθεί σε απολογία και μετά να της ανακοινωθεί η ποινή, όπως ορίζεται στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ», λέει ο Ν. Κόλλιας. Χωρίς να εξετάζει το περιεχόμενο της απόφασης, παρά μόνο τη διαδικασία, ο δικηγόρος συμπληρώνει ότι η άλτρια έχει δικαίωμα προσφυγής και μπορεί να εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης για τις χαμένες χορηγίες.

Το παράθυρο της συμμετοχής της στους Αγώνες (σε περίπτωση δικαίωσης) παραμένει ανοιχτό καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο έχει στείλει ομάδα στο Λονδίνο για έκτακτες περιπτώσεις και μια ενδεχόμενη προσφυγή της αθλήτριας πιθανόν θα μπορούσε να εξεταστεί μέσα σε 24 ώρες. Πέρα από τη δημόσια απολογία της, η Παπαχρήστου είπε χθες ότι σέβεται την απόφαση της ΕΟΕ και σε δηλώσεις της στο Reuters ανέφερε: «Επειτα από τόσα χρόνια θυσιών για να καταφέρω να φτάσω στους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες αισθάνομαι μεγάλη πίκρα και είμαι πολύ ταραγμένη. Εκείνο που με έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι οι υπερβολικές αντιδράσεις και η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η πειθαρχική απόφαση. Δεν ξέρω αν ήθελαν να παραδειγματίσουν μέσω του δικού μου προφίλ, αυτό θα το κρίνουν άλλοι. Πιστεύω όμως πως χρησιμοποίησαν το μάξιμουμ της πειθαρχικής τους δύναμης πάνω μου. Πήγαν κατευθείαν στο τελευταίο στάδιο, αποκλείοντάς με από μια ομάδα πολλά υποσχόμενη».

Εκτός όμως από το διοικητικό και αγωνιστικό μέτωπο, ανοιχτό είναι και εκείνο των social media. Tα επικριτικά σχόλια κατά της αθλήτριας, για παράδειγμα, συνεχίστηκαν και χθες στο twitter. «Δεν θέλουμε ρατσιστές αντιπροσώπους», έγραψε ένας χρήστης. «Οι χρυσαυγίτες θα σε κάνουν αφίσα για να προμοτάρουν τον »αγώνα» τους. Τώρα μπήκες σε άλλους στίβους», συμπλήρωσε άλλος. Παράλληλα δημοσιεύονταν δηλώσεις υποστήριξης. «Ντροπή, για μία ακόμη φορά η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», έγραψε χρήστης. «Σαρκαστική παρατήρηση θα το έλεγα, άκακη και ακριβής», σχολίασε κάποιος άλλος. Το γκρουπ στο facebook «200.000 Ελληνες στηρίζουμε τη Βούλα Παπαχρήστου» είχε ξεπεράσει χθες τα 20.000 μέλη.